​În plină desfășurare, bătălia pentru șefia PNL este una dură, fără scrupule, iar contracandidații Ludovic Orban și Florin Cîțu folosesc toate armele pentru a câștiga. Mizele sunt grele pentru amândoi și țin de supraviețuirea politică. Cei doi liberali nu au ezitat să se atace deschis și să-și arunce cuvinte grele legate de activitatea politică.

HotNews.roFoto: Hotnews

În lupta pentru pentru postul de președinte al PNL mizele sunt grele și țin de supraviețuirea politică a celor doi candidați.

Totul sau nimic. Mizele grele în lupta pentru șefia PNL

Dacă Ludovic Orban nu va fi reales în funcție va pierde controlul partidului și implicit influența și accesul la deciziile politice. Chiar dacă va rămâne cu funcția de președinte al Camerei Deputaților, Orban se va afla într-o situație ingrată, și anume fie de a negocia voturi și susținere pentru a-l menține pe premierul Florin Cîțu șeful Guvernului, fie de a-l da jos cu riscul generării unei crize politice și scoaterea PNL de la guvernare.

După alegerile din 2020, președintele PNL și premierul Ludovic Orban a fost nevoit să facă un pas în spate, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis. Orban a demisionat forțat din funcția de premier, dar și-a canalizat strategia spre a-și menține influența în partid. El a fost negociatorul șef al PNL la crearea guvernului PNL-USR-UDMR și a negociat dur pentru a-și obține funcția de președinte al Camerei Deputaților, funcție cheie pe scena politică.

Modul în care a negociat împărțirea funcțiilor în Guvernul de Coaliție a fost motivul folosit de liderii din teritoriu pentru a-i contesta autoritatea. Liberali precum Emil Boc, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au lansat atacuri publice la adresa lui Ludovic Orban.

În replică, Orban a încercat să-și consolideze puterea în partid cerând liderilor de organizații să anunțe public susținerea față de actuala conducere. Astfel, de la începutul anului până în preajma alegerilor interne, 30 de organizații județene și-au declarat susținerea publică față de Ludovic Orban. Între timp, situația s-a schimbat - mulți dintre susținătorii acestuia și-au reconfigurat pozițiile.

De partea cealaltă, din postura de candidat la șefia PNL, Florin Cîțu își riscă funcția de premier și viitorul politic. Dacă pierde competiția, Cîțu va pierde și susținerea, legitimitatea pentru a mai deține funcția de premier. De altfel, funcția de premier l-a propulsat pe Florin Cîțu în competiția pentru postul de președinte al PNL, la insistențele liderilor liberalilor nemulțumiți de actualul lider.

Susținut puternic de liderii din Transilvania, cu acordul tacit al lui Klaus Iohannis, Cîțu a făcut un tur al organizațiilor PNL înainte de a-și anunța oficial candidatura. Anunțul oficial a fost făcut pe treptele din Modrogan, la sediului central al partidului și înconjurat de lideri liberali ca Emil Boc, Virgil Chițac, Alina Gorghiu, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan și Nicolae Ciucă.

Ce îi reproșează Florin Cîțu lui Ludovic Orban

Alegerile din organizațiile județene au declanșat oficial atacurile publice între cei doi candidați. Florin Cîțu a folosit constant mesajul de modernizare a partidului, aplicând tactica omul nou în politică versus omul vechi. De altfel, premierul a încercat să se poziționeze singurul lider PNL care s-a opus PSD, în contrast cu Ludovic Orban, făcând referire la momentele în care PNL a avut înțelegeri oficiale, dar și neoficiale cu PSD. La discursul din Parlament la moțiunea de cenzură, Cîțu a lansat un atac nu doar la adresa social-democraților, ci și a lui Ludovic Orban, cu care își dispută șefia PNL.

  • Florin Cîțu: „Social-democraţii văd în mine cel mai mare inamic al lor, o ameninţare. Şi o vedem şi în această moţiune de astăzi. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic şi vehement oricărei colaborări, de orice formă, cu PSD. Toţi românii trebuie să ştie că niciodată nu voi face compromisuri, dar mai ales când vine vorba de PSD. Ştiţi deja ce fel de politician sunt. Şi ştiţi că niciodată, dar niciodată nu aş susţine, nici măcar în glumă, să dau jos propriul Guvern ca apoi să fac guvernare cu PSD. Am intrat în politică fiind liberal convins şi voi respecta până la capăt principiile şi valorile liberale. Domnilor de la PSD, degeaba speraţi. Vă minţiţi singuri. După 25 septembrie va fi şi mai rău pentru dvs. Am tranşat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică nu scăpaţi".

