În scandalul privind abuzurile de neimaginat din trei azile de bătrâni din Voluntari și Afumați nu a existat până acum nicio demisie la vârf, ci doar două demiteri la două autorități aflate în subordinea Ministerului Muncii, demisii cerute de Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, la guvernFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Singurii din PSD care au comunicat până acum în acest scandal au fost premierul Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, Marius Budăi, care are în subordine instituțiile cu atribuții în domeniu, și ministrul Familiei, Gabriela Firea, care s-a apărat în fața acuzațiilor că apropiați ai săi ar avea legătură cu ororile din centrele sociale. Așa cum se întâmplă în toate crizele, PSD are și acum un punctaj pentru membrii de partid, care sunt instruiți cum să se poziționeze în acest scandal, în cazul în care presa îi ia la întrebări.

Punctajul este ghidul de comunicare al partidului pentru membrii săi, care sunt instruiți cum să abordeze unitar, în interesul partidului, temele zilei, în situația în care sunt întrebați de jurnaliști.

Potrivit punctajului social-democraților, obținut de HotNews.ro, principalele mesaje pe care membrii de partid trebuie să le transmită sunt că „cei vinovați de acele atrocități comise împotriva unor persoane vulnerabile trebuie să suporte cele mai dure sancțiuni legale”, iar „ministrul Gabriela Firea nu are nicio legătură cu activitatea acelor centre”.

Punctajul PSD, obținut de HotNews.ro:

  • Despre azilurile de bătrâni investigate de DIICOT:

Ceea ce s-a întâmplat în acele centre de îngrijire și asistență este revoltător, iar cei vinovați de acele atrocități comise împotriva unor persoane vulnerabile trebuie să suporte cele mai dure sancțiuni legale. Premierul Marcel Ciolacu a dispus deja o acțiune de control la nivel național, organizată de cinci instituții cu atribuții în acest domeniu, în toate centrele de acest gen, care beneficiază de finanțare de la bugetul de stat. Premierul a solicitat sancțiuni severe în cazurile în care abaterile constatate au pus în pericol viața și sănătatea persoanelor vulnerabile din aceste centre.

  • Important! Despre faptul că DIICOT anchetează două instituții publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale:

Cele două instituții nu se află în subordinea Ministerului Muncii. Este vorba de două Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, din subordinea Consiliului Județean Ilfov și al Consiliului Local Sector 3.

  • Despre consiliera ministrului Familiei care a deținut funcția de vicepreședinte al asociației investigate acum de DIICOT:

Conform propriei declarații, singurul motiv al prezenței acestei consiliere în Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz a fost pentru a se întruni numărul de membri necesar pentru înființarea și funcționarea asociației.

Totodată, acesta a precizat faptul că nu a fost implicată deloc în activitatea asociației și nu a primit niciun beneficiu financiar sau material din partea asociației. Mai mult, conform propriilor susțineri, aceasta a solicitat în mai multe rânduri să fie scoasă din asociație, iar în martie 2022 de pus demisia formală la conducerea asociației.

  • Despre solicitarea USR ca premierul Ciolacu să-l demită pe Ministrul Familiei pentru că ar fi lucrat anterior cu persoane din asociația anchetată de DIICOT:

Solicitarea USR București se bazează „pe niște semne de întrebare” pe care și le pun aceștia. Așa scrie în comunicatul lor.

Este un gest incalificabil din partea USR de a încerca să obțină capital politic pe seama dramei îngrozitoare trăită de bătrânii din acele centre.

Gestul celor de la USR București e cu atât mai ipocrit cu cât au făcut scut în jurul primarului Sectorului 1, unde există acuzații penale oficiale din partea unor instituții ale statului, privind conflictul de interese în care se află Clotilde Armand.

Principiile de integritate sunt invocate de USR doar atunci când își atacă adversarii politici. În schimb, când sunt vizați propriii membri de partid, spun că instituțiile de integritate nu mai sunt credibile. Este o ipocrizie maximă și o bătaie de joc la adresa alegătorilor, cărora le promiteau integritate în clasa politică.

Ministerul Familiei nu are nicio atribuție în domeniul centrelor de îngrijire și asistență socială, iar ministrul Gabriela Firea nu are nicio legătură cu activitatea acelor centre. Faptul că acele centre au fost conduse de persoane care anterior au lucrat într-o instituție condusă de Gabriela Firea nu poate constitui o culpă și cu atât mai puțin un motiv pentru a i se cere demisia. Un ministru nu poate fi acuzat pentru faptele ulterioare ale unor foști angajați pe care i-a avut în subordine în activitatea anterioară”.

CITEȘTE ȘI:

  • VIDEO Scandalul azilelor groazei, fără nicio demisie la vârf. Budăi, nervos, către un jurnalist HotNews.ro: Unde vreți să ajungeți?