​După o întânire a liberalilor de marți seară la vila Lac cu președintele Klaus Iohannis, rocada guvernamentală a intrat în linie dreaptă. Potrivit surselor HotNews.ro, președintele le-a cerut liderilor PNL să grăbească calendarul asumat pentru formarea noului Guvern. De altfel, premierul Nicolae Ciucă a confirmat miercuri că va demisiona vineri, 26 mai.

Klaus Iohannis și Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / George Călin

Potrivit surselor citate, calendarul rotativei guvernamentale discutat de liberali cu șeful statului prevede ca premierul Nicolae Ciucă să-și depună mandatul până la sfârșitul săptămânii.

„Dacă am spus că îmi depun mandatul?”

De altfel, premierul Nicolae Ciucă a confirmat miercuri, în Argeş, că îşi depune mandatul în 26 mai, vineri.

  • „Dacă am spus că îmi depun mandatul? (...)
  • Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a răspuns Ciucă întrebat dacă vineri va demisiona din funcția de premier.

De asemenea, întrebat dacă se va mai regăsi în viitorul guvern, Ciucă a răspuns: „Se consumă ziua de vineri şi voi lua o decizie. Până luni voi lua o decizie”.

Întrebat dacă liberalii îi vor lăsa pe social democrați să aleagă primul minister din viitorul guvern, Ciucă a replicat:

  • „Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte. Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie”, a adăugat premierul.

După demisia lui Ciucă ar urma consultările convocate de președintele Klaus Iohannis și desemnarea lui Marcel Ciolacu premier. În week-end ar urma și negocierile pentru împărțirea portofoliilor miniștrilor, iar luni Ciolacu să prezinte lista cabinetului cu care va veni în fața Paramentului, susțin sursele politice citate.

Aceleași surse spun că între liberali și președinte ar fi fost o discuție și despre modul cum se vor împărți portofoliile în viitorul guvern, iar Iohannis le-ar fi cerut liderilor PNL să-i lase pe social-democrați să aleagă primul minister.

Nicolae Ciucă, Lucian Bode și prim-vicepreședintii partidului Gheorghe Flutur, Dan Motreanu și Rareș Bogdan au discutat marți seară, la vila Lac, cu președintele Klaus Iohannis.

La ultimele negocieri social democrații au anunțat că nu renunță la ministerul Transporturilor în timp ce liberalii și-au direcționat atenția către ministerul Dezvoltării deținut în prezent de UDMR.

De menționat este ca ambele ministere sunt ministere cheie pentru campania electorală care bate la usă. Prin ministerul Transporturilor, social-democrații vor inaugura tronsoane de drumuri în timp ce la Dezvoltare, liberalii vor avea acces la direcționarea banilor în teritoriu.

Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro că PNL își menține intenția de a prelua portofoliul de la Dezvoltare.

Nu este însă clar care va fi rolul UDMR în viitorul Guvern. La ultima întâlnire a liderilor Coaliției, PSD și PNL le-au propus liderilor Uniunii să preia în viitorul Guvern, ministerul Fondurilor Europene și să mențină Mediul. UDMR a refuzat oferta și a plecat de la negocieri.