Generalul Nicolae Ciucă este propunerea pentru funcția de premier cu care PNL va merge la întâlnirea cu liderii PSD și UDMR pentru a debloca negocierile pentru formarea unui Guvern PNL-PSD-UDMR. Decizia a fost luată joi de către conducerea PNL, într-o ședință fulger, după ce Florin Cîțu a discutat cu o seară înainte cu președintele Klaus Iohannis.

Nicolae CiucaFoto: Agerpres

Potrivit surselor HotNews.ro, decizia a fost luată de PNL în unanimitate. Liberalii au stabilit și un calendar pentru învestirea Guvernului, calendar pe care vor să-l propună partenerilor de guvernare într-o întâlnire stabilită, la ora 16.00 la Parlament. Astfel săptămâna viitoare, luni-22 octombrie vor să depună lista cu programul de guvernare și lista miniștrilor Cabinetului Ciucă, audieri marți și miercuri și joi cel mai tîrziu să fie învestit noul Guvern.

Reamintim că după declanșarea crizei politice Nicolae Ciucă a fost cea de a doua nominalizare de premier făcută de Klaus Iohannis, după Dacian Cioloș.

În 1 noiembrie, cu o zi înainte de audierea programată în Parlament a miniștrilor propuși, Nicolae Ciucă a anunțat că renunță la mandat, în contextul în care liberalii nu au reușit să obțină sprijinul parlamentarilor pentru Guvernul minoritar propus de Ciucă. Tot atunci, Florin Cîțu a anunțat că s-a hotărât în Biroul Executiv flexibilizarea mandatului, astfel încât liberalii vor începe negocieri "cu toate forțele democratice din Parlament" pentru formarea unei majorități.

Surse politice declarau atunci pentru HotNews.ro că președintele Klaus Iohannis le ceruse liderilor PNL să flexibilizeze mandatul lui Nicolae Ciucă și să permită acestuia negocierea pentru un Guvern majoritar. Aceleași surse spuneau că Nicolae Ciucă ar urma să fie nominalizat a două oară pentru funcția de premier.