Consultări pentru noul guvern: ce șanse are Cîțu să fie desemnat premier din nou de Iohannis? Cu ce mandate merg partidele la Cotroceni / Nicolae Ciucă, variantă preferată de Iohannis

de Luminita Pîrvu     HotNews.ro
Joi, 21 octombrie 2021, 8:15 Actualitate | Politic


Delegatia PNL la consultarile de la Cotroceni
Foto: Presidency.ro
După sceneta nominalizării lui Dacian Cioloș pentru a forma un nou guvern și în plin colaps sanitar, președintele Klaus Iohannis îi cheamă pe liderii politici la consultări joi, de la ora 11.00, pentru găsirea unei soluții. În acest moment niciun partid nu poate promite o majoritate parlamentară, iar negocierile pot dura mai mult decât poate aștepta România. Soluția aparține președintelui Klaus Iohannis prin nominalizarea premierului, iar acesta are trei opțiuni: Florin Cîțu, un alt lider PNL sau o persoană independentă. Nicolae Ciucă ar fi preferat de șeful statului pentru funcția de prim-ministru, iar decizia privind mandatul cu care merge la Cotroceni va fi luată de PNL într-o ședință de la ora 10.00.

Liberalii se reunesc joi dimineață în ședința Biroului Național Permanent la ora 10.00, pentru a decide mandatul cu care vor veni în fața lui Klaus Iohannis. Astfel, liderii de organizații vor vota cu ce propunere de premier merg la consultările de la Cotroceni.

Ședința are loc în contextul în care, miercuri seară liderii PNL s-au întâlnit la vila Lac cu președintele Klaus Iohannis și au discutat mai multe variante pentru nominalizarea candidatului PNL pentru postul de premier. Surse participate la discuție susțin că au fost vehiculate trei nume: Florin Cîțu, Nicoale Ciucă și Lucian Bode. Nicolae Ciucă ar fi însă preferat de șeful statului pentru funcția de prim-ministru.

Liderii PNL trebuie să ia o decizie în contextul în care atât USR, cât și PSD au anunțat că exclud orice colaborare cu Florin Cîțu pentru formarea unei majorități parlamentare.

"Nominalizarea lui Florin Cîțu nu mai reprezintă o soluție eficientă pentru partid. USR și PSD exclud susținerea unui Guvern condus de către Florin Cîțu. În acest moment este nevoie de un Guvern care să fie validat rapid în Parlament și o majoritate stabilă", au declarat pentru HotNews.ro surse din interiorul PNL.

Anterior discuțiilor, liberalii aveau o decizie a Biroului Executiv care îl propunea pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, iar liderii fideli acestuia, precum Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu și Alina Gorghiu, au facut scut în jurul lui și au exclus orice altă nominalizare.
 • Dan Vîlceanu, secretar general PNL: „Am observat un val de fake news în ultimele zile, inițiat de adversarii Partidului Național Liberal, şi aş vrea să reamintesc un lucru. Există o decizie asumată și votată în Partidul Național Liberal: propunerea de premier este președintele PNL. România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal, condus de Florin Cîţu. Cred că și unii, și alții, trebuie să fim echilibrați, să dăm dovadă de responsabilitate. Responsabilitatea despre care a vorbit toată lumea, astăzi, la tribuna Parlamentului”.


PNL, scindat între Cîțu și IohannisÎnainte de întâlnirea de la Vila Lac de miercuri seară, Iulian Dumitrescu, Dan Vîlceanu și Alina Gorghiu au anunțat public pe pagina lor Facebook că „decizia BEx al PNL, luată în unanimitate, e una clară: propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru este președintele partidului, Florin Cîțu”. Aceștia susțin că Florin Cîțu poate negocia o majoritate parlamentară cu USR și că poate reface Coaliția.
Cu toate acestea, există lideri din partid pentru care opțiunea președintelui Klaus Iohannis contează mai mult decât ceea ce vrea Florin Cîțu. Este vorba de lideri precum Emil Boc, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Gheorghe Flutur.

Surse din PNL au declarat pentru HotNews.ro că șansele lui Florin Cîțu de a fi nominalizat de către președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier au scăzut considerabil în ultimele zile. Lideri PNL, sub protecția anonimatului, au recunoscut că susținerea lui Florin Cîțu pentru un nou mandat de premier "întâmpină dificultăți".

"Contextul crizei sanitare și politice nu mai permite negocieri pe termen mediu și lung și trebuie identificată imediat o soluție. Noi vrem ca președintele partidului să fie și premierul dar nu mai este timp. Nominalizările pe funcții se pot schimba. Așteptăm un semn de la președinte, decizia îi aparține", au explicat sursele citate.

Încă de săptămâna trecută, informațiile HotNews.ro arătau că o parte dintre liberali recunoșteau neoficial că Florin Cîțu nu mai are șanse de a fi din nou premier, însă nimeni nu și-a asumat să-i ceară acestuia să își retragă candidatura.

"Există două soluții pentru retragerea nominalizării lui Florin Cîțu pentru funcția de premier: fie renunță el de bunăvoie la acest lucru și se decide o nouă propunere în forurile statutare ale PNL, fie președintele Klaus Iohannis îi explică informal de ce nu mai poate fi nominalizat", au explicat sursele citate.

Opțiunile și scenariile de pe masa lui Klaus Iohannis


Prima opțiune pusă de către liberali pe masa președintelui este nominalizarea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier, însă șansele ca acesta să obțină o majoritate stabilă în Parlament sunt mici. De precizat este că atât USR, cât și PSD refuză oficial negocierile cu PNL pentru susținerea unui cabinet Cîțu 2.

Un al doilea scenariu este ca președintele Klaus Iohannis să nominalizeze un alt liberal pentru funcția de premier, iar numele vehiculate în acest sens au fost Nicolae Ciucă și Lucian Bode. O parte dintre liderii liberali nu susțin această soluție dar, în acest context, pare singura opțiune pentru refacerea Coaliției cu USR și UDMR.

O a treia variantă aflată pe masa președintelui este propunerea unui premier independent, apolitic și un Guvern minoritar. La acest scenariu, PSD ar fi dispus să-i susțină pe liberali pentru a trece un Guvern în Parlament.

Neoficial, lideri social-democrați au declarat pentru HotNews.ro că sunt dispuși să susțină un guvern minoritar condus de un premier independent, dar format din miniștri propuși de către PNL și UDMR. "Noi am putea susține un premier independent politic, iar miniștrii să fie persoane politice", au declarat sursele citate.

Liberalii au început deja să acrediteze ideea unui guvern împreună cu PSD, minoritar sau asumat. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a declarat, că, în ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, este obligatorie o discuţie cu PSD. Liberalul spune că discuţiile cu social-democraţii pot porni de la un Guvern minoritar şi pot merge până la un Guvern asumat.

”Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, prioritatea este discuţia cu USR-ul. În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, cred că este obligatorie o discuţie cu PSD, iar paleta de discuţii poate porni de la un Guvern minoritar şi poate merge până la un Guvern asumat”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu, citat de News.ro.

Reamintim că HotNews.ro a relatat că președintele Klaus Iohannis i-ar fi promis lui Florin Cîțu că, dacă va pica prin moțiune de cenzură îl va nominaliza din nou în fruntea Guvernului. Mai exact, președintele făcea prima nominalizare în persoana unui premier neutru sau tehnocrat care nu ar fi reușit să coaguleze o majoritate în Parlament. După ce prima propunere de premier va pica, președintele ar face cea de-a doua nominalizare, de acestă dată în persoana lui Florin Cîțu.
Numai că aici planul a fost stricat de criza sanitară și s-a lovit de refuzul USR și PSD de a-l susține din nou pe Florin Cîțu pentru postul de premier. Cea de-a treia opțiune rămasă pe masă, dar pe care PNL încearcă să o evite este guvernare minoritară PNL-UDMR- Minorități, fără Florin Cîțu și cu santajul PSD în Parlament.

