Cinci ore de consultări cu partidele și o nominalizare de premier, Dacian Cioloș, de altfel singura propunere făcută în timpul dicuțiilor cu partidele.

Ludovic Orban, Klaus Iohannis si Florin CituFoto: Presidency.ro

Liberalii n-au făcut nicio propunere, susținând că nu există acum o majoritate. „Toate opțiunile sunt pe masă”, a spus Florin Cîțu. PSD n-a propus nici el vreun premier. A făcut-o însă USR, în persoana lui Dacian Cioloș care a și fost desemnat.

Variantele AUR și UDMR nu au fost luate nici ele în calcul.

Mai jos puteți urmări cum au decurs consultările.

18.00 Președintele va anunța, la 18.10, concluziile consultărilor. Dacian Cioloș a fost desemnat premier.

17.39Kelemen Hunor: I-am propus președintelui un guvern cu premier UDMR, 6 luni. Am discutat cu Cîțu, urmează să mai discutăm, cu ceilalți colegi nu am discutat. Știu că azi la Cotroceni au fost 2 propuneri: Dacian Cioloș premier și asumarea noastră pentru 6 luni. Peste 6 luni, poate, acele șanțuri făcute pot fi astupate. Acum trebuie să trecem iarna.

16.59 Iohannis discută cu grupul minorităților, ultimii care au intrat la consultări

16.38 A intrat la consultări delegația UDMR

16.33Copreședintele AUR, George Simion, afirmă că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, să îi ceară demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier interimar: "A avut un rictus când am făcut propunerea".

16.00 Delegația AUR a intrat la întâlnirea de la Cotroceni

16.00Liderul USR, Dacian Cioloş, a afirmat luni, după întâlnirea cu Klaus Iohannis, că preşedintele a confirmat că nu a primit nicio propunere de premier. Conform lui Cioloş, în opinia lui Iohannis, pare că partidele fug de această responsabilitate, iar preşedintele "a fost neplăcut surprins" că nu au existat discuţii între paryidele parlamentare. Liderul USR a reiterat că propunerea fermă a formaţiunii pentru postul de premier este Dacian Cioloş, iar preşedintele Iohannis a transmis că "va analiza foarte serios".

14.18 Din punctul de vedere al PSD, se va contura o majoritate parlamentară pentru alegeri anticipate, a declarat Marcel Ciolacu la finalul consultărilor de la Cotroceni.

”Am fost astăzi la Cotroceni și i-am transmis președintelui că fără o majoritate consistentă în parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar. (...) România se află într-o criză socială, economică și sanitară profundă. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori pentru alegerile anticipate. Din punctul de vedere al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea creiona în acest moment o majoritate pentru un guvern stabil”.

14.00 Delegația USR a ajuns la Cotroceni

13.15 PNL a prezentat mandatul prin care a spus foarte clar că ”în acest moment nu avem o majoritate parlamentară și nu am avansat o propunere de premier”, a declarat liderul partidului Florin Cîțu, la finalul consultărilor de la Cotroceni.

”Încercăm să facem majoritate în perioada următoare”, a mai spus el. La insistențele presei, Cîțu a refuzat să spună care ar fi propunerea liberalilor dacă ar ajunge la o majoritate.

Astăzi există o majoritate testată la vot, formată din USR, PSD și AUR, a reafirmat el.

”Toate opțiunile sunt pe masă”.

13.00 Delegatia PSD a ajuns la consultările cu președintele Klaus Iohannis

12.00: Delegația PNL a ajuns deja la Cotroceni

Klaus Iohannis se declara sceptic că prima rundă de consultări cu partidele ar putea duce la o soluție.

  • "De regulă, crizele politice nu se pot rezolva foarte repede pentru că apar orgolii, țâfne. Aș fi putut porni imediat consultări, dar nu am vrut. Le-am lăsat politicienilor un pic de timp să se calmeze
  • Umblă cu tot felul de povești care mai de care mai neverosimile. Unii vor anticipate, alții nu vor nimic, decât circ, suspendarea președintelui, ceea ce e caraghios, și atunci le las timp. Nu sunt convins deloc că această rundă de consultări va duce la soluții
  • E nevoie de foarte multă maturitate și e nevoie ca partidele să înțeleagă că România are nevoie de un guvern și trebuie să renunțe la tot felul de pretenții", susținea Iohannis, întrebat de ce a amânat aproape o săptămână consultările cu partidele.

Programul consultărilor:

  • Ora 12.00 - Partidul Național Liberal (PNL)

Degelația este formată din: Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu. Liberalii au anunțat că nu vor face nicio nominalizare de prim-ministru, având în vedere că în acest moment nu au o majoritate. Anterior, PNL anunțase că nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru va fi Florin Cîţu. PNL ar prefera un guvern minoritar, doar cu UDMR, variantă respinsă însă de PSD.

  • Ora 13.00 - Partidul Social Democrat (PSD)

Delegația PSD va fi formată din: Marcel Ciolacu, Paul Stănescu și 3 reprezentanți ai aleșilor locali - un primar de municipiu, un președinte de consiliu județean și un primar de comună. Social-democrații au decis că vor merge la Cotroceni cu propunerea susținerii unui guvern de specialiști care să gestioneze perioada de criză până în primăvară. PSD vrea ca în martie 2022 să se organizeze alegeri anticipate.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul său nu va susţine un guvern minoritar. De asemenea social-democrații au mai transmis că dacă preşedintele Klaus Iohannis, în decursul rundelor de negocieri, va considera oportună ideea unui guvern de specialişti care să pregătească alegerile anticipate, atunci PSD ar putea merge cu Alexandru Rafila ca propunere de premier.

  • Ora 14.00 - Uniunea Salvați România (USR).

Delegația va fi formată din Dacian Cioloș, Dan Barna și Stelian Ion. Liderii USR merg la Cotroceni cu propunerea Dacian Cioloș prim-ministru și cu intenția de a rămâne la guvernare cu PNL, dar fără Florin Cîțu premier. ”Suntem gata să ne asumăm guvernarea”, a declarat Cioloş, precizând, însă, că USR vede posibilă doar o coaliţie cu PNL şi UDMR, fiind exclusă o alianţă politică cu PSD şi AUR.

  • Ora 16.00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Liderul AUR, George Simion, a anunțat că partidul nu va susţine "niciodată" o alianţă PNL-UDMR-USR, pentru că este "toxică". Varianta susținută este cea a unui guvern de specialişti.

  • Ora 16.30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

Delegația va fi formată din liderul UDMR Kelemen Hunor, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

  • Ora 17.00 – Minoritățile naționale reprezentate în Parlament.