PNL, PSD și UDMR au anulat miercuri după-amiază discuțiile privind formarea Guvernului, programate pentru ora 16.00, din cauza neînțelegerilor privind nominalizarea premierului, revendicată și de liberali, și de social-democrați.Tot miercuri, PSD a decis să îl susțină pe Marcel Ciolacu pentru postul de premier și să accepte sistemul de rotație a premierilor. În continuare, atât PNL, cât și PSD susțin că partidul lor este cel care trebuie să aibă primul premierul, în sistemul de rotație.

Iohannis și Ciolacu (foto arhivă)Foto: Presedintia Romaniei

HotNews.ro transmite livetext cele mai importante momente ale noii zile de negocieri pentru formarea Guvernului:

LIVE-ul CONTINUĂ AICI UNDE GĂSIȚI CELE MAI NOI INFORMAȚII DESPRE NEGOCIERI

UPDATE 15.50: Negocierile între echipele celor 3 partide, programate pentru ora 16.00, s-au anulat.Decizia vine după o întâlnire fulger la Guvern între Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat la Parlament că întâlnirea s-a amânat pentru că "a existat o schimbare de program a colegilor de la PNL" Grindeanu a mai spus că cel mai probabil întâlnirea va fi reprogramată. "În acest moment, mi-aș fi dorit ca azi să închidem discuțiile pe programul de guvernare", a precizat Grindeanu.

Potrivit surselor citate, președintele Klaus Iohannis le-ar fi cerut liberalilor să vină cât mai repede cu o soluție în ceea ce privește propunerea de prim-ministru, susțin sursele citate.

UPDATE 15.20: Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au discuții la sediul Guvernului.

UPDATE 14.00: Sorin Grindeanu:

Întrebat de ce PSD nu a stabilit tot prin vot ca Ciolacu să fie primul premier în sistemul de rotație:

  • Noi nu am dat un vot ca Marcel Ciolacu să fie premier peste un an și jumătate.
  • Noi nu avem nevoie de încurajări de grup, nu suntem la alcolicii anonimi

UPDATE 13.40 Consiliul Național al PSD a adoptat cu unanimitate de voturi flexiblilizarea mandatului astfel încât PSD și PNL să poată nominaliza premier prin rotație. Marcel Ciolacu, propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru.

UPDATE 12.50 PNL nu cedează, Florin Cîțu susținând miercuri că decizia conducerii partidului este ca primul premier în rotaţia decisă este să fie de la PNL, fără să fi fost stabilit un nume. Cîțu mai spune că i se pare ”bizar” că Marcel Ciolacu nu îl doreşte pe el premierși are un mesaj şi către colegii din partid: "Am văzut că sunt colegi de la PNL care sunt ok ca premierul să fie desemnat de alte partide, este bizar, dar asta e”.

UPDATE 12.00 Klaus Iohannis i-a convocat pe liberali și pe social-democrați la Cotroceni pentru discuții privind formarea Guvernului. Întâlnirea ar urma să aibă loc miercuri seară, după ce conducerea PNL va încheia o nouă rundă de negocieri cu PSD, au precizat pentru HotNews surse politice.

-----------------

Marcel Ciolacu a insistat că PSD este partidul care a câștigat alegerile și trebuie să facă prima nominalizare de premier în cadrul mecansimului de rotație, în ciuda deciziei PNL, iar Florin Cîțu nu mai poate revendica șefia Executivului după ce a fost demis prin moțiune de cenzură:

  • Astăzi, mai mult ca sigur se va finaliza programul de guvernare și pe capitolele social, justiție. PSD va face un Consiliu Național unde va decide premierul. Dar cel mai important este să nu construim ceva neținând cont de voința românilor, ci numai de interesul personal. Vă amintesc că PSD a câștigat alegerile. Dacă vom ține cont de voința românilor, sunt ferm convins că vom avea o coaliție funcțională și un guvern al României.
  • Categoric, PSD va avea propria nominalizare de premier, pentru că avem o rotație.
  • Din moment ce PSD a câștigat alegerile, e normal să solicităm să avem prima nominalizare. Există negocieri, ca să nu iasă nimeni păcălit.

La insistențele jurnaliștilor referitoare la faptul că PNL dorește să dețină prima nominalizare de premier, iar Florin Cîțu revendică postul, liderul social-democraților a afirmat:

”Sunt ferm convins că şi domnul Cîţu va înţelege că nu poate să vină în acest moment premierul României, după ce a fost demis”.

Liberalii au decis marți, în ședința Biroului Executiv să accepte varianta premierului prin rotație dar cu o condiție. Liderii PNL și-au exprimat pe rând opțiunea privind ocuparea postului de prim-ministru prin rotație dar vor ca PNL să fie primul partid care dă premierul.

Emil Boc a propus ca mandatul de negociere să fie flexibilizat astfel încât președintele Klaus Iohannis să aibă libertatea de a nominaliza premierul, au declarat pentru HotNews.ro surse liberale participante la ședință. Propunerea nu a fost supusă la vot.

În spatele ușilor închise, mai mulți lideri PNL l-au atacat pe Florin Cîțu acuzându-l că în negocierile cu PSD a pus înainte interesele personale.

La finalul ședinței, Florin Cîțu a spus că rămâne singura propunere pentru postul de premier: ”PNL a votat rotativa cu primul premier de la PNL. Nu s-a votat flexibilizarea numelui”.

Pe de altă parte, președintele Kelemen Hunor atrage atenția că este urgentă formarea noului guvern, comentând că numirea prin rotație a premierilor poate fi o soluție, însă trebuie să fie președinții de partid:

  • Cineva trebuie să facă compromisul necesar ca să depăşim această fază a discuţiilor - mai puţine orgolii, un ego un pic mai mic - şi atunci se rezolvă.
  • Suntem în competiție cu timpul, nu unii cu alții, și aici eu săptămâna trecută am zis să vedem când putem să intrăm în Parlament cu programul de guvernare și cu lista de guvern. Au spus că vom încerca în această săptămână. Nu ar trebui să amânăm prea mult. Sper ca săptămâna următoare se va întâmpla.

Se actualizează