Adeverința medicală pe care senatoarea AUR Diana Șoșoacă a folosit-o în Senat pentru a nu purta masca de protecție nu produce efecte juridice, iar medicul de medicina muncii din Senat e singurul competent să spună dacă diagnosticul se înscrie între cele pentru care nu este indicată purtarea măștii de protecție, spune senatorul PNL Iulia Scântei, președinte al Comisiei de validare a mandatelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Această adeverință nu produce efecte juridice. Medicul de medicina muncii din Senat e singurul competent să spună dacă diagnosticul se înscrie între cele pentru care nu este indicată purtarea măștii de protecție. Până atunci, acea adeverință nu poate fi folosită pentru participarea fără mască în Senat (...) Sunt mulți colegi cu boli cronice și se simt puși în pericol de nerespectarea măsurii purtării măștii", a afirmat senatoarea Iulia Scântei, luni seară, la Digi 24.

Ea a precizat că, în cele din urmă, Șoșoacă a purtat în Senat un dispozitiv de protecție transparent.

Luni, Diana Șoșoacă - amendată de mai multe ori pentru nepurtarea măștii de protecție în public - a transmis live pe Facebook din sala de plen a Senatului, unde a mers la prima ședință de validare a mandatului și de depunere a jurământului. Ea a apărut în plen fără mască de protecție.

Avocata a susținut că are o adeverință prin care i se recomandă să nu poarte mască din cauza unei afecțiuni medicale. Reamintim că și la consultările de la Cotroceni Șoșoacă a purtat masca sub nas, ea invocând atunci pentru prima dată o adeverință medicală.

Comisia de validare a Senatului a solicitat Ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică să facă verificări privind modul în care senatoarea AUR Diana Șoșoacă a obținut o adeverință medicală în care i se recomandă să nu poarte masca de protecție. Demersul comisiei de validare vine după ce mai mulți senatori au reclamat că avocata nu poartă mască în plenul camerei superioare.

Comisia de validare a trimis două adrese: una către Ministerul Sănătații și alta către DSP, în care atașează adeverința medicală adusă de Diana Șoșoacă, prin care i se recomandă "a nu se purta masca de protecție conform ordinului MS/MAI 874/81/2002".

Adeverința medicală este datată 18.09.2020 fiind eliberată de Centrul de Diagnostic și Tratament Dr Bulbuc Aurora (Șoseaua Stefan cel Mare București), medic primar medicină generală -medicină generală pediatrie.

Pe adeverința medicală în dreptul diagnosticului sunt trecute codurile 453 și 515. Conform listei cu clasificarea internațională a maladiilor, acestor coduri le corespund "Hipertensiunea esentiala" și "Rinita, rino-faringita si faringita cronica".

Senatul solicită Ministerului Sănătății și DSP să verifice dacă:

  • bolile menționate în adeverința medicală fac parte din categoria bolilor care afectează capacitatea de oxigenare
  • adeverința medicală a fost emisă cu respectarea competenței legale stabilită prin ordinul MS/MAI 874/81/2002
  • titularul adeverinței este exceptat de la purtarea măștii de protecție în spațiile închise