USR rămâne consecvent: Fără Cîțu premier


USR are o decizie luată în unanimitate în Biroul Național: nu intră la guvernarea cu Florin Cîțu premier. Președintele USR, Dacian Cioloș, exclude din nou, într-o postare pe pagina sa de Facebook, o colaborare cu Florin Cîțu.
 • Dacian Cioloș: "Am înțeles până la un punct frustrarea lui Florin Cîțu pentru situația sa personală, dar pentru noi asta nu înseamnă nimic. Cariera politică a cuiva e strict o problemă personală și este de neconceput ca un partid sau o țară să se sacrifice pentru o singură persoană, indiferent despre cine este vorba. De la demiterea sa și până de curând, am făcut pur și simplu terapie cu un om care nu se poate dezlipi de putere. Și nu sunt singurul. (...) O spun și o repet. Suntem oricând dispuși la dialog cu PNL. Dar dacă cineva își închipuie că noi ne vom așeza la masă cu Florin Cîțu în timp ce el face campanii mincinoase online sau pentru că repetă la infinit să mergem la PSD și AUR fie nu știe ce vorbește, fie a ajuns să creadă în propriile minciuni. Este rușinos punctul unde s-a ajuns și, deși noi sperăm că oamenii echilibrați vor stopa acest gen de comportament, nu pot să nu rămân cu un gust amar în urma acestor degradări ale exprimării publice".
Liderii USR urmează să se reunească joi dimineată în ședință pentru a decide mandatul cu care vor merge la Palatul Cotroceni.

PSD cere un tehnocrat în fruntea Guvernului


După ce au depus moțiune de cenzură și l-au demis pe Florin Cîțu, social-democrații exclud susținerea unui Guvern condus de acesta.

Oficial, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, după respingerea în Parlament a cabinetului propus de Dacian Cioloș, că e momentul unui guvern de specialiști care "să scoată ţara din criză".

”Le cer să ne întâlnim imediat şi să găsim împreună o soluţie pentru a scoate România din criză. Gata cu politica, nu se mai poate aşa. (...) Politicienii să facă un pas în spate şi să aducem specialişti care să vină cu un proiect pentru a reduce numărul de morţi. Spectacolul sinistru trebuie să înceteze. Vă cer să fiţi în al doisprezecelea ceas bărbaţi de stat, să nu mai fiţi o pată urâtă în istoria acestei ţări”, a declarat Ciolacu.

UDMR: Prima soluţie - resuscitarea coaliţiei


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, pledează pentru refacerea Coaliției și un Guvern cu puteri depline. Acesta a anunțat că UDMR va contribui, dacă va fi solicitată, la găsirea unei soluţii atât cu PNL, cât şi cu USR.

"Prima soluţie după respingerea guvernului prezentat de USR este resuscitarea coaliţiei de guvernare" şi, dacă acest lucru nu se poate, "din motive subiective", trebuie găsită o altă soluţie pentru o nouă formulă de guvernare, inclusiv pentru un guvern minoritar, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

AUR își menține poziția cu premier tehnocrat


Co-președintele AUR George Simion a anunțat că merge la Palatul Cotroceni, cu mandatul "clar" că ţara trebuie să iasă din criza actuală cu un premier din afara partidelor politice.

"Vom participa mâine la Cotroceni, cu un mandat clar, ţara trebuie să iasă din actuala criză. Noi am decis deja şi mergem cu acelaşi mandat la consultări, un premier independent pentru următoarele şase luni, un premier din afara partidelor politice, un premier precum Călin Georgescu", a precizat George Simion.

Președintele Klaus Iohannis a invitat joi, partidele la consultări pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de premier, după ce Parlamentul a respins Guvernul propus de Dacian Cioloş.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8630 vizualizari

 • +15 (27 voturi)    
  Foarte toxic (Joi, 21 octombrie 2021, 8:19)

  galeo [utilizator]

  Acest sociopat Citu.
  Nu il vrea nimeni, dar el tot insista sa se bage la inaintare, dispusi sa distruga totul in jurul lui.
  Un egoist absolut jenant.
 • +14 (24 voturi)    
  Cine va vota P$D, PNL, UDMR = Tradator de Neam (Joi, 21 octombrie 2021, 8:29)

  un domn [utilizator]

  La alegerile 2024
 • -1 (15 voturi)    
  Bataia principala e sa ramana Catu. (Joi, 21 octombrie 2021, 8:43)

  Lok [utilizator]

  Sa nu vina altu sa verifice ce e cu mortii si ATI-urile pline. Ca poate da cu virgula.
  • -1 (7 voturi)    
   Cutu a luat pe persoana fizica PNL .... (Joi, 21 octombrie 2021, 10:20)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Cutu a luat pe persoana fizica PNL .... ce are asa special Cutu ????? stim ca e un sugator, dar sa fie de asa mare calibru ????
 • +5 (17 voturi)    
  sansele ar trebui sa fie 0 (Joi, 21 octombrie 2021, 8:47)

