Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Sibiu, că rocada guvernamentală se amână dacă nu se ajunge la o înțelegere cu sindicatele din învățământ, aflate în cea de a patra zi de grevă. Președintele a mai susținut că nu e important dacă se face peste o săptămână sau două, ci „să avem o procedură clară și stabilitate”. Cu o zi în urmă, când profesorii se aflau în cea de a treia zi de grevă, Iohannis spunea că vrea ca noul guvern să se instaleze până pe 30 mai: „Această rotație trebuie să se desfășoare rapid, corect, sticlă”.

Klaus IohannisFoto: Inquam Photos / George Călin
  • „Fiind azi, joi, și greva încă neîncheiată, vom vedea dacă reușim să începem procedura rocadei guvernamentale acum sau peste câteva zile.
  • Nu e important dacă mâine sau peste o săptămână se face rocada. Important este să avem o procedură clară, să avem stabilitate.
  • Mâine ar trebui să înceapă procedura, asta dacă mâine se încheie greva.
  • Atunci e nevoie ca Guvernul și coaliția să negocieze în continuare. Nu cred că se va face rotația în timpul unor negocieri”, a declarat președintele, la Sibiu.

Întrebat dacă crede că UDMR ar trebui să rămână în continuare la guvernare sau noul Executiv să fie susţinut şi format doar de PNL şi PSD, Iohannis replicat: „Eu nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul Guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare, dar am încrederea că lucrurile se vor rezolva”.

Iohannis în urmă cu 24 de ore: Această rotație trebuie să se desfășoare rapid, corect, „sticlă”

Cu o zi în urmă președintele anunța că vrea ca noul guvern să se instaleze până pe 30 mai. „Această rotație trebuie să se desfășoare rapid, corect, „sticlă”. Iohannis sublinia că rocada guvernamentală trebuie să se realizeze conform calendarului stabilit prin protocol, până la 1 iunie.

„Calendarul inițial al rotației poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și în varianta optimală s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus celor din PNL, i-am rugat să trateze negocierile cu toată seriozitatea. Numai de instabilitate și certuri politice nu avem nevoie”, a declarat miercuri șeful statului.

Tot miercuri, premierul Nicolae Ciucă a confirmat că va demisiona vineri, 26 mai.

  • „Dacă am spus că îmi depun mandatul? (...)
  • Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a răspuns Ciucă întrebat dacă vineri va demisiona din funcția de premier.

Ciolacu a cerut din week-end suspendarea negocierilor pentru rotativă / Ciucă s-a opus

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a cerut sâmbătă suspendarea negocierilor privind viitorul guvern până la rezolvarea solicitărilor sindicatelor și a reformei privind pensiile speciale.

„Cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”, a scris sâmbătă liderul PSD pe Facebook.

În schimb, premierul Nicolae Ciucă nu a fost de acord cu propunerea și i-a solicitat liderului PSD să preia cât mai rapid guvernul: „Doar cu seriozitate vom depăși acest moment”.

În schimb, UDMR l-a susținut pe liderul PSD.„Sunt de acord cu această propunere! Guvernarea este pentru oameni, priorităţile societăţii trebuie să fie şi priorităţile coaliţiei de guvernare”, a declarat Kelemen Hunor.