PSD și PNL se pregătesc pentru viitoarea alianță electorală și o guvernare și după 2024. După ce au recunoscut public discuțiile pentru continuarea colaborării și după 2024, Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Nicolae Ciucă și Lucian Bode caută soluții pentru candidatura comună la prezidențiale și au comandat sondaje pentru a testa activul de partid.

Marcel Ciolacu și Nicolae CiucăFoto: AGERPRES

Surse politice de la vârful celor două partide au declarat pentru HotNews.ro că lucrurile avansează în direcția elaborării unui proiect de țară comun PSD-PNL, care să se concretizeze într-o alianță politică în 2024, parafată la tribunal. Girată de președintele Klaus Iohannis, scopul viitoarei construcții politice este continuarea guvernării PSD-PNL și după 2024.

„Există în prezent discuții în jurul candidatului la prezidențiale, cine îl va propune. Nu s-a luat o decizie în acest sens. Este un punct nevralgic și, dacă va fi depășit, se va merge până la capăt cu această alianță. Totul sau nimic”, au explicat sursele HotNews.ro.

De altfel, pe 13 septembrie, premierul Marcel Ciolacu recunoaștea că PSD şi PNL ar putea propune un program de ţară comun la alegerile de anul viitor, dar că nu a fost luată o decizie în acest sens. Precizările au fost făcute după ce premierul a fost întrebat dacă este luată în calcul varianta unui candidat comun PSD-PNL, la alegerile prezidenţiale.

„De obicei, în politică, niciodată nu spui niciodată. Nu a fost această discuţie până acum. Dar au existat discuţii, până la urmă, ca între colegi. Am văzut ce a declanşat declaraţia mea. Au fost discuţii şi de liste comune. Nu vorbim de un USL 2. În cazul în care noi simţim că românii au încredere în această coaliţie, putem veni cu un program de ţară şi cu o abordare comună în anul următor. Nu este o decizie, este o discuţie", a declarat premierul, citat de agenția Agerpres.

Și secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat recent că nu s-a discutat în partid despre formarea aşa-numitului bloc democratic cu PSD. Cu toate acestea, consideră că o alianţă la guvernare cu PSD este „cea mai stabilă şi de viitor construcţie politică”, în prezent cele două partide mari guvernând ”fără prea mari rupturi”.

Lucian Bode a fost întrebat, duminică seară, la Digi 24, despre formarea blocului democratic şi a răspuns: „Nu ştiu, asta cu blocul democratic eu nu am auzit-o discutând-se în Partidul Naţional Liberal”. Secretarul general al liberalilor crede că discuţia trebuie să plece de la zestrea PNL.

Cum arată marea împărțeală PSD și PNL în 2024

Liderii celor două partide discută pe o schemă generală privind ponderea politică în ceea ce privește candidaturile pe listă. Primul tur de alegeri este cel pentru europarlamentare. Potrivit surselor HotNews.ro liderii PSD și PNL ar fi făcut calculele la europarlamentare și ar miza pe câștigarea împreună a 14-16 mandate.

Pentru consolidarea alianței electorale și pentru a da un semnal pozitiv în interior, liderii celor două partide ar fi convenit ca numărul de mandate la alegerile europarlamentare să fie împărțit în mod egal între PSD și PNL.

„Împreună PSD-PNL câștigă jumătate din mandatele la europarlamentare, estimarea este între 14-16 mandate, depinde câte partide și cum se intră în competiție. Dacă se face polul de dreapta, pe scenariile noastre intră în Parlamentul European trei competitori electorali: alianța PSD-PNL, AUR pe locul doi și polul de dreapta USR-PMP-Forța Dreptei. UDMR nu ar mai prinde niciun mandat”, explică sursele citate.

De precizat că în prezent PSD are 9 europarlamentari iar PNL 10 europarlamentari.

În continuare, în schema generală pentru celelalte scrutine electorale ponderea pe lista comună a alianței PSD-PNL ar fi de 60/40.

„Din 1.250 de primari PNL, ar fi susținuti și ar candida pentru continuarea mandatelor 1.000 de candidați eligibili. 15 consilii Județene ar reveni PNL din 17 câte deține în prezent. La București 3 primării de sector ar reveni PNL, social-democrații ar prelua două și o primărie de sector are reveni pentru omul lui Dan Voiculescu. Primarul general ar fi din partea PSD”, au explicat sursele citate.

În teritoriu PSD conduce 20 de Consilii Județene și are 1.440 de primari iar PNL are 17 președinți de Consilii Județene și1250 de edili.

De menționat ar fi că discuțiile se poartă într-un cadru extrem de restrâns între Marce Ciolacu -Nicolae Ciucă, Paul Stănescu-Lucian Bode.

Cum se poziționează PNL și ce câștigă PNL din alianța electorală

Potrivit surselor HotNews.ro, din ambele partide s-au comandat sondaje pentru testarea activului de partid vizavi de o alianță electorală PSD-PNL.

„Din motive strategice discuțiile sunt în regim extrem de restrâns și sunt departe de a fi încheiate. Chiar dacă decizia va fi luată în ceea ce privește crearea acestei alianțe, nu se va anunța nimic anul acesta. Să vede ce se întâmplă cu polul de dreapta dacă se parafează, nu dăm teme de campanie pentru cei de la AUR și în plus nu există în acest moment identificat un candidat comun și eligibil la președinție”, au explicat sursele citate.

În ceea ce priveste eventualele revolte în teritoriu ale liderilor social-democrați sau liberali, sursele HotNews.ro susțin că nu vor exista probleme.

La PNL, secretarul general Lucian Bode este cel care se ocupă de negocierea mandatelor eligibile și cel care prezintă cifrele și calculele în sondaje. Dincolo de procentele anunțate public în sondaje, scorul mai aproape de realitate al PNL este undeva între 16-18%. Cu un astfel de procent, PNL își poate conserva mai multe mandate de aleși locali și parlamentari într-o alianța electorală cu PSD decât dacă ar merge singur la alegeri în 2024.

„Erodat de guvernarea cu PSD, activul de partid este demoralizat și vulnerabil viitoarelor racolări pe care PSD le-ar iniția asupra primarilor. În plus coagularea unui pol de dreapta în jurul USR-PMP-Forța Dreptei ar rupe din puținul electorat fidel rămas partidului. În acest context, lliderii PNL care îi contestă pe Nicolae Ciucă și Lucian Bode evaluează situația și vor să conserve cât mai multe mandate”, explică susrele citate.

La PSD, situația este mai simplă pentru că partidul se încolonează în spatele liderului. Ce câștigă social-democrații din alianța cu PNL. În primul rând și cel mai important continuarea accesului la resurse.

„PSD câștigă liniște. Dacă nu facem alianța, PNL va pleca de la guvernare după europarlamentare. Riscul este ca PNL să se coalizeze cu dreapta, iar PSD să rămână izolat alături de AUR. Liderii din teritoriu se vor conforma și îi vor susține pe liberali. Ciolacu știe cum să prezintă situația și ce va propune , va trece fără probleme. Așa este construit PSD, se încolonează în spatele liderului și merge până la capăt. Dacă la final nu iese bine, liderului i se ia capul”, explică sursele HotNews.ro.