„Tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid”, a declarat premierul Nicolae Ciucă după anunțul-surpriză al lui Marcel Ciolacu referitor la suspendarea negocierilor privind noul guvern. Ideea lui Ciolacu este susținută și de UDMR, căreia pare să-i convină amânarea.

Nicolae Ciuca si Marcel CiolacuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ciucă spune că PNL susține legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale (motivele invocate de liderul PSD pentru suspendarea discuțiilor politice), dar „tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării.”

Reacția lui Nicolae Ciucă la anunțul lui Marcel Ciolacu:

„Partidul Național Liberal a susținut încă de la început că principala preocupare a coaliției trebuie să fie soluționarea problemelor cetățenilor. De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare.

Acesta a fost și motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor.

Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale.

În același timp, tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării. Doar cu seriozitate si responsabilitate putem depăși acest moment și asigura o guvernare funcțională pe mai departe. Mâine, la ora 12:00, am convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții.”

UDMR-ului pare să-i convină amânarea

UDMR este însă de altă părere și a transmis că este de acord cu propunerea PSD privind amânarea negocierilor privind viitorul guvern.

„Sunt de acord cu această propunere! Guvernarea este pentru oameni, priorităţile societăţii trebuie să fie şi priorităţile coaliţiei de guvernare”, a afirmat Kelemen Hunor după anunțul lui Ciolacu.

UDMR abia anunțase că se întoarce la masa discuțiilor cu PSD și PNL pentru formarea noului Guvern.

Decizia a fost luată de conducerea Uniunii, într-o ședință desfăsurată vineri, după ce cu o zi înainte delegația UDMR a plecat intempestiv de la negocieri în momentul în care PNL a revendicat Ministerul Dezvoltării, dorind să compenseze pierderea Transporturilor la care PSD nu renunță.