Guvernul PSD Viorica Dăncilă a fost demis de plenul Parlamentului, care a aprobat joi moțiunea de cenzură depusă de opoziție cu 238 de voturi ”pentru”.

Viorica Dancila la motiuneFoto: Agerpres

UPDATE 14.40 Anunț oficial - 399 parlamentari prezenți, 245 de voturi exprimate.Voturi pentru adoptarea moțiunii - 238, voturi contra - 4, abțineri - 0. Moțiunea a întunit majoritatea voturilor cerute de Constituție pentru adoptare, astfel că Parlamentul retrage încrederea acordată Guvernului.

Citește și:

Votul a fost secret, cu bile. Pentru trecerea moțiunii de cenzură era nevoie de cel puțin 233 de voturi. Săptămâna trecută, la depunere, moțiunea a fost susținută de 237 de semnături.

Guvernul Dăncilă rămâne, potrivit legii, să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege.

Preşedintele trebuie să convoace la consultări partidele parlamentare și să desemneze un candidat pentru funcţia de premier. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de prim-ministru trebuie să vină în Parlament cu echipa guvernamentală, pentru votul de încredere.