Agenția Națională de Integritate (ANI) susține că nu poate da informații publicului pentru „cauze aflate pe rolul agenției”. Raportul Corpului de Control al Guvernului, care semnala către ANI posibilele situații de incompatibilitate și conflict de interese în cazul managerului dr. Cătălin Cîrstoiu, a ajuns la agenție în 2020.

Cătălin Cîrstoiu și Agenția Națională de IntegritateFoto: Colaj Foto - Inquam / Agerpres
  • Dacă sunteți în situația în care ați fost pacientul dr. Cătălin Cîrstoiu la ANEMONA sau la orice altă clinică privată, câtă vreme el ocupa și poziția de manager la Spitalul Universitar, ne puteți contacta pe mirela.neag@gmail.com, lutacrazvan@gmail.com sau pe conturile de Facebook ale oricăruia dintre jurnaliștii semnatari ai articolului.

În octombrie 2020, Corpul de Control a descoperit că dr. Cătălin Cîrstoiu era manager la SUUB și lucra la ANEMONA, clinica privată a familiei. Corpul de Control a scris în raport că ANI trebuie să investigheze cazul.

În 10 aprilie 2024, Hotnews.ro a publicat documente care arată că dr. Cîrstoiu a lucrat și în toamna lui 2023 ca manager la stat, dar trimitea pacienții în privat, unde-i consulta la clinica familiei lui. Iar pacienții plăteau pe altă firmă, tot a familiei Cîrstoiu.

După publicarea investigației, ANI a răspuns întrebărilor HotNews.ro spunând că informațiile despre cazul Cîrstoiu nu sunt publice.

Răspunsul ANI

HotNews.ro a întrebat luni, 1 aprilie 2024, Agenția Națională de Integritate dacă a fost sesizată în cazul Cîrstoiu de către Corpul de Control al premierului în 2020. Și dacă a făcut ceva în această situație.

ANI a răspuns jurnaliștilor că informațiile solicitate referitoare la activitatea de evaluare a inspectorilor de integritate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public prevăzute de Legea nr. 544/2001, coroborată cu dispozițiile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.

ANI susține că „instituția nu poate furniza date și informații cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenției, respectând astfel unul dintre principiile după care se desfășoară activitatea de evaluare, respectiv „ (...) confidențialitatea (...)”.

ANI susține că „lucrările aflate pe rolul Agenției Naționale de Integritate, în cazul în care acestea există, nu sunt informații publice”, iar inspectorul de integritate „va comunica stadiul evaluării precum și soluția dispusă, în mod exclusiv, persoanei evaluate, precum și petentului”.

Din răspuns se poate înțelege fie că ANI lucrează încă la cazul Cîrstoiu, fie că l-a încheiat, comunicându-l doar petentului (Corpul de Control al Guvernului) și persoanei evaluate (dr. Cătălin Cîrstoiu).