  VaseaV [utilizator]

  papusa ce urata ar terbui sa inteleaga ca nimeni nu il mai vrea si ca este un terminat politic. PNL ar trebui sa se debaraseze de el !
 • +13 (23 voturi)    
  PNL (Joi, 21 octombrie 2021, 8:51)

  katalina [utilizator]

  PNL v-ati facut de rasu' curcilor cu nulitatea de catu. Hai, mergeti pana la capat in nimicnicia voastra: guvern cu PSD pentru liber la furat.
 • +16 (26 voturi)    
  Are toate sansele (Joi, 21 octombrie 2021, 9:12)

  moima [utilizator]

  si oricum sunt 100% sanse de USL.

  pnl nu are cum sa fure cu usr.

  pnl nu poate sa nu fure

  psd vrea sa fure

  psd sustine pnl si fura impreuna
 • +6 (18 voturi)    
  Catarul, tot catar ramane! (Joi, 21 octombrie 2021, 9:16)

  O_parere.. [utilizator]

  Caruta merge direct in zid, dar catarul pastreaza cu incapatanare directia setata. Nu conteaza ca se dezintegreaza caruta (cu catar cu tot), important e sa arate cat de incuiat in propriile fantezii este!
  Sper ca totusi in al 12-lea ceas sa iasa din propria fantezie, si sa vada cu adevarat ce se intampla si in realitatea noastra.
 • +8 (20 voturi)    
  Superb!!! (Joi, 21 octombrie 2021, 9:16)

  ThalesdeTeleorman [utilizator]

  Daca punem un APV-ist pe viata prim-ministru, mai mult ca sigur se desfiinteaza iar pensiile speciale in 30 de zile
  • 0 (6 voturi)    
   hehe (Joi, 21 octombrie 2021, 9:44)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui ThalesdeTeleorman

   "APV-ist pe viata" :)))))
   Mai sunteti multi viorici la pesedeu?
 • +6 (18 voturi)    
  Iresponsabilitatea lui Klaus Iohannis (Joi, 21 octombrie 2021, 9:17)

  vlad.pe [utilizator]

  Am ajuns la 400 de romani morti de covid pe zi pentru ca presedintele Klaus Iohannis si PNL au refuzat sa impuna masuri pentru a organiza Congresul PNL, Iohannis a continuat cu o mascarada propunandu-l pe Ciolos desi stia ca PNL si PSD nu il vor vota, s-au pierdut 2 saptamani timp in care am ajuns pe locul I in Europa la numarul de morti si de infectati Covid 19 desi Iohannis si prim ministrul Florin Citu pretindeau in vara ca am invins pandemia.

  Am pierdut mii de romani pentru ca un presedinte a hotarat in pandemie sa isi impuna omul la conducerea guvernului, daca va continua cu Florin Citu atunci Iohannis va dovedi ca nu ii pasa de romanul de rand, de cel care plateste taxe si impozite si la alegeri sta in ploaie sa voteze PNL sa nu castige PSD.
 • +3 (15 voturi)    
  Asta e soarta marionetelor (Joi, 21 octombrie 2021, 9:26)

  ploiesteanu [utilizator]

  când nu mai e nevoie de ele sunt azvârlite într-un colț al casei, poate mai e nevoie odată și odată de păpușa măscărici, cine știe, să n-o aruncăm totuși la coșul de gunoi. Dacă va fi numit Ciucă, Cîțu va pierde aproape tot ce a obținut până acum. Și apropiații lui se vor depărta de el ușor, ușor. Iohannis face asta din două considerente, pe de o parte ca să deblocheze impasul administrativ, pe de altă parte să-i mai taie aripile actualului președinte PNL în perspectiva alegerilor interne când Iohannis își va fi terminat mandatul.
 • +7 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 octombrie 2021, 9:29)

  [anonim]

 • +14 (24 voturi)    
  Dupa parerea mea,aceasta nulitate ..... (Joi, 21 octombrie 2021, 9:30)

  gigiN [utilizator]

