UDMR a decis să înceapă negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernere între PNL-PSD-UDMR, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, a anunțat Kelemen Hunor. El susține că "această coaliţie are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituţiei, iar introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important”.

Kelemen HunorFoto: Guvern

Kelemen Hunor spune că luni au fost consultări cu președinții organizațiilor județene ale UDMR, iar în ședința online a Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) Uniunea a decis să continue guvernarea și "să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliții între PNL-PSD-UDMR, susținută de grupul parlamentar al minorităților naționale".

  • "Această coaliție are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituției – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important.
  • Totodată, Uniunea militează ca reforma constituțională să asigure condițiile reale pentru înfăptuirea unei justiții independente", susține Kelemen Hunor.

Consiliul Național al PSD a votat, luni, în unanimitate, să demareze negocierile pentru formarea unui guvern cu PNL-UDMR şi minorităţi. Oficial, social-democraţii au o serie de condiții-măsuri pe care vor să le introducă în viitorul program de guvernare. Neoficial, potrivit surselor HotNews.ro PSD vrea să modifice Constituția de la o republică semi-prezidențială la o republică parlamentară.

Reamintim PSD și PNL au avut mai multe întâlniri de tatonare pentru formarea unui Guvern majoritar PNL-PSD-UDMR.

Liderii PNL din toată țară se întâlnesc luni seară, de la ora 19.00, la Vila Lac, în ședința ​Biroului Politic Național, pentru a lua o decizie în privința negocierilor cu USR și PSD. La ședință și-a anunțat prezența și fostul președinte al PNL Ludovic Orban. PNL este împărțit în două tabere după ce președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să accepte intrarea PSD la guvernare. Unii lideri ai partidului merg în direcția trasată de Cotroceni, în vreme ce actualul președinte al PNL, Florin Cîțu, ar fi încurajat liderii care se opun ideii pentru a evita o tragere pe linie moartă.