​​La două zile după ce Maia Sandu a vorbit despre o lovitură de stat pregătită de Rusia în Republica Moldova, președintele Klaus Iohannis transmite, printr-un comunicat de presă că România „condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării”.

Maia Sandu si Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Șeful statului susține că sunt „extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova”, iar aceste amenințări nu trebuie neglijate.

„Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean”, spune Iohannis, adăugând că Republica Moldova „nu este singură în fața acestor provocări”.

Declarația președintelui Klaus Iohannis, transmisă printr-un comunicat presei:

  • „România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării. Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică.
  • Amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a Republicii Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate.
  • Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean.
  • Locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene. Acest drum este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție. În acest proces de aderare, Republica Moldova se poate baza, ca și până acum, pe solidaritatea deplină și sprijinul activ al țării noastre.
  • România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe drumul asumat de Chișinău către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene.
  • Îi asigur pe cetățenii Republicii Moldova că România și românii le sunt în continuare alături!”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat luni că informaţiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chişinău sunt îngrijorătoare şi a spus că Washingtonul este alături de guvernul şi poporul moldovean.

Maia Sandu a susținut luni o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

Marți, Ministerul rus de externe a reacționat, susținând că acuzațiile sunt „nefondate”, iar Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Republiica Moldova.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova:

  • „Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova.
  • Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republicii Moldova și va prelua controlul asupra Republicii Moldova.
  • Când am primit documentul și am înțeles de unde vine am avertizat imediat Republica Moldova.
  • Nu știm însă dacă Moscova a dat într-adevăr ordin să fie urmat acest plan, dar noi l-am interceptat, l-am recunoscut și ne-am dat seama că au încercat să implementeze un plan asemănator Ucrainei”.
  • „Adresați-vă domnului Zelenski, noi nu știm despre ce este vorba”, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de jurnaliști despre declarațiile lui Zelenski, conform agenției ruse de stat Ria Novosti.

Declarațiile lui Zelenski vin în contextul în care Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că vrea „să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină”.

La o zi de la declarațiile liderului de la Kiev, premierul moldovean Natalia Gavriliță a demisionat, după un an și jumătate de activitate, iar în locul acesteia a fost numit Dorin Recean, consilier prezidențial și secretar al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.