Componenţa Guvernului condus de Nicolae Ciucă şi programul de guvernare al noii coaliţii PNL-PSD-UDMR vor fi depuse marţi în Parlament, care va stabili calendarul audierii miniştrilor propuşi şi votul în plenul reunit al celor două Camere, care va fi cel mai probabil joi. Conducerea PSD se reunește marți, pentru a definitiva propunerea de vicepremier din partea partidului şi secretarul general al Guvernului.

Klaus Iohannis si Nicolae CiucaFoto: Presidency.ro

Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat mai are două restanţe - vicepremierul PSD şi secretarul general al Guvernului. Marcel Ciolacu a anunţat că va lua o decizie în privinţa celor două nume şi o va anunţa marţi.

În partid au fost nemulţumiri legate de postul de vicepremier, care ar fi urmat să fie deţinut de Sorin Grindeanu, propus la Ministerul Transporturilor. Gabriela Firea a transmis în partid că nu este mulţumită de Ministerul Familiei şi ar dori postul de vicepremier fără portofoliu.

Marcel Ciolacu a anunţat luni seară, că el este cel care va decide cine deţine această funcţie care, în structura Guvernului, aparţine preşedintelui PSD, dar pe care el nu o doreşte. Preşedintele PSD îşi va depune candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor.

Iniţial, PSD a anunţat că marţi seară va prezenta la Parlament, la ora 18.00, programul de guvernare al noului Guvern, evenimentul fiind amânat pentru miercuri, la ora 19:00, scrie News.ro.

După depunerea listei Guvernului şi a programului de guvernare în Parlament, se va stabili calendarul audierii miniştrilor şi votul din plenul reunit, care cel mai probabil va fi joi.

Lista miniștrilor din Guvernul Ciucă

  • Premier: Nicolae Ciucă
  • Vicepremieri: Kelemen Hunor (UDMR) și un ministru PSD (Sunt vehiculate numele Sorin Grindeanu sau Gabriela Firea)

Miniștrii PSD:

Miniștrii PNL:

Miniștrii UDMR:

  • Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație - Cseke Attila
  • Mediu - Tanczos Barna
  • Sport - Eduard Novak

Până când va fi Nicolae Ciucă premierul României. Cum va funcționa „rotativa”

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă ar urma să conducă Executivul pentru următorul an și jumătate, în condițiile în care noua coaliție PNL-PSD-UDMR a stabilit un sistem de rotație pentru șefia Guvernului.

După un an și jumătate, Guvernul ar urma să fie condus de un premier PSD, potrivit înțelegerii actuale intre PNL și PSD.