PNL, PSD și UDMR au încheiat duminică negocierile fără a anunța numele premierului. Nicolae Ciucă a anunțat la finalul a două ore de negocieri că au fost finalizate toate activităţile care vizau formarea Guvernului şi că toate cele trei partide vor merge luni, la consultările de la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, cu o propunere unică de premier.

Negocieri pentru componenta si programul viitorului GuvernFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Conform surselor HotNews.ro, PSD a luat cel mai mare număr de secretari de stat (conform ponderii parlamentare) - 42, PNL - 34 iar UDMR - 8. De asemenea dacă PNL va avea premierul, PSD va lua 10 ministere (portofolii cheie - Finanțe, Transporturi, Muncă), PNL - 8 (Justiție, Interne) și UDMR -3 (Dezvoltare, Mediu).

UPDATE 15:00Nicolae Ciucă, după negocierile politice: Am lucrat cele două variante, atât cu o formulă de premier PSD, cât și cu premier PNL / Luni dimineață luăm decizia

UPDATE 14.48Kelemen Hunor anunță înființarea a două noi ministere, unul pentru turism și antreprenoriat, iar celălalt pentru familie și tineret

UPDATE 14.47 Liderii politici nu au precizat ce formațiune va da primul premier din ”rotativă”. ”Prezentăm cele două variante partidelor, dânsul în PNL, noi în PSD… Vedem”, a spus Ciolacu. ”Vom vedea cum închidem acest lucru (luni) în cele o oră-două până mergem la Cotroceni”

UPDATE 14.30 ”Joi România va avea un Guvern”, a declarat duminică Marcel Ciolacu, precizând că la negocieri a fost finalizată structura politică a Executivului.

La rândul său, liderul UDMR, a spus că mâine, la Cotroceni, conducerile PNL, PSD și UDMR îi vor spune președintelui că au un acord politic, un program de guvernare și o propunere comună de premier.

UPDATE 14.05 La negocieri s-a decis ca PSD să primească 42 de secretari de stat în Guvern, PNL - 34, iar UDMR - 8 secretari de stat, conform ponderii din Parlament, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Liberalii pierd 13 secretari de stat. Vor fi schimbări şi la șefia comisiilor parlamentare, după ce se va oficializa noua majoritate din Legislativ.

----------

Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru poziția de premier, a declarat sâmbătă seara, la finalul negocierilor cu PSD și UDMR, că s-a finalizat programul de guvernare și acordul politic în proporție de 99%. Ciucă spune că s-a luat și decizia desființării până la 31 martie a Secției SIIJ care va fi înlocuită însă de o altă structură.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că Ministerele Dezvoltării, Mediului și Sportului rămân la formațiunea pe care o reprezintă.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că dacă partidul său are primul-ministru, se egalizează numărul de ministere, iar dacă va veni PNL cu premierul, atunci PSD are mai multe ministere.

Desființarea SIIJ. Cum se face și ce se pune în loc

Nicolae Ciucă a anunțat sâmbătă seara că s-a luat decizia desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), până în 31 martie.

Stelian Ion a reacționat pe Facebook acuzând „monstruoasa coaliție PNL-PSD-UDMR” că „nu vrea să desființeze SIIJ” propunând în fapt o altă structură.

„Am spus că prin lege se va desfiinţa SIIJ-ul şi atribuţiile şi competenţele trebuie date la o structură, mai mult nu am discutat”, a afirmat Kelemen Hunor.

Din culisele negocierilor / Cum va arăta Guvernul PNL-PSD-UDMR / Ce nume de miniștri se pregătesc în PNL și PSD

Sâmbătă, în spatele ușilor închise liderii PSD, PNL și UDMR au trasat în linii mari împărțirea portofoliilor din viitorul Guvern. Potrivit surselor HotNews.ro dacă vor da premierul, liberalii avea doar opt portofolii în timp ce social-democrații vor primi 10 ministere iar UDMR - trei.

La negocierile cu scandal liberalii nu au reușit să obțină niciun minister cu bani - Dezvoltarea sau Transporturile - așa cum își doreau. Potrivit surselor citate, toate cele trei formațiuni politice au deja pretendenții pentru portofoliile mult disputate din Guvern.

La discuții s-a decis suplimentarea portofoliilor din Guvern cu trei, astfel în loc de 18 ministere cîte sunt în prezent, noul Executiv va avea 21 în total. PNL a cedat Ministerul Transporturilor și Ministerul Finanțelor.

Pe ministerele cheie s-a bătut deja palma iar liberalii au deja doritori pentru aceste portofolii.

Ce se știe până acum:

PNL

Justiţie - Alina Gorghiu

Interne - Lucian Bode

Educație - Sorin Cîmpeanu

Energie - Virgil Popescu

Externe - Bogdan Aurescu

Fondurile Europene - Marcel Boloș / Cristian Bușoi

Digitalizare - Raluca Turcan

IMM și Turism - Robert Sighiartău

Social-democrații vor prelua ministere puternice ca: Finanțele, Transporturile și Munca. În interiorul PSD au fost vehiculate o serie de lideri doritori de a prelua ministerele obținute la negocieri.

Ce se știe până acum:

PSD

Secretariatul General al Guvernului - Mihai Busoic ??? (actualul președinte al Curții de Conturi)

Finanțelor - Adrian Câciu/ Leonardo Badea

Transporturi - Sorin Grindeanu

Munca - Marius Budăi

Sănătatea - Alexandru Rafila

Apărarea - Vasile Dîncu

Agricultura - Adrian Chesnoiu

Economie - Radu Popa

Cultură - Lucian Romașcanu

Tineret Familie - Gabriela Firea

Președintele UDMR, Kelemen Hunor a anunțat la finalul negocierilor că Uniunea își păstrează cele trei ministere pe care le are și în acest moment.

Dezvoltare - Cseke Attila

Mediu - Tancsoz Barna

Sport - Eduard Novak

De asemenea, liderii celor trei formațiuni au convenit asupra sistemului prin rotație. Astfel, în cazul în care PNL va avea premierul, atunci PSD va primi 10 ministere, în timp ce PNL-8 şi UDMR-3. După un an și jumătate PSD va prelua şefia Guvernului și își va schimba numărul de portofolii. Astfel sub un premier PSD, PNL va avea 10 portofolii, PSD-8 și UDMR-3. Rotaţia premierilor, stabilită prin acordul politic, se va face la 1 iulie 2023.

De precizat ar fi că marele absent de la negocieri a fost președintele PNL, Florin Cîțu iar delegația PNL a fost condusă de Nicolae Ciucă.