Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cere suspendarea negocierilor privind viitorul guvern până la rezolvarea solicitărilor sindicatelor și a reformei privind pensiile speciale.

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen HunorFoto: Inquam Photos / George Calin

Ciolacu și-a anunțat mutarea surpriză pe Facebook

„Cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”, a scris liderul PSD pe Facebook.

„Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării”, a adăugat Ciolacu.

Anunțul acestuia vine după ce UDMR anunțase că se întoarce la masa discuțiilor cu PSD și PNL pentru formarea noului Guvern.

Decizia a fost luată de conducerea Uniunii, într-o ședință desfăsurată vineri, după ce cu o zi înainte delegația UDMR a plecat intempestiv de la negocieri în momentul în care PNL a revendicat Ministerul Dezvoltării, dorind să compenseze pierderea Transporturilor la care PSD nu renunță.

Greva din învățământ începe luni

Amintim că sindicatele din învățământ au anunțat că intră în grevă generală de luni, 22 mai, de la ora 8.00, după ce negocierile avute la Ministerul Educației și la guvern pe tema majorărilor salariale din învățământ au eșuat. Conform sindicatelor, va fi grevă în toate școlile în care există membri de sindicat. În total, ar urma să intre în grevă peste 100.000 de cadre didactice și alți angajați din învățământ.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, greva generală este susţinută de 71% dintre membrii de sindicat.

Reprezentanţii sindicatelor au ţinut să precizeze că aceasta este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, subliniind că examenele naţionale susţinute de absolvenţii claselor a VIII-a şi a XII-a ”ar putea fi bulversate” de conflictul de muncă.

Ciolacu: Nu plec la drum cu reforma pensiilor speciale nerezolvată

În ce privește reforma pensiilor speciale, Ciolacu spunea în urmă cu zece zile că nu poate pleca la un drum ca prim-ministru cu această problemă nerezolvată.

„Am avut o discuţie cu domnul Budăi, ne-am mai uitat o dată pe legea cu pensiile speciale, am mai analizat anumite amendamente, i-am cerut ca săptămâna viitoare să fie la Bruxelles, să vină cu ultimele lămuriri, fiindcă neapărat mi-aş dori ca legea să treacă prin Parlament, dacă nu, îmi menţin ceea ce am declarat, vom merge cu legea cu pensiile speciale prin asumarea răspunderii.

Nu voi accepta eu, Marcel Ciolacu, ca românii să piardă niciun euro din cauza pensiilor speciale. Dacă avem toate elementele, astfel încât să ne încadrăm, părerea mea e că va fi atacată la CCR, este o anumită procedură şi avem timpul să o închidem până la vacanţa parlamentară”, declara pe 10 mai liderul PSD.

„S-a ajuns mult prea departe cu aceste pensii speciale, a învrăjbit societatea, s-a creat un sentiment de ură şi trebuie să îl îndreptăm. S-a ajuns mult prea departe şi cu analize incorecte. (...) Consider că nu pot pleca la un drum ca şi prim-ministru cu această problemă nerezolvată. De aceea am spus, vin, îmi asum răspunderea şi închid acest subiect odată pentru totdeuna. Ori trece legea, ori plec eu acasă”, mai spunea atunci Ciolacu.