Șeful PSD Marcel Ciolacu a declarat joi seară, la finalul negocierilor cu PNL, că s-a ajuns la un acord ca joi să existe un guvern învestit, dar nu s-a stabilit încă ce partid va da primul premierul și cine va prelua ministerul Finanțelor.

Marcel Ciolacu si Florin CîțuFoto: Colaj foto

”Am convenit împreună ca până joia viitoare să avem un guvern investit. Vrem să construim, totuşi, un guvern funcţional şi o coaliţie să fie toată lumea mulţumită ca şi echilibru guvernamental. Sunt două propuneri de prim-ministru – una a PSD, una a PNL. Am încercat să creionăm cele două propuneri şi structura guvernului ţinând cont de cineva avea, prin rotaţie, primul prim-ministrul.”, a declarat liderul PSD.

”Am avut discuții pe pachetul social. Rămânem în continuare să găsim noi venituri, deoarece PNL insistă să nu mărim nicio taxă. Probabil, vom lua bani din redevențe”, a declarat Ciolacu.

Nicolae Ciucă, propunera PNL pentru postul de premier, se declară optimist în privința viitorului guvern și al programului de guvernare.

”S-au făcut paşi importanţi pe pachetul social cât şi pe ceea ce înseamnă faptul că agreăm să găsim soluţii pentru a nu creşte taxele”, a spus Ciucă, precizând că s-a stabilit un procent de 7% pentru investiţii, în programul de guvernare, în bugetul pe anul viitor.

Liderul liberal Florin Cîțu a reiterat ”marele succes” al negocierilor deoarece este ”o mare victorie pentru PNL să dea primul premierul, fiind un partid mai mic”. Cîțu acceptă însă că acest lucru nu a fost stabilit și se negociază.

Liberalii au decis, joi, într-o ședință fulger a Biroului Executiv, să-l nominalizeze pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier pentru formarea Guvernului PNL-PSD-UDMR. Nicolae Ciucă va negocia direct cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor componența viitorului Guvern. Președintele PNL, Florin Cîțu, nu a participat fizic la ședință, ci s-a conectat online. Prin decizia luată de BEX, Klaus Iohannis a reușit să-și impună favoritul, iar Florin Cîțu a fost nevoit să renunțe la scaunul de premier - funcție care îi asigura puterea și controlul partidului.