După ce a marșat pe mesajul necesității modernizării PNL și a pozat în liderul care poate aduce un "suflu nou partidului", Florin Cîțu a schimbat strategia și a trecut la atac frontal asupra contra-candidatului Ludovic Orban și a susținătorilor acestuia. Florin Cîțu a acuzat în repetate rânduri dictatura din PNL, spunând că susținătorii săi sunt amenințați. La conferința de alegeri de la PNL Sector 2, Câțu spunea că s-a ajuns “să îţi fie teamă să ai o opţiune”, iar aceasta este “dictatură”.

  • Florin Cîțu: "Monica, a venit rândul meu să te sprijin pe tine. Tu m-ai susţinut din primul moment în care mi-am anunţat candidatura şi aş vrea, cu permisiunea ta, să le spun oamenilor prin ce ai trecut atunci, pentru că ţi-a fost teamă să vii la acea poză, să vii lângă mine, ţi-a fost teamă de repercusiuni. Aşa am ajuns în Partidul Naţional Liberal - să-ţi fie teamă să ai o opţiune, să-ţi fie teamă să spui public că vrei să ai o opţiune, opţiunea ta. Asta nu este liberalism, asta e dictatură”.

O a treia linie pe care Cîțu a folosit-o în ultimele săptămâni este cea referitoare la banii pentru primari, pe care premierul încearcă să-i atragă de partea sa. La scurt timp după ce Ludovic Orban a invocat necesitatea unui PNDL 3, de vreo 40 de miliarde de lei pentru proiecte de infrastructură, Florin Cîțu a anunțat că nu va mai exista niciun PNDL 3, însă are propriul program de investiții cu bani de la buget, 7 miliarde, susținând că trebuie premiați cu fonduri pentru drumuri primarii care au tras apă și canal în comunele lor.

Un alt punct cheie al campaniei interne pentru șefia PNL a fost atragerea susținerii primarilor, Din postura de premier, Cîțu l-a demis pe ministrul Finanțelor Alexandru Nazare, în prag de rectificare bugetară. Motivul invocat de Cîțu pentru demiterea lui Nazare a fost că nu și-a îndeplinit atribuțiile.

Neoficial însă, Cîțu a preluat controlul unui minister cheie care face rectificarea bugetară. De altfel, la câteva zile de la revocarea lui Nazare, Cîțu s-a întâlnit cu primarii la o ședință a Asociației Muncipiilor din România și le-a transmis cu subiect și predicat aleșilor locali că rectificările bugetare se vor realiza în cadrul Guvernului României, "nu la partid", atâta vreme cât va deţine funcţia de prim-ministru.

Florin Cîţu s-a victimizat și s-a plâns că atacurile la adresa sa şi a Guvernului “seamănă foarte mult cu ceea ce face PSD” şi arată că “astfel de politicieni, poate, nu mai au un viitor în România”.

  • Florin Cîțu: “Sunt criticat că vin şi mă vizitează primarii noştri la Guvern. Care este problema ? Da, foarte bine, să vină, am invitat şi primari de la PSD. Repet, vreau să dezvoltăm România. Vin oamenii la Guvern, văd care sunt proiectele, surse de finanţare şi împreună dezvoltăm aceste programe. Nu avem nimic de ascuns, facem acest lucru pentru români şi o facem transparent. Primarii liberali, din păcate, şi de aceea ei sunt mai mulţi decât cei din PSD care vin la Guvern, au fost uitaţi, au fost lăsaţi, administraţiile conduse de primari liberali au fost lăsate de izbelişte în ultimii ani, nu au primit niciun fel de finanţare. De aceea sunt foarte multe probleme acolo, de aceea oamenii caută soluţii şi împreună găsim aceste soluţii, pentru că le găsim pentru oameni”.

