După demisiile parlamentarilor USR, în ședința Camerei Deputaților au început declarațiile și atacurile electorale. Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat, în plen, să se ia act de demisiile acestora şi să se voteze vacantarea mandatelor. În replică preşedintele USR, Dan Barna a atras atenţia că solicitările sunt cu data de 18 decembrie, acuzându-i pe liberali că doresc scoaterea acestui partid din Legislativ. Reamintim că tema pensiilor speciale a fost folosită și înaintea alegerilor locale de toate partidele politice iar acum a fost relansată prin demsiile parlamentarilor USR. În toată bătălia electorală este de precizat că deputații și senatorii beneficiază de pensia specială doar dacă fac o cerere scrisă să o primească. Cu alte cuvinte, aceasta nu se acordă automat iar cei care doresc să nu o primească, pot să nu o ceară.

Florin Roman si Nicolae BacalbasaFoto: Inquam Photos

Urmărește de la minutul 01.24 -08.08

"Pentru a reveni la respectarea regulamentului, vă solicit să prezentaţi plenului demisiile deputaţilor anunţate în urmă cu o oră, înregistrate astăzi, să-i întrebaţi dacă îşi menţin demisia şi să procedaţi la vacantarea locurilor de deputat. Numai astfel putem duce la capăt demersul Partidului Naţional Liberal de abrogare a pensiilor speciale a parlamentarilor. Vă solicităm imperativ aplicarea regulamentului", a cerut Florin Roman.

În replică, Dan Barna a spus că demisiile sunt începând cu data de 18 decembrie.

"Probabil domnul Roman din eroare, ca să nu spun ignoranţă, cum e realitatea, nu a apucat să citească că aceste demisii sunt începând cu data de 18 decembrie. Sigur că putem organiza un plen prin care să luăm act de existenţa acestor demisii, să constatăm vacantarea cu data de 18 decembrie, dacă vrem să fim super formalişti. Deci, nu este nicio problemă din acest punct de vedere, dacă cu data de 18 decembrie grupul parlamentar USR îşi pierde calitatea, pentru că nu vrem pensii speciale şi facem şi faptele juridice necesare, nu doar declarând de la microfon", a replicat Dan Barna.

Florin Roman a insistat că, dacă nu se vacantează posturile marţi, deputaţii USR trebuie să-şi retragă demisiile şi să le depună în 18 decembrie.

"Dacă aţi fi dorit cu adevărat să duceţi la bun sfârşit acest demers, astăzi, trebuia, conform regulamentului, în prima şedinţă de plen, nu peste o săptămână, nu peste două săptămâni, nu peste trei săptămâni, nu peste patru săptămâni, să luăm act de demisia colegilor noştri, să fie vacantate acele locuri, pentru că se încalcă un drept constituţional al celorlalţi colegi care urmau să fie validaţi şi care, practic, sunt ţinuţi pe margine, prin încălcarea Constituţiei. Este foarte clar că ceea ce s-a întâmplat astăzi nu este decât un gest teatral. Românii de acasă trebuie să ştie că astăzi nu dispare nicio pensie specială pentru parlamentari. Soluţia corectă este să legiferăm", a afirmat deputatul PNL.

Dan Barna l-a acuzat pe liderul PNL că doreşte scoaterea USR din Parlament în acest moment.

"Suntem de acord să avem un plen în care să constatăm demisiile parlamentarilor USR începând cu data de 18 decembrie. Regulamentul spune că plenul constată vacantarea şi demisia, începând cu data demisiei. Vreţi să scoateţi USR din Parlament astăzi. Aceasta este realitatea juridică", a spus Barna.

Schimbul de replici a avut loc în contextul în care parlamentarii USR au anunțat marți că își depun demisiile pentru a nu beneficia de pensii speciale. Dan Barna a declarat că acestea vor intra în vigoare în ultima zi de mandat a actualei legislaturi.

La nivel public, liberalii au încercat să se replieze și au cerut plen reunit pentru eliminarea pensiilor speciale. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat marți dimineață că a solicitat convocarea Birourilor permanente pentru adoptarea proiectului de lege iniţiat de liberali privind abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

CITEȘTE ȘI: