Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2022, a anunțat liderul PNL Ludovic Orban, la finalul ședinței Coaliției, care a urmat celei în care liberalii au fost informați de premier despre buget și măsurile pe care le are în vedere pentru reducerea cheltuielilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Există o decizie în privința pensiillor. Pensiile vor crește de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creșterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263, și anume: compensarea proporției de sută la sută a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației și, de asemenea, creșterea puterii de cumpărare prin creșterea punctului de pensie cu 50 la sută din creșterea salariului mediu brut pe economie”, a spus Orban.

Sistemul de a crește punctul de pensie în iulie, în septembrie a provocat „multe anomalii, discrepanțe”, a precizat liderul PNL.

Subiectul a fost discutat și săptămâna trecută când Florin Cîțu a subliniat din nou, în interiorul partidului, că nu ia în calcul să prindă majorarea pensiilor în bugetul de stat pe 2021, contrar solicitării partenerilor de Coaliție.

În programul de guvernare se prevedea majorarea anuală a valorii punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie.

Pe 14 ianuarie, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a precizat că mărirea pensiilor cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021, dar nu știe când. „Am discutat cu prim-ministrul şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021. (…) Când vom lua decizia vă vom spune”, a mai spus Raluca Turcan.