Deputatul USR Claudiu Năsui consideră că proiectul de lege semnat de cinci parlamentari de la PSD și de liberalul Florin Roman pentru modificarea legii privind liberul acces la informațiile de interes public este "încă o lovitură pe final de mandat și pe repede înainte".

Claudiu NasuiFoto: Facebook/ Claudiu Nasui
  • "Încă o lovitură pe final de mandat și pe repede înainte, parlamentarii vor să ne îngreuneze accesul la informații publice.
  • Se pare că românii nu sunt buni decât să muncească și să plătească taxe și impozite, nu și să afle ce se întâmplă cu banii după ce îi ia statul.
  • Cel mai tare este, însă, justificarea din expunerea de motive. Oamenii sunt disperați că li se cer informații de către <> și, țineți-vă bine, <>. Efectiv așa au scris în expunerea de motive. Zic că informațiile publice sunt cerute pentru a <<șantaja>>, a <>, a <> și a <>", a scris pe Facebook deputatul USR.

El spune că proiectul instituie o taxă pentru cererile de informații fără o grilă sau praguri minime sau maxime.

  • "Taxa se va stabili prin act administrativ. Practic, instituțiile statului pot pune o taxă mare ca să descurajeze cererile de informații. Dar legea nu se oprește aici. Mai instituie și cazuri generalizate de refuz, ambigue si largi, astfel încât să se poată refuza ușor accesul la informații. Adevărul este că la cât se fură și se risipește la stat, cred și eu că le e frică să aflăm ușor informații", mai spune Năsui.

Deputatul USR atrage atenția că proiectul a fost depus joi în procedură de urgență: "Care e urgența? Să nu mai aflăm noi ce se întâmplă la stat".

  • "Sunt curios dacă și acest proiect va trece tot în câteva zile prin parlament. Nu de alta dar arată bine structura priorităților PNL și PSD în timp de pandemie", adaugă Claudiu Năsui.

Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat vineri dimineață că își retrage semnătura de pe proiectul inițiat de un parlamentar PSD care limitează accesul la informațiile publice și dă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu "rea-credință”. Florin Roman susține că a luat această decizie după ce a "primit semnale de la oameni de bună-credință că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive".

Cinci parlamentari de la PSD și Florin Roman (PNL) au depus un proiect de lege la Senat prin care vor să modifice Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Proiectul de lege limitează accesul la informațiile publice și dă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”. De asemenea, proiectul de lege prevede că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme". Inițiatorii invocă faptul că "reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani".

Mai exact, cei șase parlamentari, prin propunerile făcute în proiectul de lege, dau posibilitatea instituțiilor publice să respingă solicitările dacă apreciază că informațiile sunt cerute "cu rea credință".

În plus, autoritățile pot să refuze accesul la informații în cazul în care informațiile solicitate fac trimitere la contracte care cuprind clauze confidențiale ce ar putea pune în pericol activitatea unor firme sau dacă există un proces pe rol, iar informațiile ar putea cauza daune uneia dintre părți în judecarea echitabilă a cauzei.

O altă prevedere propusă obligă solicitantul la plata unei taxe a serviciilor oferite de către instituția publică, inclusiv pentru documentele oferite online. Taxa este stabilită prin hotărâre a Consiliului Local.

De precizat este că în actuala lege este prevăzut doar ca în cazul în care solicitarea de informații implică realizarea de copii de pe documentele deținute de autoritatea sau instituția publică costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant.