​Liberalii se repliază după ce USR a anunțat că parlamentarii săi își dau demisia pentru a nu beneficia de pensii speciale, cerând totodată plen reunit pentru eliminarea acestora. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat marți dimineață că a solicitat convocarea Birourilor permanente pentru adoptarea proiectului de lege iniţiat de liberali privind abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Florin Roman, PNLFoto: Captura video

"PNL nu acceptă acest privilegiu pentru parlamentari, acela al pensiilor speciale, PNL fiind adeptul constant al pensiilor plătite în baza contribuţiilor. Din punctul de vedere al PNL, singura soluţie pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor o reprezintă abrogarea articolului 11 din Statutul senatorilor şi deputaţilor şi nu există o altă soluţie care să rezolve pe deplin întreaga problemă. Astăzi, am depus la primele ore ale dimineţii o solicitare de convocare a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului (...) pentru ora 10,00. Aşteptăm ca Birourile permanente să trimită la Comisia de statut proiectul de lege al PNL, care este blocat din luna iunie de către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, pentru a fi dezbătut şi votat astăzi în plen", a declarat Roman, într-o conferinţă de presă.

El a amintit că acest proiect a fost depus de PNL la Parlament la începutul acestui an, dar "a fost blocat" de Marcel Ciolacu şi de PSD în Biroul permanent. "Rugăm şi solicităm tuturor partidelor parlamentare să susţină solicitarea PNL de a vota acest proiect. În cazul în care nu vom obţine acest sprijin la nivelul Parlamentului, vă comunic angajamentul ferm al PNL că, în prima zi de lucru a noii sesiuni parlamentare, prima lege pe care o vom abroga noua majoritate din Parlament va fi cea referitoare la pensiile speciale ale parlamentarilor", a adăugat Florin Roman.

De precizat că și USR are un proiect de lege similar, depus în Parlament în 2017, dar care nu a ajuns nici acum la vot.

„Demisia lui Ciolacu, o cacealma”

Roman a spus că, potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor doar în trei situaţii: condamnare penală, prin cerere scrisă a senatorului sau deputatului şi abrogarea actului normativ. "Din acest motiv, PNL susţine abrogarea în totalitate a acestui capitol", a menţionat Roman.

În opinia sa, demisia din Parlament a lui Marcel Ciolacu este "o cacealma", deoarece aceasta "nu echivalează cu pierderea pensiei speciale".

"Am văzut în aceste zile o atitudine a vechii clase politice, reprezentată de domnul Ciolacu şi domnul Dragnea. Practic, asistăm la o reacţie la indigo a ceea ce s-a întâmplat în 2016 când domnul Ciolacu şi domnul Dragnea au jucat o mare cacealma. Şi-au depus în data de 19 demisiile, însă acestea nu au fost finalizate, conform statutului, cu vot în plen, ci doar printr-un memorandum la nivelul Biroului permanent. Acest memorandum este insuficient pentru a finaliza procedura parlamentară prin demisie", a explicat Florin Roman.