Cu bugetul aproape gata, Guvernul are pe masă proiectul de ordonanță prin care reduce din cheltuieli astfel încât să se încadreze într-un deficit de 7-7,1.
Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, în draftul de ordonanță plecat pe circuitul de avizare se prevede plafonarea punctului de pensie la 1.442 de lei, însă și o indexare cu inflația.
De asemenea, în acest an ar urma să nu se mai emită vouchere de vacanță, urmând a fi folosite cele rămase din ultimii doi ani.
Transportul pentru elevi (local) și studenți (feroviar) ar urma să fie subvenționat doar 50%.
De asemenea, se plafonează sporul pentru personal feroviar până 2023.
Proiectul de ordonanță ar urma să intre în discuția Guvernului în ședința de miercuri, până la acel moment miniștrii fiind așteptați să vină cu alte propuneri.
„Există o decizie în privința pensiillor. Pensiile vor crește de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creșterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263, și anume: compensarea proporției de sută la sută a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației și, de asemenea, creșterea puterii de cumpărare prin creșterea punctului de pensie cu 50 la sută din creșterea salariului mediu brut pe economie”, a spus Orban.
Kelemen: „Sunt convins că sunt și sporuri de care încă nu am aflat”
„E un buget de care nimeni nu e mulțumit, dar e un buget de responsabilitate, prin care România trebuie să se așeze pe un traseu de redresare economică”, a declarat miercuri dimineață Barna.
Și vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că ținta bugetară de 7,1% este una curajoasă, astfel încât să nu fie afectate nici salariile, nici pensiile, dar nici investiţiile, iar sporul va rămâne în interiorul venitului lunar, a declarat, și vicepremierul Kelemen Hunor.
Cei doi au criticat ideea sporului pentru calculator.
”Sunt convins că sunt și sporuri de care încă nu am aflat”, a afirmat Kelemen Hunor, adăugând că anul acesta se va face o analiză în domeniu.
Sa faca o eficientizare a aparatului bugetar care sa nu cada la un proces, cu criterii adevarate de performanta si fara concursuri care presupun tocirea unor legi, cum este acum, asta-i alta mancare de peste.
La fel, pensiile speciale cred ca este absolut imposibil sa fie scazute vreodata in Romania, poate doar daca se face o noua Constitutie, nu una revizuita fiindca aceea ar putea cadea la CCR. Cata vreme majoritatea celor din CCR beneficiaza de pensii speciale, si cum si cei numiti de Iohannis tot magistrati sunt, vor beneficia si in viitor, e imposibil rational pentru ei sa voteze sa-si reduca veniturile viitoare.
Hai sa repetam cu totii in cor:
Parlament: putere LEGISLATIVA
Presedinte si Guvern: putere EXECUTIVA
fiecare minister a dat voie celor din subordine sa inventeze sporuri si uite asda fiecare institutie din fiecare guvern are sporuri aberante inventate peste noapte
trebuie facuta o lista cu aceste sporuri si apoi ele trebuie taiate dar asta va duce in mod sigur la o GRAVE GENERALA a bugetarilor pt ca odata ce ii dai unuia un drept cu greu il faci sa renunte la el chiar si cand e nemeritat
sporuri, ce e aia sporuri procentual? le dau interlopii PSDUDMRPNL din banii lor bugetarilor?
In mintea mea o subventie trebuie sa fie ceva temporar, de ex subventionez trecerea la energia verde pt a grabi procesul dar in acelasi timp reduc nr de masini poluante. Sau dau subventie pentru caldura celor care au nevoie financiara de ea, nu tuturor. Sau le dau studentilor din afara orasului sa zicem 10-20 calatorii dus intors ca sa ajunga acasa la parinti, nu la munte (adica sa aiba destinatia precompletata). Si lista poate continua.
Principiul insa ramane acelasi indiferent de subventie: trebuie sa existe o motivatie clara pe termen scurt care sa produca rezultatul dorit. Cumva insa se uita ca sunt mii de lucruri de facut in tara asta care au nevoie de bani alocati iar subventiile se platesc din bugetul public, adica din banii tuturor celor care platesc taxe si impozite.
Normal ca se cer subventii cand costul alimentelor in supermarket sunt la niveul Germaniei sau Frantei, dar salariul la un sfert
Nu sunteti de acord cu subventiile si este corect. Cat sunteti dispus sa platiti pentru un bilet de autobuz?!
Imi pare ca guv actual este un pic prea optimist in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor - o sa fie lupte mai ceva ca in timpul celui de al doilea razboi mondial, cam asa anticipez eu, si m-as bucura sa vad unitate de idei si actiune intre PNL-USRPLUS- UDMR, dar...
Cred insa ca actiunile si nu reactiunile vor conta cel mai mult adicalea
1. Vaccinarea cat mai rapida
2. deschiderea scolilor si a business-urilor
3. colectarea treptata a restantelor dar colectarea rapida a taxelor si impozitelor curent datorate - daca invatam chestia asta in 2021 atunci in 2022 o sa ne fie mult mai bine
4. dezvoltarea infrastructurii locale si regionale - top priority - numai ca este nevoie de SF-uri, licitatii dar macar sa se reporneasca cu dreptul in 2021
5. investitii in domenii strategice: educatie prin simplificarea curriculei dar aprofundarea/fixarea acestora, comunicatii&IT, energie, medicina la distanta si mobila, automatizari procese, infrastructura, e-commerce stimulate sa creasca/sa se dezvolte in 2021-2023.
Infrastructura. logistica si ecommerce-ul pot sa traga dupa ele sectoare intregi ale unei economii adormite sau prea putin existentului sector privat
Cred ca viitorul poate arata si altfel mai ales daca se renunta. poate, poate, la numirea pretenilor pe fonctii de conducere in institutiile publice
dintre reducerea/desființarea pensiilor speciale,
versus reducerea/impozitarea unor salarii uriașe din
coteriile incadrate cu politruci de toate culoriile
(15000-30000 de euro pe lună) și m-ați cenzurat.
Păcat de sângele vărsat!