PNL a decis să continue negocierile pentru formarea noului Guvern cu PSD. Decizia a fost luată la finalul unei ședințe, la Vila Lac, cu liderii de organizații, după aproape patru ore de discuții. La vot, 48 de liberali au votat pentru colaborarea cu PSD și 22 împotrivă. Potrivit surselor HotNews.ro, liberalii își doresc învestirea Guvernului până la 1 decembrie și estimează că negocierile vor mai dura cel puțin două săptămâni. La ședință a participat și fostul șef al PNL, Ludovic Orban, care a spus că a venit pentru a spune clar că este împotriva oricărei înțelegeri cu PSD.

Liderii PNL alesi la congres Foto: Facebook PNL

Printre cei care au votat împotrivă se numără Ludovic Orban, Ilie Bolojan, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Cristian Băcanu, Monica Anisie și Antonel Tănase.

La final, Ludovic Orban a criticat dur decizia. „Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie să batem palma cu PSD. Nu există nicio explicație rațională. Ce legătură este între PNL și fostul Partid Comunist? Nicio legătură”, a spus el.

Echipa de negociere are termen de două săptămâni pentru discuțiile cu PSD, iar apoi trebuie să vină să prezinte în partid rezultatele într-o nouă ședință a Biroului Național.

"Biroul Politic Național al PNL a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară.(...) PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Președintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete", a transmis oficial, printr-un comunicat de presă, conducerea PNL.

De asemenea liberalii au transmis, după ședința Biroului Național, principiile care nu vor fi negociate:

  • formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal
  • PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană
  • Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană
  • nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri
  • continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă
  • realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV
  • reforma statului
  • menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA

Ludovic Orban spune însă că mandatul nu a fost trasat concret, lăsând totul la latitudinea echipei de negociere.

În cursul zilei, şi PSD a votat, în forul de conducere, în unanimitate, începerea negocierilor cu PNL şi UDMR pentru formarea unei noi majorităţi şi a Guvernului, iar liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat, la rândul lui, printr-o postare, că formaţiunea este pregătită de o alianţă cu PNL şi PSD.

HotNews.ro a transmis informațiile despre ședința PNL în timp real:

UPDATE 22.43 Ludovic Orban:

  • Este, din punctul meu de vedere, sinucidere politică. Este o gravă trădare a alegătorilor care au votat cu PNL simplul fapt că se stă la masă cu PSD să se negocieze un Guvern. Eu nu mă las indus în eroare de aparenţe.
  • Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie să batem palma cu PSD. Nu există nicio explicație rațională.Nu ştiu din ce motive preşedintele Iohannis îşi doreşte această coaliţie care să dea majoritate parlamentară absolut confortabilă
  • Ce legătură este între PNL și fostul Partid Comunist? Nicio legătură.
  • A fost pomenit un termen de două săptămâni.

UPDATE 22.40 PNL a decis să negocieze formarea noului guvern cu PSD

UPDATE 19.17: Ludovic Orban a spus că a venit la ședința conducerii PNL pentru a susține categoric că este împotriva unei întelegeri cu PSD:

  • "Am luptat împotriva stângii post-comuniste și sunt categoric împotriva oricărei formule de guvernare cu PSD
  • Este o rușine pentru conducerea PNL simplul fapt ca a angajat discuții cu PSD
  • Decizia de a face o înțelegere cu PSD, la inițiativa președintelui Iohannis, reprezintă o trădare gravă a românilor care au votat cu PNL și o sinucicidere politică pentru cei care iau o astfel de decizie
  • Chiar dacă se va învesti un guvern, nu va fi un guvern al românilor care cred în ideile liberale, în democrație și în justiție independentă
  • Orice alianță cu PSD va fi un avantaj pentru cei care vor contracte cu statul, funcții la stat
  • Dacă PNL va face o alianță cu PSD, drumurile noastre se vor despărți
  • Este o legendă că Florin Cîțu nu și-ar dori o guvernare cu PSD
  • Simplul gest de a sta la masa negocierilor cu PSD este o gravă încălcare a principiilor liberale
  • PNL are soluția de a reface coaliția de centru-dreapta"

UPDATE 18.58 Marian Ceauşescu împreună cu câţiva protestatari au venit la intrarea în Vila Lac pentru a protesta faţă de intenţia liberalilor de a face guvern cu PSD. Aceştia au aruncat cu hârtie igienică în maşinile celor care intră.

”Rușine! Ne-ați înșelat! Aţi vrut PSD, poftim PSD. Aţi vrut alianţă cu PSD, aştea sunt voturile voastre”, au strigat protestatarii, la Vila Lac.

8 lideri de organizații și-au exprimat public refuzul de a se asocia cu PSD și au pledat pentru refacerea Coaliției cu USR: Iași (Alexandru Muraru), Satu Mare (Adrian Cozma), Teleorman (Eugen Pîrvulescu), Tulcea (George Șișcu), București (Ciprian Ciucu), Giurgiu (Dan Motreanu), Gorj (Dan Vîlceanu) și Dolj (Ștefan Stoica).

HotNews.ro a relatat că președintele PNL, Florin Cîțu, s-ar opune directivei venite de la Cotroceni care își dorește o alianță cu PSD. Cîțu, susținut de secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, își negociază pe toate canalele poziția pentru viitorul Guvern pentru că "odată ce va pierde funcția de premier își va pierde puterea și influența în partid și va deveni doar un președinte decorativ, au explicat sursele citate.

De asemenea, potrivit surselor HotNews.ro lui Florin Cîșu i-a s-a propus funcția de președinte al Senatului, funcție dorită și de Alina Gorghiu.

În schimb, președintele Klaus Iohannis și o parte dintre liderii PNL apropiați de acesta pledează pentru un guvern majoritar cu PSD și cu premier Nicolae Ciucă. Printre susținătorii acestei opțiuni se numără liderii care au stat în spatele lui Florin Cîțu la congresul din 25 septembrie: Emil Boc, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Alina Gorghiu și Iulian Dumitrescu. Aceștia fac presiune asupra lui Florin Cîțu de a renunța la o nouă desemnare pentru postul de viitor premier.