​O intrare a USR la guvernare ar însemna validarea PNL și ar putea duce în situația ca la următoarele alegeri social-democrații să se întoarcă pe cai mari la putere. Mai mult, USR ar plăti pentru greșelile unei guvernări care ar crea în societate o frustrare că nu s-a schimbat nimic și va fi asociată vechii clase politice. Acestea au fost, pe scurt, explicațiile pe care Dan Barna le-a dat colegilor de partid pentru decizia de a nu intra la guvernare, potrivit unei înregistrări a ședinței, publicate de Rise Project.

Dan BarnaFoto: Agerpres
  • UPDATE: Ulterior publicării de Rise Project a înregistrării, USR a publicat și ea pe Facebook înregistrarea completă a discuției.

Răspunsurile lui Barna la întrebarea colegilor de ce nu intră USR la guvernare:

  • Dacă intrăm acum la guvernare pur și simplu ne asociem și validăm PNL. De asta nu trebuie să cerem, nu știu, un minister, două-trei PNL-ului, pentru că ne vor da orice. Dacă intrăm cu ei la guvernare și-i validăm, înseamnă pentru ei raiul pe pământ. Este exact ce așteptă și-și doresc de la noi. Marea lor chinuială era cum să atragem USR-ul.

  • Ei vor face lucrurile tot în stilul în care știu să îl facă, e previzibil lucrul acesta. Doamne ajută să-l facă bine. Ideea e următoarea: dacă o să-l facă bine, meritul o să fie al PNL, indiferent că avem noi unul-două ministere. Dacă vor face rău, ceea ce e o probabilitate, sau nu le va ieși, evident că va fi din vina USR-ului. Nu trebuie să fim super-genii să ne dăm seama cum funcționează lucrul acesta. Plus că am intra ca parteneri minoritari în condițiile în care alegerile ne-au atătat că suntem acolo, aproape.

  • Este o variantă și asta (asumarea răspunderii pe condițiile USR -n.r.) numai că e o variantă slabă pentru că ce se va întâmpla:

  • Fie mai păstrăm guvernul Dăncilă două-trei luni și ajungem la alegeri anticipate și după aia 10 ani de zile scăpăm de PSD pentru că vine o guvernare stabilă, PSD nu o să mai aibă timp să se refacă, fie punem un guvern care nu are nicio pârghie. Gândiți-vă cu Orban, Ponta și Tăriceanu vor face mișto de ei și se va crea o frustrare în societate: uite, i-am pus pe ăștia , i-a pus Iohannis pe ai lui și nu s-a schimbat nimic. Și o să vină din nou PSD cu un program de guvernare și o să ne trezim peste un an că suntem iar în situația penibilă să discutăm despre un PSD la 30%. Pentru că repetăm ca oile greșeala: vedem că PSD guvernează 3 ani, 3 ani și jumătate, după care se retrage, vin alții care se chinuie să repare clanța, să pună becurile la loc să fixeze perdelele, asta presupune costuri, măsuri impopulare, după care PSD se întoarce: tot cu noi era mai bine la furat.

  • Prefer să rămână Guvernul Dăncilă încă trei luni decât să se întoarcă din nou PSD cu Ponta și Tăriceanu vioara întâi.

  • Nu putem în campanie electorală să ne aliniem în spatele PNL, să ne punem așa ca un trenuleț, să ne agățăm de o locomotivă a PNL și să ne care ei mai departe. Dacă nu avem altă poziție, un mesaj clar și diferențiator, n-o să contăm, nu pentru Dan Barna la prezidențiale, dar la locale, dacă suntem remorca PNL nu o să contăm. De asta e important să nu mergem ca oițele și să jucăm cartea noastră.

CITEȘTE ȘI: USR reamintește cele 4 condiții pentru a vota în Parlament noul guvern: Îndeplinirea acestor condiții până la votul de învestitură ar fi "o minimă dovadă de bună credință privind direcția României"

CITEȘTE ȘI: Explicațiile lui Barna pentru USR-iști după ancheta Rise Project: Cumva ne-au zis și ei la interviu că este o anchetă pornită la pont / Eu îl văd într-o logică de atac de campanie. VIDEO

Pe scurt despre ancheta Rise Project

Barna le-a răspuns colegilor de partid și în cazul acuzațiilor Rise Project susținând că nu este vorba de nicio ilegalitate și că ancheta a fost declanșată de jurnaliști „la pont”. ”Eu văd într-o logică de atac de campanie”, a spus Barna.

„Nu a existat nicio variantă în care eu să iau bani din proiectele respective. Nu a ajuns la mine vreo șopârleală care să genereze vreo anchetă. Există de mult timp o chinuială de a ataca Dan Barna. S-au chinuit două luni în care jurnaliști de investigație profesioniști, au scormonit și au găsit doar elementele pe care le-au prezentat în aceste zile. (...) Riscul să apară alte porcării din partea mea cred că se diminuează pentru că Rise a făcut tot ce se putea face omenește posibil. Pe cine să pună să ancheteze pe cei care o fac mai abitir decât o fac cei de la Rise”, a adăugat el.