La aproape două săptâmâni de la începerea PNL-PSD-UDMR, liberalii au decis, joi, într-o ședință fulger a Biroului Executiv, să-l nominalizeze pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier pentru formarea viitorului guvern. Prin decizia luată de BEX, Klaus Iohannis a reușit să-și impună favoritul, iar Florin Cîțu a fost nevoit să renunțe la scaunul de premier - funcție care îi asigura puterea și controlul partidului. După ședința PNL, Nicolae Ciucă a mers la negocieri cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor și astfel s-au deblocat discuțiile pe programul de guvernare. La finalul întâlnirii, liderii celor trei partide au dat asigurări că "România va avea guvern până joia viitoare".

Nicolae Ciuca si Klaus IohannisFoto: PNL

HotNews.ro a transmis livetext desfășurarea evenimentelor în criza politică declanșată în 1 septembrie de revocarea de către Florin Cîțu a ministrului USR Stelian Ion:

UPDATAE 19.35 Marcel Ciolacu: Joi, România va avea un guvern învestit / Nu s-a decis ce partid va da primul premierul

UPDATE 18.15 Partidele au convenit să meargă la consultări cu Klaus Iohannis pentru a-i prezenta propunerea comună de premier luni. Până atunci, va avea loc o ședință a Consiliului Național al PSD, duminică, pentru a valida propunerea de premier cu care merg la Cotroceni, cel mai probabil Nicolae Ciucă, au declarat surse participante la ședința de la această oră. La PNL, luni dupa-amiază ar urma să aibă loc o ședință a BPN.

UPDATE 16.50 Liderii PNL, PSD și UDMR au fost de acord cu creșterea pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei iar impactul bugetar pentru această măsură este de 800 de milioane de lei, susțin surse politice.

UPDATE 16.05 Negocierile PNL, PSD și UDMR au început la Parlament. La întâlnire a venit Nicolae Ciucă însoțit de Florin Cîțu și prim-vicepreședinții PNL. Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au ajuns și ei însoțiți de echipele de negociere.

UPDATE 15.15Marcel Ciolacu: "PSD are propria propunere pentru funcția de premier". Întrebat de reporteri dacă are o înțelegere pentru a-l accepta pe Nicolae Ciucă premier, Ciolacu a replicat: ”Dacă aveam o înțelegere cu Iohannis credeți că stăteam în criza asta două luni? E absurd”.

UPDATE 14.34 Gheorghe Flutur: "Șeful echipei de negocieri cu PSD și UDMR va fi Nicolae Ciucă și împreună cu Florin Cîțu vor merge la întâlnirea de la ora 16.00 cu PSD și UDMR "

UPDATE 14.12 PNL urmează să se întâlnească cu PSD la ora 16.00 pentru a încheia negocierile pentru formarea guvernului, declară surse liberale pentru HotNews.ro. De asemenea, Nicolae Ciucă ar urma să se întâlnească la Guvern cu Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.

UPDATE 14.12 PNL urmează să se întâlnească cu PSD la ora 16.00 pentru a încheia negocierile pentru formarea Guvernului, susțin surse liberale pentru HotNews.ro.

UPDATE 14.05 Nicolae Ciucă a fost propus pentru funcția de premier de către Florin Cîțu și votat în unanimitate de liderii PNL

Propunerea lui Nicoale Ciucă pentru funcția de premier a fost făcută de președintele PNL Florin Cîțu și votată în unanimitate de liderii liberali. De menționat ar fi că Florin Cîțu nu a participat fizic la ședința BEX ci s-a conectat online. Anunțul oficial potrivit căruia Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru funcția de premier a fost făcut de prim-vicepreședinții PNL Gheorghe Flutur și Rareș Bogdan.

Tot, în ședina BEX liberalii au stabilit și un calendar pentru învestirea Guvernului, calendar pe care vor să-l propună partenerilor de guvernare. Astfel, săptămâna viitoare, luni-22 octombrie vor să depună lista cu programul de guvernare și lista miniștrilor Cabinetului Ciucă, audieri marți, miercuri și joi cel mai târziu să fie învestit noul Guvern.

