​Cu ​rectificarea pusă pe hârtie de Ministerul Finanțelor pe care îl conduce interimar, premierul Florin Cîțu evită să spună cu câți bani intenționează să alimenteze Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului din cele 3 miliarde de lei prevăzute la MFP-Acțiuni Generale.

Florin CituFoto: Hotnews

El afirmă doar că sunt „mult, mult mai puține” decât cele 3 miliarde vehiculate în spațiul public, precizând că de la Acțiuni Generale pleacă bani pentru cotizația la UE, dobânzi, ajutoare de stat.

Întrebat de HotNews.ro de ce nu poate spune câți din acești 3 miliarde merg către Fondul de rezervă, premierul a răspuns: „veți vedea suma când va fi aprobată, este înca în dezbatere, s-ar putea să luăm resurse de acolo și să direcționăm în altă parte sau să adăugăm acolo”.

Cîțu vorbeste acum de investiții prin PNDL, însă pe 10 iunie promitea un program special cu bani de la buget pentru premierea primarilor

Întrebat despre banii promiși primăriilor de la buget, el a răsupuns că nu a promis așa ceva, că „investițiile locale se fac prin PNDL” și că din Fondul de rezervă se pot aloca resurse „pentru fondul de intervenție și pentru orice alte cheltuieli”.

Hotnews.ro a scris miercuri că o treime din banii prevăzuți pentru rectificarea bugetară au fost puși de Florin Cîțu la bugetul Ministerului de Finanțe, secțiunea Acțiuni Generale, unde e inclus și Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului. Mai exact, în draftul proiectului de rectificare bugetară 3 miliarde de lei, din aproape 9 miliarde în total, sunt prevăzuți în dreptul Ministerului Finanțelor - Acțiuni Generale. De aici se alimentează Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului care la începutul anului avea alocați aproape 600 de milioane de lei.

Aflat în campanie internă în partid, Florin Cîțu a încercat să-și atragă primarii de partea sa, promitându-le bani de la buget pentru investiții locale, anunțând „un program de investiții special”.

„Nici în PNRR, nici în fonduri europene, nu putem avea drumuri comunale, drumuri mici, nu au putut fi incluse acolo. Am cerut o analiză. Nici din fonduri externe nerambursabile și nici din PNRR nu au fost incluse aceste infrastructuri rutiere județene și comunale (...) Acele localități în care nu s-a putut investi în drumuri județene și comunale au rămas în urmă. (...) Vom demara un program de investiții special pentru aceste drumuri. Le vom face prin buget”, a explicat premierul, pe 10 iunie la Timisoara.