„Mitingul antiextremism” organizat de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a început duminică la prânz cu tensiuni. Presa locală relatează că jandarmii au intervenit și l-au scos din mulțimea strânsă în fața Casei de Cultură pe liderul SOS România din Suceava, Andrei Neșculescu.

Presedintele CJ Suceava Gheorghe FluturFoto: Inquam Photos / Casian Mitu

Potrivit Bucovina News, Andrei Neșculescu, cel care conduce filiala județeană a formațiunii înființate de Diana Șoșoacă, nu a vrut să plece de la miting, susținând că a fost invitat ca orice sucevean de Gheorghe Flutur.

El s-a trântit pe jos și a fost luat pe sus de jandarmi în timp ce se zbătea și dus la duba jandarmeriei.

„Nu aveți dreptul, băi!”, se aud voci din rândul manifestanților. Unii participanți au huiduit forțele de ordine când îl luau pe sus pe bărbat.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, bărbatul a fost dus la sediul Jandarmeriei, după ce a devenit agresiv şi a refuzat să părăsească adunarea.

„La solicitarea organizatorilor care desfăşurau o manifestare de protest autorizată, o persoană, care nu făcea parte din grupul de protestatari a căror activitate a fost declarată, a fost extrasă din mulţime, ca urmare a faptului că a refuzat să părăsească adunarea publică la solicitarea forţelor de ordine şi avea un comportament agresiv. Aceasta a fost condusă la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, urmând a fi dispuse măsurile legale", a declarat, pentru Agerpres, şeful Jandarmeriei din Suceava, Ionel Postelnicu.

În timp ce Neșculescu era urcat în duba jandarmeriei, Gheorghe Flutur și-a început discursul. Conform presei locale, liderul SOS România, partidul fondat de Diana Șoșoacă, voia sa îi adreseze câteva întrebări șefului CJ Suceva.

La manifestația din centrul Sucevei, unde participă aproximativ 3.000 de persoane, potrivit estimărilor jandarmilor, este un banner uriaș pe care scrie „Bucovina ținutul libertății spune NU extremismului”.

De altfel, unele publicații locale se referă la acest eveniment ca fiind un „miting pentru libertate”.

„Decalogul” lui Flutur / „Societatea civilă să fie mai curajoasă”

La mitingul din centrul orașului, Flutur a prezentat un „decalog de luptă împotriva extremismului”, iar oamenii prezenţi au scandat „Nu daţi like-uri la lichele, vor veni vremuri mai grele”:

  • „Noi avem fapte în spate. Societatea civilă trebuie să fie mai curajoasă. Am să citesc de aici, de la Suceava, decalogul de luptă împotriva extremiştilor, aşa cum îl văd eu, putem să-l completăm. Este un început.
  • Trebuie să luptăm, dragii mei, în primul rând pentru siguranţa noastră, a dumneavoastră, a poporului român. Da, siguranţă şi securitate, cine ne apără? Suntem din fericire sub umbrela NATO şi a Uniunii Europene.
  • Acolo trebuie să rămânem, să fim apăraţi. Trebuie să ne apărăm economic în interiorul Uniunii Europene. Tot siguranţa este. E primul punct de la Suceava. Al doilea: modele, nu lichele, oameni buni. Avem nevoie în societate de modele. Asta vă cer să faceţi, să fie scoase modelele în faţă şi este ceva normal.Aruncaţi răul, vorbiţi şi de faptele bune, de exemplele bune din societate. (...)
  • Respectăm regulile, să respectăm regulile. Multă lume nu înţelege. Eşti intrat într-o Uniune Europeană, în NATO, ai şi drepturi, ai şi obligaţii. Regula respectată înseamnă să te ţii de cuvânt, înseamnă că dacă vrei respect şi tu trebuie să respecţi. Nu numai să ne punem la butonieră că luptăm pentru drepturi, da, dar începând cu mine trebuie să fiu onest şi să respect regulile.
  • Să fim mai vigilenţi. Ce înseamnă vigilenţă? Înseamnă noi, cei care conducem, să fim monitorizaţi, să dăm socoteală mai des, să fim criticaţi când greşim, poate o palmă pe umăr atunci când se fac lucruri bune, dar vigilenţa înseamnă o societate civilă mai atentă, vigilentă, uneori inconvenabilă pentru noi politicienii, dar aşa ne putem face bine.
  • Valorile morale mai în faţă oameni buni. Onoare, demnitate, asumarea răspunderii au cam dispărut. Astea trebuie promovate şi nu eu trebuie să vorbesc cel mai tare aici, societatea civilă. Noi trebuie să respectăm mai mult aceste valori de moralitate. Parcă prea uşor unii cred că au trecut 34 de ani urmaşi ai comuniştilor din Comitetul Central ne dau nouă astăzi lecţii la Suceava şi noi ne-am făcut că nu-i vedem. Stop joc şi acestor indivizi, ştiu ei la cine mă refer.
  • Spuneţi adevărul în faţă, adevărul doare de multe ori, trebuie spus în faţă pentru fiecare dintre noi. Asta ne va face să ne facem bine sau unii să dispară dacă îi pui adevărata oglindă în faţă. Aş putea vorbi mult.
  • Mesajul nostru trebuie să fie de pace, dar să nu ne ia cineva de proşti că uităm sau nu ştim cine este în spatele acestor mişcări, şi în faţă, dar şi în spate. Vă garantez că pe principiul adevărului le veţi afla pe toate (...)
  • Uniţi acasă, mai puternici în Europa, dar dacă acasă suntem dezbinaţi, dacă e circul în Parlament pe care îl vedeţi, dacă faci o faptă bună şi eşti măzgălit de gălăgioşi, nu e în regulă, se uită o lume întreagă la noi. Ca să fii recunoscut şi puternic afară, trebuie să fii unit acasă. Oare înţeleg unii aceste lucruri? Sau cine jigneşte mai tare? Uitaţi-vă, nu mă plâng, că sunt un om puternic. Din mine la Suceava, unele forţe politice au făcut concurs de darts, cine dă mai tare în Flutur. Mai tare m-au călit”.

Spre finalul discursului preşedintelui CJ Flutur, pe scenă a urcat un tânăr care avea un bilet de avion „pentru liderul AUR, George Simion”.

„O soluţie, să scăpăm de extremism. Un bilet de avion Bucureşti - Moscova pentru George Simion! Vă rog să-l căutaţi, să-i daţi biletul de avion spre Moscova!”, a mai afirmat Flutur.

Manifestația vine în contexul în care în urmă cu o săptămână, sute de membri şi simpatizanţi ai AUR au participat la un protest în centrul Sucevei, contestându-l vehement pe Gheorghe Flutur, pe care l-au numit „ultimul baron local” şi căruia i-au cerut demisia.

Flutur a transmis că îl invită la discuţii pe Simion şi i-a propus să candideze împreună pentru şefia CJ Suceava, iar cel care pierde să iasă din politică.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Gheorghe Flutur, „propunere bărbătească” pentru George Simion: Ori plec eu din politică, ori pleacă el