Iulian Iancu, unul dintre cei mai influenți și controversați deputați PSD, a fost schimbat din funcția de președinte al comisiei pentru industrii din Camera Deputaților, fiind înlocuit cu liberalul Sorin Bumb, cu doar trei luni înainte de finalizarea actualei legislaturi. Era o funcție importantă, pe care o deținea din 2006, iar din această poziție a putut influența soarta multor legi economice și a căpătat, de-a lungul anilor, o influență foarte puternică în sectorul energetic. I s-a oferit în schimb funcția de membru în Biroul permanent al Camerei Deputaților.

Iulian IancuFoto: Facebook/ Iulian Iancu

Totul se întâmplă cu doar trei luni înainte să aibă loc noi alegeri parlamentare. De altfel, Iulian Iancu riscă să nu mai fie pus pe listele PSD pentru noul Parlament, deoarece, potrivit unor surse politice, nu s-ar afla în grațiile lui Marcel Ciolacu. Și chiar dacă ar ajunge pe vreo listă și ar obține un nou mandat, există o probabilitate destul de mare să nu mai aibă susținere suficientă pentru o nouă funcție de președinte al comisiei.

De altfel, în vară, a încercat să obțină funcția de vicepreședinte al Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), însă nu a avut sprijin politic din partea propriului partid. Altfel spus, influența sa a început să scadă puternic. Vezi Cine este Iulian Iancu.

Motivul pentru care Iulian Iancu a părăsit șefia comisiei pentru industrii ar fi legat de Legea care permite Camerei de Comerț să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo, aprobată de Camera Deputaților, cameră decizională. Ar fi fost niște neînțelegeri legate de această lege, în condițiile în care comisia pentru industrii a întocmit raportul, alături de comisia juridică. Proiectul a trecut cu votul PSD, PNL și PMP. USR și UDMR au votat împotrivă și au anunțat că intenționează să atace la Curtea Constituțională proiectul.

Sorin Ioan Bumb, noul președinte al comisiei pentru industrii, are pregătire în domeniul petrolului și gazelor și a lucrat mai mulți ani pentru Distrigaz Nord, devenită, după privatizare, E.ON Gaz. A făcut aceeași facultate ca Iulian Iancu, fiind licențiat în forajul sondelor și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze, însă cu 6 ani mai târziu, în perioada 1986 - 1991. Din 1991 până în 2008 a lucrat la Distrigaz Nord (E.ON Gaz). Apoi, până în 2016 a deținut diverse funcții în Consiliul Județean Alba. Din 2016 este deputat.