Negocierile dintre PNL, PSD și UDMR programate pentru miercuri au fost anulate. Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au discutat anterior la guvern, timp de aproximativ 30 de minute, fără a ajunge la un consens pe tema premierului. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că prim-vicepreședinții au încercat să-l convingă pe Florin Cîțu să renunțe la funcția de premier și să convoace o ședință a Biroului Permanent Național pentru a face o altă nominalizare. Cîțu continuă să boicoteze finalizarea negocierilor, el susținând că nu numele premierului este problema, și faptul că și PNL, și PSD vor să dea primul premier în sistemul de rotație stabilit.

Marcel Ciolacu si Florin CituFoto: AGERPRES

UPDATE 19.44: Premierul interimar Florin Cîțu susține că problema în blocajul cu PSD nu este că liberalii nu au făcut o propunere, ci faptul că și PNL, și PSD vor să dea primii premierul în sistemul de rotație stabilit. Întrebat insistent de jurnaliști de ce nu a făcut PNL o propunere de premier, Cîțu s-a lansat din nou în declarații contradictorii.

UPDATE 19.35: Florin Cîțu refuză să convoace Biroul Permanent Național al PNL pentru a face o propunere de premier. De precizat este că președintele PNL și secretarul general sunt cei care pot convoca BPN.

UPDATE 19.05 Prim-vicepreședinții PNL i-au cerut lui Florin Cîțu să renunțe la funcția de premier și să convoace Biroul Permanent Național care să dea un vot pentru viitorul prim-ministru.

UPDATE 18.53Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că săptămâna viitoare România va avea un guvern. Reamintim că negocierile PNL - PSD sunt blocate din cauză că fiecare partid vrea să nominalizeze primul premierul în sistemul de rotație stabilit.

UPDATE 16.05 Ședință de urgență la sediul PNL din Modrogan. Prim-vicepreședinții PNL discută cu Florin Cîțu despre propunerea de premier, susțin sursele citate.

Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Rareș Bogdan PNL încearcă să-l convingă pe Cîțu să accepte propunerea de premier dorită de Klaus Iohannis, în persoana lui Nicolae Ciucă. În schimb, Cîțu ar primi funcția de președinte al Senatului.

De partea cealaltă, Florin Cîțu nu dorește să-l propună pe Ciucă și ar fi avansat numele lui Dan Vîlceanu pentru funcția de premier, susțin surse politice pentru HotNews.ro.

De altfel, la întâlnirea fulger de la Guvern cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, președintele PNL ar fi avansat numele lui Dan Vîlceanu ca variantă pentru funcția de premier. Discuția a durat 30 de minute și a amânat ședința anunțată oficial de la ora 16.00 de la Parlament în care trebuiau să pună la punct detaliile programului de guvernare.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat la Parlament că întâlnirea s-a amânat pentru că "a existat o schimbare de program a colegilor de la PNL". Grindeanu a mai spus că, cel mai probabil, întâlnirea va fi reprogramată. "În acest moment, mi-aș fi dorit ca azi să închidem discuțiile pe programul de guvernare", a precizat Grindeanu.

Potrivit surselor citate, președintele Klaus Iohannis le-ar fi cerut liberalilor să vină cât mai repede cu o soluție în ceea ce privește propunerea de prim-ministru, susțin sursele citate.

În cursul zilei de marți, PNL a votat în forurile statutare ca premierul să fie numit prin rotație de cele două partide, iar liberalii să facă prima numire.

Totodată, PSD l-a votat, miercuri, pe Marcel Ciolacu drept nominalizarea partidului pentru funcția de premier.