​Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că el nu este judecător ca să decidă dacă doctorul Cîrstoiu a încălcat legea, întrebat fiind despre investigația HotNews.ro care a arătat că acesta a fost remunerat la clinica privată deținută de soția sa, în timp ce era manager la Spitalul Universitar din București. „E cumva condamnat, e trimis în judecată? Clotilde e trimisă în judecată. Un magistrat a hotărât acest lucru. La acest om nu s-a hotarat nimic, niciun magistrat nu s-a exprimat asupra cazului lui.”, a spus Ciolacu.

Catalin Cirstoiu si Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Calin

Întrebat dacă doctorul Cîrstoiu va mai fi susținut de PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, Ciolacu a spus: „Momentan decizia este că mergem înainte cu dl Cîrstoiu”.

Investigație HotNews.ro: Dr. Cătălin Cîrstoiu consulta pe o firmă și factura consultația de 750 de lei pe altă firmă, în timp ce era manager la SUUB

Un manager de spital nu poate avea o altă funcție, plătită sau neplătită, în afara spitalului pe care-l conduce. Documentele contabile și medicale intrate în posesia HotNews.ro arată că, în octombrie 2023, un pacient a fost consultat de medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu la clinica privată ANEMONA MED, care e deținută de dr. Monica-Mihaela Cîrstoiu, soția managerului. În aceeași zi, au fost consultați mulți alți oameni, susține pacientul, în mărturia sa pentru redacție. Dr Cîrstoiu era în 2023, ca și acum, managerul general al SUUB.

  • „Funcția de manager general este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical desfășurate în aceeași unitate sanitară (...)”, conform Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății.
  • În 2020, Corpul de Control al Guvernului a constatat posibila incompatibilitate a prof dr. Cătălin Cârstoiu în relația dintre pozițiile sale de la spitalul de stat (SUUB) și clinica familiei (ANEMONA). Dr. Cîrstoiu a negat că are vreo funcție sau că încasează vreun ban pentru ce face la ANEMONA.
  • În octombrie 2020, în raport, dr. Cîrstoiu a susținut în scris că, la ANEMONA, face ”formare profesională de medici și rezidenți”. Corpul de control n-a avut probe suplimentare.
  • În octombrie 2023, dr. Cîrstoiu a consultat la ANEMONA un pacient, i-a dat documente medicale pe care le-a semnat și parafat, iar pacientul a plătit 750 de lei pe factură.
  • Aflate în posesia HotNews.ro, scrisoarea medicală și parafa doctorului Cîrstoiu au fost pe ANEMONA MED, dar factura dată pacientului a venit de la o altă firmă: Praxis Medical.
  • Praxis este firma soției lui Cătălin Cîrstoiu.

„Sunt aici. Neclintit”. Cîrstoiu spune că nu e incompatibil. „Ce frumoase ar fi campaniile electorale dacă nu ar fi murdare”

Candidatul PSD-PNL a avut miercuri o primă reacție pe Facebook la investigația HotNews.ro. În mesajul de pe Facebook, Cîrstoiu spune că doar ANI se poate pronunța asupra acuzațiilor de incompatibilitate.

  • „Câteva cuvinte despre noile (și viitoarele) atacuri la adresa mea 1. Nici gând de vreo incompatibilitate. 2. ANI să se pronunțe. Doar instituțiile pot stabili adevărul. Eu îl știu. 3. Ce frumoase ar fi campaniile electorale dacă nu ar fi murdare. 4. Așa tare sunt speriați contracandidații mei? 5. Sunt convins că mai urmează, teama lor că voi câștiga e mare. Sunt aici. Neclintit”, a scris Cîrstoiu pe Facebook.

În prima reacție a statului român, ANI spune că informațiile despre cazul dr. Cătălin Cîrstoiu nu sunt publice. Raportul e de acum 4 ani

Agenția Națională de Integritate (ANI) susține că nu poate da informații publicului pentru „cauze aflate pe rolul agenției”. Raportul Corpului de Control al Guvernului, care semnala către ANI posibilele situații de incompatibilitate și conflict de interese în cazul managerului dr. Cătălin Cîrstoiu, a ajuns la agenție în 2020.

HotNews.ro a întrebat luni, 1 aprilie 2024, Agenția Națională de Integritate dacă a fost sesizată în cazul Cîrstoiu de către Corpul de Control al premierului în 2020. Și dacă a făcut ceva în această situație.

ANI a răspuns jurnaliștilor că informațiile solicitate referitoare la activitatea de evaluare a inspectorilor de integritate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public prevăzute de Legea nr. 544/2001, coroborată cu dispozițiile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.

ANI susține că „instituția nu poate furniza date și informații cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenției, respectând astfel unul dintre principiile după care se desfășoară activitatea de evaluare, respectiv „ (...) confidențialitatea (...)”.

ANI susține că „lucrările aflate pe rolul Agenției Naționale de Integritate, în cazul în care acestea există, nu sunt informații publice”, iar inspectorul de integritate „va comunica stadiul evaluării precum și soluția dispusă, în mod exclusiv, persoanei evaluate, precum și petentului”.