Cele mai dure declarații ale lui Ludovic Orban la adresa premierului României

Dacă la anunțul candidaturii lui Florin Cîțu pentru șefia PNL Ludovic Orban era convins că va fi "o competiție frumoasă", situația s-a schimbat radical pe parcurs. În primă instanță, Orban a contracarat cu ironii atacurile venite din partea lui Florin Cîțu.

Despre modernizarea partidului, Ludovic Orban i-a transmis contracandidatului său că nu se poate "vorbi de suflu nou cu o echipă în care sunt Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Emil Boc și Gheorghe Flutur".

  • Ludovic Orban: "Acuma, sigur că să vorbești de un suflu nou cu o echipă în spate care o are pe Alina Gorghiu, pe Raluca Turcan, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Victor Paul Dobre, Florin Roman și așa mai departe, ca să nu fac o listă chiar , să vorbești de un suflu nou, mă rog, trebuie definit ce înseamnă un suflu nou”

Președintele PNL nu a ratat ocazia și a făcut referire în repetate rânduri la lipsa de susținere în teritoriu a lui Florin Cîțu și la faptul că acesta nu cunoaste oamenii partidului

  • Ludovic Orban: "E o mare diferenţă între mine şi nu mă refer la contracandidat, mă refer la toată echipa care zice că-l susţine: Nu cred că, împreună, ei cunosc un număr la fel de mare de membri ai PNL pe numele mic, cu telefon mobil şi cu care să fi interacţionat de-a lungul timpului, câţi membri cunosc eu(...) Politica este o chestiune de încredere şi de morală. Nu poţi să faci politică dacă nu ai capacitatea de a câştiga şi de a menţine încrederea oamenilor în tine, ca să poţi să câştigi şi să menţii încrederea oamenilor în tine, trebuie să fii serios, consecvent, să ai principii, să ai convingeri, să nu te schimbi într-o parte sau cealaltă în funcţie de cum bate vântul, să te ţii de cuvânt”.

Demiterea ministrului de Finanțe, Alexandru Nazare, a ridicat tensiunea în interiorul PNL, Ludovic Orban acuzându-l pe Florin Cîțu de abuz de putere

  • Ludovic Orban: "Nu cred că este normal ca membri ai PNL să fie daţi afară din funcţii, sigur, ne-am obişnuit să se întâmple lucrul ăsta când la putere este PSD, dar nu este normal să avem colegi în PNL care să fie daţi afară doar pentru că susţin candidatura mea. Acest lucru nu este normal şi atrag atenţia că trebuie să înceteze orice fel de utilizare a pârghiilor de putere guvernamentale administrative pentru a reprima colegi care îmi susţin candidatura".

Orban a reluat atacul pe tema ministerului de Finanțe, două săptămâni mai târziu:

  • Ludovic Orban: "Aşa cum am declarat şi înainte de revocarea domnului ministru Nazare, să vă uitaţi la datele bugetare şi veţi vedea că nu există absolut niciun fel de motiv pentru revocarea ministrului Finanţelor. De altfel, nici acum nu înţeleg de ce premierul spune că stă 45 de zile, în condiţiile în care PNL are o mulţime de specialişti de valoare în domeniul finanţe-buget, care ar putea să gireze, ca titulari, portofoliul. De la Bogdan Huţucă, Sebastian Burduja, Lucian Heiuş, avem o echipă extrem de puternică în zona de finanţe publice şi personal nu înţeleg de ce trebuie să stea premierul 45 de zile".

Schimb de replici acide Cîțu-Orban

  • Florin Cîțu: “Din păcate, pot să vadă şi lucrurile mai neplăcute. Lucruri care nu ar trebui să se întâmple în PNL, pentru că noi nu suntem PSD. Când ataci membrii Guvernului, premierul, seamănă foarte mult cu ceea ce face PSD. Când, cu câteva luni în urmă spui că o decizie a premierului este bună, că este în spiritul Constituţiei, iar peste câteva luni spui că nu mai este bună, pentru că trebuie evaluată, arată că astfel de politicieni, poate, nu mai au un viitor în România. Trebuie să fim transparenţi, trebuie să fim oneşti cu românii şi să le promitem ceea ce putem să facem, asta este guvernarea liberală”.
  • Ludovic Orban: “Guvernul este emanaţia Partidului Naţional Liberal şi nu Partidul Naţional Liberal este emanaţia Guvernului. Guvernul trebuie să asculte de forurile statutare ale PNL şi nu Guvernul este acela care trebuie să dea dispoziţii PNL şi forurilor statutare ale PNL, asta e logica”, conferinţa judeţeană de alegeri din cadrul organizaţiei PNL Satu Mare.

