Negocierile pentru viitorul Guvern se poartă în continuare, liderii Coaliției având în cursul zilei de luni o discuție și cu președintele Klaus Iohannis, susțin sursele HotNews.ro. „Calendarul schimbării Guvernul se menține iar premierul urmează să demisioneze spre sfârșitul săptămânii”, susțin sursele citate.

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la CotroceniFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sistarea negocierilor până la rezolvarea grevei profesorilor este doar la nivel declarativ pentru a evita afectarea imaginii publice a liderilor din Coaliție care „se arată preocupați mai mult de împărțirea funcțiilor decât de rezolvarea grevei profesorilor”, spun sursele HotNews.ro.

Astfel PSD a schimbat strategia și încearcă să mute atenția publică spre rezolvarea jaloanelor din PNRR și restanțele pe legea pensiilor și a salarizării.

Liberalii vor respectarea calendarului rotativei guvernamentale, iar premierul Nicolae Ciucă ar urma să-și depună mandatul pe 26 mai. Potrivit surselor HotNews.ro, social-democrații doresc ca negocierile să fie reluate la nivel oficial și public după ce Marcel Ciolacu va fi desemnat premier de către președintele Klaus Iohannis.

„Negocierile trebuie terminate după ce se desemnează noul premier. Întâi să avem un premier desemnat, nu putem începe negocierile și după aceea să se schimbe lucrurile după desemnare”, susțin surse oficiale din PSD.

De precizat este că liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut sâmbătă suspendarea negocierilor privind viitorul guvern până la „rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar şi restanţa majoră privind reforma pensiilor speciale”. Nicolae Ciucă a declarat că nu e de acord cu propunerea și i-a cerut acestuia să preia cât mai rapid guvernul: „Doar cu seriozitate vom depăși acest moment”.

În schimb, UDMR l-a susținut pe liderul PSD.„Suntem de acord cu această propunere! Guvernarea este pentru oameni, priorităţile societăţii trebuie să fie şi priorităţile coaliţiei de guvernare”, a declarat Kelemen Hunor.

Totodată, liderii Coaliției ar fi discutat în cursul zilei de luni cu președintele Klaus Iohannis.

La nivel public liderii Coaliției Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au avut luni o întâlnire oficială la Guvern cu ministrul Muncii Marius Budăi. După ședință, ministrul Muncii a anunțat că a prezentat liderilor Coaliției concluziile în urma discuţiilor avute cu specialiştii Comisiei Europene privind în special pensiile din sistemul public şi indemnizaţiile şi pensiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale.

Totodată, Budăi a vorbit despre un calendar al legii salarizării, stabilit în coaliție. Potrivit acestuia la 15 iulie 2023 urmează să fie gata analiza cu Banca Mondială şi proiectul de lege, iar în perioada 15 iulie – 31 august ar urma să aibă loc dezbateri cu toate sindicatele, după care proiectul va fi depus în Parlament, la 1 septembrie, la debutul sesiunii parlamentare.