Liderul de grup al PNL Florin Roman (PNL) a anunțat, luni că a depus un proiect privind pensiile speciale ale parlamentarilor în acord cu observaţiile Curții Constituționale. Mai exact, liberalii propun abrogarea unui articol din statutul deputaţilor şi al senatorilor ale cărui prevederi se referă la pensiile speciale. Tema pensiilor speciale este una exploatată la maxim de toate partidele politice. În prezent toate partidele politice au anunțat că au depus proiecte de lege în acest sens. De asemenea, nu mai devreme de începutul anului 2020 într-un concurs de imagine, Parlamentul a adoptat un proiect de lege controversat care elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale însă legea a fost declarată neconstituțională de către CCR.

Florin Roman si Nicolae BacalbasaFoto: Inquam Photos

Proiectul de lege depus de liderul PNL prevede abogarea dispoziţiilor capitolului XI din Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, prevederi referitoare la pensiile speciale, în acord cu observaţiile Curţii Constituţionale.

Capitolul XI din Legea 96/206 se referă la condiţiile în care deputaţii şi senatorii primesc indemnizaţia pentru limita de vârstă.

"Este un proiect simplu, care ţine cont de recomandările CCR şi în care practic abrogăm, aşa cum ne cere Curtea, capitolul XI - indemnizaţia pentru limita de vârstă - şi articolele 49 şi 50 din statutul senatorilor şi deputaţilor. Proiectul nostru de lege cuprinde toate observaţiile emise de CCR pe acest subiect. Din punctul nostru de vedere, nu vor mai avea motiv să respingă sau să declare neconstituţional un proiect de lege care este făcut în baza solicitărilor celor de la CCR", a declarat Roman la Parlament, potrivit Agerpres.

Roman cere ca propunerea legislativă să fie adoptată în regim de urgenţă, "pentru că partidele mari din Parlament, cel puţin declarativ, au spus că vor susţine orice proiect pentru eliminarea pensiilor senatorilor şi deputaţilor".

În Parlament, există în acest moment mai multe proiecte de lege care au ca tema eliminarea sau impoiztarea pensiilor speciale.

PSD are încă de anul trecut două proiecte în aceste sens: unul semnat de fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici (care prevedea impozitarea progresivă) și altul inițiat de fostul ministru al Educației, Liviu Pop. PSD vrea acum să depună un al treilea proiect legislativ pe aceiași temă care să propună impozitarea tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele ale militarilor și polițiștilor

În aprilie USR a depus o inițiativă legislativă (deși are un proiect deja care impozitează progresiv) pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare faţă de pensia contributivă.

Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei şi un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 şi 3.500 de lei. Pensia minimă în România este de 704 lei, iar cea mai mare pensie specială depăşeşte 70.000 de lei, ceea ce înseamnă de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepanţă uriaşă este şi între pensia medie din sistemul public, în prezent 1.247 de lei, şi pensia medie din sistemele speciale, care variază între 4.000 de lei şi 19.000 de lei.

Tot în aceiași zi, la o diferență de câteva ore, liderii de grup ai PNL Daniel Fenechiu (Senat) și Florin Roman (Camera Deputaților) anunțau public că au depus amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare prin care propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

UDMR are din 2019 un proiect legislativ pentru impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale care depăşesc indemnizaţia netă a preşedintelui ţării. pulism din partea celorlalte partide, care s-au înghesuit să depună tot felul de proiecte în Parlament".

Pro România vrea impozitarea tuturor pensiilor, inclusiv a celor bazate pe contributivitate, cu 25% pentru ceea ce depășește 5.000 de lei, 35% pentru partea care depășește 10.000 de lei și 45% ce depășește 15.000 de lei.

Demersul acestora apare în contextul în care, în ianuarie, într-un concurs de imagine, Parlamentul a adoptat un proiect de lege controversat care elimină pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale. La vremea respectivă toate partidele politice, cu excepția USR au refuzat să introducă în dezbatere și implict în lege impozitarea progresivă.