Ludovic Orban l-a atacat direct pe Florin Cîțu în scandalul documentului cu antetul Guvernului, inițiat de consilierul de stat care dădea indicații de campanie liderilor din PNL

  • ȚDacă documentul este real, este grav și cine l-a elaborat trebuie să plece. Și mai ales cine a hotărât să folosească resurse publice, funcţionari sau demnitari plătiţi din bani publici în campania internă împotriva preşedintelui PNL trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria. Cine se ocupă cu așa ceva, nu mai poate lucra la Guvern”, a declarat președintele PNL la Prahova, potrivit Agerpres.

În urma scandalului, Mioara Costin, consiliera premierului, a demisionat din funcție.

Cum s-au împărțit taberele în PNL

După o lună de la declanșarea alegerilor interne, lupta pentru putere în PNL este în plină desfășurare, iar Orban și Cîțu scot la atac toate armele de care dispun. După alegerile în 42 de organizații, harta arată astfel:

  • Tabăra Orban mizează pe sprijinul delegaților din: Galati, Brăila, Bistrița, Brașov, Caraș Severin, Alba, Teleorman, Vâlcea, Argeș, Dîmbovița, Vrancea, Tulcea, Călărași, sector 1, sector 3, sector 5 și Diaspora
  • Tabăra Cîțu mizează pe sprijinul delegaților din: Neamț, Suceava, Buzău, Bacău, Botoșani, Vaslui, Gorj, Mehedinți, Olt, Dolj, Ilfov Cluj, Hunedoara, Sibiu, Sălaj, Maramureș, Mureș, Satu Mare, sector 2, sector 4 și sector 6 și mai noi Prahova.
  • Organizații divizate unde delegații au preferințe pentru ambii candidați: Timiș, Iași, București.

În interiorul PNL s-a mai discutat varianta unei conduceri arbitare. HotNews.ro a relatat în luna mai că în interiorul PNL se discuta un al treilea scenariu care viza o conducere arbitrară care să fie susținută, în consens de toți liderii PNL. Mai exact, numirea unui președinte care să se ocupe strict de gestionarea partidului și să-l pregătească pentru campania din 2024, fără ca acesta să candideze la alte funcții în stat.

Acest scenariu este discutat de către o parte din liderii PNL nemulțumiți de Ludovic Orban și care nu sunt convinși că Florin Cîțu poate confirma ca lider politic. Potrivit surselor HotNews.ro, se vehicula și atunci numele europarlamentarului Dan Motreanu, fost secretar general al PNL, drept candidat la funcția de președinte al partidului.

  • Organizații indecise: Bihor, Giurgiu, Arad, Constanța, Ialomița

De precizat ar fi că organizațiile care sunt indecise se numără printre cele puternice, fiind reprezentate de cel mai mare număr de delegați: Bihor -198 delegați, Giurgiu -149 delegați, Constanța -130 delegați, Arad -116 delegați.

Când au loc alegerile interne din PNL, care vor decide viitorul șef al partidului

În interiorul PNL au loc în perioada iunie-august alegeri pentru organizațiile județene. Conform calendarului intern în perioada 1 iulie - 10 august au loc loc conferinţele judeţene de alegeri. Apoi există o o perioadă de 45 de zile, între data de 10 august şi data Congresului - 25 septembrie, va fi pentru campania de prezentare a moţiunilor şi de susţinere a uneia sau alteia dintre moţiuni.

Congresul se va desfăşura în data de 25 septembrie la Bucureşti, pe parcursul unei singure zile. Desfăşurarea congresului va fi cu 5.000 de delegaţi, dintre care 493 sunt delegaţi de drept, restul sunt delegaţi aleşi după norma de reprezentare, conform statutului, au stabilit participanţii la Consiliul Naţional.