Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a afirmat, duminică seară, că nu s-a discutat în partid despre formarea aşa-numitului bloc democratic cu PSD, iar liberalii își doresc să câştige alegerile. Cu toate acestea, consideră că o alianţă la guvernare cu PSD este „cea mai stabilă şi de viitor construcţie politică”, în prezent cele două partide mari guvernând ”fără prea mari rupturi”.

Lucian BodeFoto: Inquam Photos / George Călin

Lucian Bode a fost întrebat, duminică seară, la Digi 24, despre formarea blocului democratic şi a răspuns: „Nu ştiu, asta cu blocul democratic eu nu am auzit-o discutând-se în Partidul Naţional Liberal”.

Secretarul general al liberalilor crede că discuţia trebuie să plece de la zestrea PNL.

„Discuţia trebuie să înceapă cu ceea ce are Partidul Naţional Liberal astăzi, zestra PNL. 1.256 de primari, 119 parlamentari, 17 preşedinţi de consilii judeţene, peste 14.000 de consilieri locali, din care 1.000 tineri sub 35 de ani şi 2.000 de doamne în administraţia locală, 10 europarlamentari. Un partid care, trei ani şi jumătate, şi-a asumat responsabilitatea guvernării, care a trecut România prin crize suprapuse”, a mai afirmat Lucian Bode.

Întrebat dacă PNL plăteşte pentru aceste crize, Bode a afirmat: „Plăteşte cum plătesc toate partidele care se erodează la guvernare”.

„Partidul Naţional Liberal este constant la 19-21% (...) Este un partid mare, un partid care nu-şi permite să nu-şi propună ca obiectiv câştigarea alegerilor”, a adăugat secretarul general al PNL.

El a afirmat că liberalii doresc continuarea guvernării, din 2024, cu PSD.

„Acum, guvernarea erodează. Ne dorim să continuăm guvernarea şi după 2024. Cu PSD. Pentru că nu vorbim de extremişti, iar cei care au fost opt luni la guvernare şi au fugit de la guvernare, mă refer la USR, nu au responsabilitatea asumării atunci când este greu la guvernare. Ce să discutăm cu ei?!”, a mai declarat Bode.

Întrebat dacă exclude din start varianta unei alianţe de dreapta cu USR şi PMP, Bode a răspuns: „Nu exclud această variantă, sigur că nu o exclud, dar eu spun de cea mai raţională abordare. Astăzi, suntem împreună la guvernare. Putem să guvernăm împreună de anul viitor încă 4 ani, împreună cu PSD. Este cea mai stabilă şi de viitor construcţie politică. Am arătat că putem să guvernăm împreună, fără mari rupturi, dar obligaţia noastră este să întărim dreapta să fim în continuare cel mai important partid pe partea dreaptă”.

Bode a mai anunţat că se va fuziona cu ALDE, care va aduce aproape 900 de aleşi locali.

„PNL va câștiga alegerile prezidențiale”

Lucian Bode afirmă că alegerile prezidenţiale din 2024 vor fi câştigate tot de PNL, în ciuda dorinţei fireşti a PSD de a câştiga această bătălie electorală.

„Partidul Naţional Liberal va da preşedintele ţării şi în 2024. A făcut foarte bine dreapta că a dat preşedintele României timp de 20 de ani. România este pe un parcurs euroatlantic foarte bun, putem să ne dezvoltăm în continuare în acest parteneriat. Cu siguranţă, PSD îşi doreşte să aibă un candidat care să câştige. Şi-au dorit de 20 de ani acest lucru. Este firesc să fie aşa, dar Partidul Naţional Liberal, cu zestrea pe care o are, cu ceea ce a făcut Partidul Naţional Liberal în ultimii trei ani şi jumătate asumându-şi guvernarea, are toate premisele să dea, nu un candidat, ci viitorul preşedinte al României”, a declarat Lucian Bode.

Acesta crede că este foarte important ca PNL să convingă românii, încă de la primul rând de alegeri din 2024.

”Miza alegerilor europarlamentare este şi una civilizaţională, dacă vreţi (…) Va trebui să alegem între civilizaţia euroatlantică şi modelul putinist. Îmi asum ce spun. Modelul putinist înseamnă circar, scandalagii agresivi şi propagandă. Mă refer la extremişti, mă refer la AUR. Românii vor trebui să aleagă între cele două modele”, a mai afirmat Bode. (news.ro)