UPDATE 14.55 Vicepreşedintele PNL Robert Sighiartău a spus, înaintea ședinței BEx, că în partid sunt mai multe variante de premier, iar PNL nu este de acord ca primul premier în sistemul de rotație să fie de la PSD.

UPDATE 14.50 Prim-vicepreşedintele PNL Gheorghe Flutur a spus, înainte de şedință, că speră ca astăzi să fie luată o decizie privind premierul PNL, iar Nicolae Ciucă este o variantă. Flutur a mai anunţat că s-au finalizat discuţiile pe programul de guvernare şi că în cursul zilei de astăzi va mai exista o întâlnire cu cei de la PSD pentru finalizarea negocierilor.

UPDATE 10.31 Liderul PSD Marcel Ciolacu a comentat, referitor la declarațiile lui Florin Cîțu potrivit cărora l-a propus premier pe social-democratul Alexandru Rafila, că nu refuză această ofertă. ”Păi înțeleg din spațiul public că dl Cîțu a spus ca mi-a propus pe Rafila și eu am refuzat. Îl anunț că nu am refuzat, deci dl Rafila e propunerea de premier”, a declarat Ciolacu.

.................

Potrivit surselor citate, la întâlnirea de miercuri seară cu Iohannis, Florin Cîțu a cerut asigurări de la președintele Klaus Iohannis că acesta îl va susține în continuare ca președinte PNL. În schimb, Cîțu ar fi promis că va renunța la pretenția de a mai fi nominalizat pentru funcția de premier și că va susține un alt liberal în fruntea viitorului Executiv PNL-PSD-UDMR.

Florin Cîțu a convocat Biroul Executiv la ora 14.00 pentru a decide o altă nominalizare pentru funcția de premier. Ședința se va desfășura online, în sistem de videoconferință.

De precizat este că nu se știe ce propunere va face Cîțu liderilor liberali. În urmă cu o zi acesta a tatonat terenul în discuțiile cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor și a avansat numele lui Dan Vîlceanu pentru această funcție.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis și l-ar dori pentru această funcție pe Nicolae Ciucă.

De asemenea, PSD și-a exprimat atât oficial cât și neoficial disponibilitatea de a intra la guvernare sub conducerea lui Nicolae Ciucă.

La începutul săptămânii PNL și PSD au convenit ca premierul să fie desemnat prin rotație, însă nu se înțeleg ce partid să dea primul premierul în "rotativă". Mai mult, PNL nici nu a decis vreun nume, Florin Cîțu având declarații contradictorii pe această temă și susținând că problema nu este lipsa unei propuneri de premier din partea PNL, și "cine să fie primul în rotativă".

Miercuri seara, liderii PNL s-au mai reunit într-o ședință de urgență la sediul PNL din Modrogan. Prim-vicepreședinții Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Rareș Bogdan PNL au încercat să-l convingă pe Cîțu să accepte propunerea de premier dorită de Klaus Iohannis, în persoana lui Nicolae Ciucă.

În schimb, Cîțu ar primi funcția de președinte al Senatului. De partea cealaltă, Florin Cîțu nu dorește să-l propună pe Ciucă și ar fi avansat numele lui Dan Vîlceanu pentru funcția de premier, susțin surse politice pentru HotNews.ro.

Astfel, președintele PNL a continuat să boicoteze finalizarea negocierilor, el susținând că nu numele premierului este problema, și faptul că și PNL, și PSD vor să dea primul premier în sistemul de rotație stabilit.

”Problema nu este numele premierului ci faptul că avem două partide care vor să dea primul premier în rotativă. După ce vom termina negocierile, vom vorbi și despre premier”, a declarat Cîțu miercuri seară.

Cîțu a mai spus că în PNL nu s-a propus numele generalului Ciucă pentru funcția de premier, ci doar s-a discutat propunerea PSD ca Ciolacu să fie primul premier în rotativă.

Întrebat dacă în discuțiile cu Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor l-a propus premier pe secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, Cîțu a răspuns: ”l-am propus domnului Ciolacu pe domnul Rafila, dar nu a fost de acord”.

Tot miercuri, PSD l-a votat pe Marcel Ciolacu drept nominalizarea partidului pentru funcția de premier.