Guvernul PNL-PSD-UDMR, care va fi condus de Nicolae Ciucă pentru următorul an și jumătate, va avea doi vicepremieri - Kelemen Hunor și Sorin Grindeanu sau Gabriela Firea. PSD va avea 9 ministere, între care Finanțe - Adrian Câciu, Apărare - Vasile Dîncu, Tineret și Familie, un portofoliu nou creat - Gabriela Firea și Sănătate - Alexandru Rafila, în timp ce PNL va avea 8 ministere, între care Justiție - Cătălin Predoiu, Fonduri Europene - Dan Vîlceanu și Cercetare și Digitalizare - Florin Roman. UDMR își păstrează cele ministere: Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație, Mediu și Sport. Gabriela Firea este singura femeie din Cabinetul Ciucă.

noua coalitie PNL, PSD, UDMR la consultari cu Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

UPDATE 18.10: Inițial, PSD a transmis că vicepremierul va fi Sorin Grindeanu, însă decizia a provocat nemulțumirea Gabrielei Firea, astfel că PSD ar urma să decidă marți dimineață care dintre aceștia va fi premier. Marcel Ciolacu a anunțat luni seară lista miniștrilor PSD din Guvernul Ciucă, fără a face vreo referire însă la postul de vicepremier.

Întrebat de ce nu a anunţat şi funcţia ce vicepremier, Marcel Ciolacu a spus că în vechea coaliţie funcţiile de vicepremier au fost ocupate de către preşedinţii de partide, fără portofoliu.

”De aceea mi-am permis să cer colegilor mei acest vot deoarece acea funcţie, dacă ar fi fost într-o normalitate ar fi revenit preşedintelui partidului dacă nu ar fi fost prim-ministru. Astăzi voi lua hotărârea. O să mă sfătuiesc cu colegii mei. Cu certitudine va fi un vicepremier cu portofoliu (...) O să fie o persoană din lista de miniștri. Mâine vom anunța”, a spus preşedintele PSD.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou luni pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru postul de premier, de data aceasta să conducă un guvern PNL alături de PSD. Conform înțelegerii celor trei partide din noua coaliție de guvernare, premierul va fi prin rotație, de la PNL și PSD, fiecare cu câte un mandat de un an și jumătate.

Liderii celor trei partide din noua coaliție au susținut că ar urma ca Nicolae Ciucă să meargă în Parlament pentru votul de învestire cel târziu joi.

Lista miniștrilor din Guvernul Ciucă

  • Premier: Nicolae Ciucă
  • Vicepremieri: Kelemen Hunor (UDMR) și un ministru PSD (Sunt vehiculate numele Sorin Grindeanu sau Gabriela Firea)

Miniștrii PSD:

Miniștrii PNL:

Miniștrii UDMR:

  • Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație - Cseke Attila
  • Mediu - Tanczos Barna
  • Sport - Eduard Novak