Iulian Iancu este un deputat PSD, ales în 2016 pentru al patrulea mandat. După cum HotNews.ro scria în 2015, când a fost propus de PSD pentru o înaltă funcție europeană, numele lui a fost asociat multă vreme, în urma Wikileaks, cu gigantul rus Gazprom. La începutul acestui an, el a câștigat însă un proces cu liderul PNL Ludovic Orban, care îl calificase drept "omul Gazprom".

Iulian IancuFoto: Facebook/ Iulian Iancu

În ultimul an, numele lui Iulian Iancu a fost legat de mai multe scandaluri și conspirații. Între altele:

  • În noiembrie 2018, Economica.net scria că nora sa era angajată ANRE, instituție pe care Iulian Iancu a anchetat-o prin intermediul unei comisii parlamentare, fără ca, în momentul angajării rudei sale, să existe vreun raport legat de acea anchetă.
  • Acum trei luni, Iulian Iancu alimenta, la România TV, conspirațiile legate de atacuri împotriva unor lideri PSD. El susținea atunci că un fost vicepremier ar fi fost otrăvit, pe modelul Doinei Pană. El nu a spus însă despre cine ar fi fost vorba, pretinzând că nu are voie.

Propriul CV menționează că este membru PSD din 2001, după ce mai mulți ani a lucrat în distribuția de gaze, începând cu poziția de inginer stagiar în anii '80 până la cea de președinte al autorității de reglementare în domeniul gazelor în 2000 și secretar de stat în Ministerul Economiei în 2000-2004.

În 2015, HotNews.ro scria că începând din 2012 numele lui Iancu a fost vehiculat de mai multe ori pentru funcții de ministru, dar nu a fost numit din cauza bănuielilor că ar avea legături cu Gazprom. HotNews.ro, în octombrie 2015:

  • În decembrie 2012 circula informația ca Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste bănuieli au fost alimentate de apariția unor telegrame Wikileaks în care era prezentat ca "omul Gazprom". Erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București și "desecretizate" în 2011 de către Wikileaks. Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept "controlat de Gazprom". Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani într-o telegramă publicată de HotNews.ro, că Iulian Iancu "va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București". Georgian Pop este președintele Comisiei de control SRI din Parlament.

La începutul acestui an, Tribunalul București a decis că liderul PNL Ludovic Orban trebuie să plătească daune morale în valoare de 20.000 de lei lui Iulian Iancu, după ce a afirmat că acesta este "omul Gazprom". Orban a spus că face apel deoarece i se pare "ușor stranie" decizia instanței.

Acum 4 ani, HotNews.ro nota că deputatul PSD încercase să scape de eticheta de om al rușilor, lansând chiar un atac la adresa Gazprom în legătură cu opoziția față de proiectele de gaze de șist și cu blocarea unor proiecte mari de infrastructură.

Tot în profilul din 2015, HotNews.ro nota că numele deputatului a fost menționat și într-un rechizitoriu din dosarul "Mită la PSD", finalizat cu condamnarea omului de afaceri Ioan Niculae și a președintelui PSD Brăila Gheorghe Bunea Stancu.

Citește profilul extins al deputatului PSD Iulian Iancu, în momentul propunerii ca el să ocupe poziția de membru în CA al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie.