​UDMR se întoarce la masa discuțiilor cu PSD și PNL pentru formarea noului Guvern. Decizia a fost luată de conducerea Uniunii, într-o ședință desfăsurată vineri, după ce cu o zi înainte delegația UDMR a plecat intempestiv de la negocieri în momentul în care PNL a revendicat Ministerul Dezvoltării, dorind să compenseze pierderea Transporturilor la care PSD nu renunță.

Kelemen, Ciucă și Ciolacu, la congresul UDMRFoto: Inquam Photos / Cornel Putan

Portița pentru negocieri fusese lăsată deschisă de Kelemen Hunor care, joi, într-o declarație pentru HotNews.ro susținea că „până când noul premier desemnat nu închide discuțiile, se poate orice”.

Același mesaj a fost transmis oficial de comunicatorii formațiunii și după ședința conducerii UDMR.

„Decizia este de continuare a negocierilor, în cazul în care se va dori acest lucru. Ne dorim să rămânem la guvernare. Noi considerăm că am adus eficiență și profesionalism în actul guvernamental, prin miniștrii și secretarii noștri de stat. Problema de fond este cum e posibil ca în secolul XXI un acord semnat de liderii politici să nu aibă nicio valoare. Noi mai avem această naivitate să credem că mai poate fi respectat. Acordul politic (privind rotativa -n.r.) a fost semnat între PSD și PNL, UDMR nu este parte”, a declarat vineri pentru HotNews.ro Antal Arpad, unul dintre liderii UDMR.

Tocmai acest acord politic a stârnit nervozitate în Coaliție. PSD care ar fi trebuit să predea PNL, la rotativă, ministerul Transporturilor nu vrea s- mai facă. Liberalii au decis atunci să ia Dezvoltarea de la UDMR, băgând astfel Uniunea în trocul stabilit între cele două partide.

Or, asta i-a enervat pe liderii Uniunii care acum vor să reînceapă discuțiile de la varianta cu Dezvoltarea la UDMR.

„Dacă argumentul PSD pentru Transportui este că ministrul Grindeanu este eficient, noi considerăm că ministrul Cseke este eficient și acest lucru se poate cuantifica”, a declarat Antal Arpad.

UDMR nu se opune reducerii numărului de ministere, chiar dacă acest lucru va însemna că va pierde și ea.

„Nu spunem nu la scăderea numărului de ministere. Cu aceste gânduri mergem la negocieri”, a precizat liderul UDMR.

Primul pas pe care îl va face UDMR și varianta de rezervă

În discuțiile de vineri liderii UDMR au întors pe toate fețele variantele pe care le au în acest moment, evaluând fiecare situație cost-beneficiu.

După episodul de joi, vor să știe, de la cel mai înalt nivel, dacă se dorește prezența UDMR la guvernare, cu toate implicațiile pe care un răspuns le are pentru comunitatea maghiară.

Dacă se dorește acest lucru, prima linie deschisă va fi cea de apărare a Ministerului Dezvoltării. Însă, spre deosebire de acum o zi, Uniunea este mai flexibilă.

PNL a pus o ofertă pe masă în schimbul ministerului condus de Cseke Attila: ministerul fondurilor europene (MIPE). În plus UDMR, susțin surse liberale, va păstra și Ministerul Mediului și va avea și un post de vicepremier.

Această variantă a fost discutată de liderii UDMR întâlnirea de vineri, însă nu s-a luat o decizie, au precizat surse din interiorul formațiunii.

Dacă această ofertă a PNL ar fi acceptată, cel mai probabil ministrii de forță ai UDMR - Cseke Attila și Tanczos Barna - se vor regăsi în noua formulă guvernamentală. Deocamdată, nu este clar dacă Kelemen Hunor va accepta sau nu să mai rămână vicepremier. Potrivit unor surse convergente, liderul UDMR ar fi lansat anterior posibilitatea de a nu mai fi vicepremier, chiar dacă UDMR este în guvern, în contextul discuțiilor privind reducerea numărului de ministere.

Bode: PNL are suficiente resurse umane bine pregătite să conducă orice minister, inclusiv ministerul Dezvoltării

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat vineri că într-o variantă de guvern cu mai multe ministere, UDMR îi vor reveni două și un post de vicepremier. Întrebat dacă liberalii vor Dezvoltarea, el a evitat un răspuns clar susținând că „PNL are suficiente resurse umane bine pregătite să conducă orice minister, inclusiv ministerul Dezvoltării”.

„Dacă rămânem la 18 ministere, UDMR va avea 2 și vicepremier, PNL va avea 8 ministere, vicepremier și secretar general, PSD va avea 8 ministere, premier, vicepremier și cancelaria guvernului. Dacă pe cele două ministere care revin UDMR se agreează o formulă unanim acceptată și de PSD, și PNL, stau la masă. Dacă nu, e decizia domniilor lor”, a spus Bode.