  ....numita Citu nu are-si nici nu merita-sa mai ajunga vreodata prim-ministru.Cred ca a fost cel mai penibil prim ministru din ultimii 32 de ani.
  • -1 (7 voturi)    
   Se pare (Joi, 21 octombrie 2021, 10:06)

   gebica [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Că ai uitat de Veorica. Ăsta a făcut măcar ceva școală: chiar printre beții, tot s-o fi prins ceva de el și știe măcar să vorbească corect românește, lucru tot mai rar chiar printre licențiații magazinelor de diplome actuale care-și zic „universități”
 • -5 (7 voturi)    
  În situaţia.... (Joi, 21 octombrie 2021, 9:47)

  ElDiablo [utilizator]

  ...actuală Preşedintele ar da dovadă de masochism extrem dacă l-ar mai propune din nou pe Cîţu. Probabil va face asta doar dacă se doresc cu orice preţ alegeri anticipate, deşi pentru PNL n-ar fi o variantă deloc convenabilă. Oricum din toată această tragi-comedie al cărei scenariu l-au scris împreună PNL, USR şi Preşedintele Johannis, de câştigat pe termen lung, vor avea psd şi extremiştii de la aur.
 • -4 (6 voturi)    
  BODE (Joi, 21 octombrie 2021, 9:51)

  revo [utilizator]

  doar un alt inestimabil il poate inlocui pe inestimabilul CaCazzo.
 • -6 (8 voturi)    
  Solutia UDMR (Joi, 21 octombrie 2021, 9:53)

  akros [utilizator]

  De ce n-ar fi o idee buna Kelemen Hunor pentru postul de premier? E agreat si de PNL si de USR, iar UDMR-ul va fi principalul vinovat in caz ca lucrurile vor merge prost. AUR au ce injura, coalitia refacuta, win-win pentru toata lumea...
 • -7 (7 voturi)    
  si eu (Joi, 21 octombrie 2021, 10:01)

  cucuveauamov [utilizator]

  si eu cred ca e timpul pentru miles gloriosus
 • -7 (7 voturi)    
  Rsuscitarea colaitiei (Joi, 21 octombrie 2021, 10:15)

  Casargoz [utilizator]

  Asta suna geniall: rsuscitarea coalitiei.
  Imi place f mult UDMR in criza asta. Are si decenta si umor. sansele de resuscitare sunt ca la ATI: 8%
 • +3 (7 voturi)    
  Numai pt oameni inteligenti! (Joi, 21 octombrie 2021, 10:49)

  Cataleya [utilizator]

  Ce interes ar avea PSD si AUR ca PNL sa dea un premier bun pt Romania?
  Exact.
  Absolut niciun interes.
  Cu cat premierul in functie este mai bun (indiferent cum se numeste si indiferent din ce partid face parte), cu atat scad sansele opozitiei sa (re)intre la guvernare,
  Pt ca lupta pt ciolan decide politica in Romania, iar USR-istii nu sunt cu absolut nimic mai buni decat ceilalti cand e vb de bani si de putere.
  Inca n-au atatea bube cat PSD sau PNL, dar asta numai pt ca sunt "noi" pe piata politica.
  Daca vor rezista ca partid cu 15-20%, peste 10-15 ani vor ajunge exact ca PNL si PSD la nivel de coruptie si incompetenta.

  Dupa ce au dat chix cu 2 ministri la sanatate si dupa ce Stelian s-a dovedit un incompetent de "mare clasa" USR si-a dat seama ca daca o tin asa, PNL o sa-i ingroape de tot.
  Iar cand au vazut ca premierul incepe sa imparta bani in teritoriu, fara ca USR sa se aleaga macar cu o frunza de laur, asta le-a pus capac si au tabarat pe Cîtu (de fapt pe PNL)
  USR a aprins fitilul, iar de restul s-a ocupat mass-media, inclusiv HN (ca sa nu mai zic de marii deontologi si analisti ai natiei" care au devenit peste noapte trompete ale USR, AUR si PSD.
  Nu dau nume ca nu trec de cenzura HN.

  Deci, repet, comentariul e doar pt oameni inteligenti.
  Nu e cazul sa va faceti de ras raspunzandu-mi cu jigniri si cu teorii infantile ca oricum nu va bag in seama. Stiti f. bine.
  Ajunge daca apare desantul postacesc si in 5 minute o sa am 80 de "aprecieri"

  Hai, la treaba!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by