Poziționarea Anei Birchall care a spus că secția specială de anchetare a magistraților nu se susține în actuala formă stârnește nervozitate în PSD. Viorica Dăncilă a susținut, marți, că aceasta nu este poziția PSD, iar „intervenția Anei Birchall nu e o intervenție personală”. ​

Dancila si BirchallFoto: Guvernul Romaniei

Întrebată în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” cum s-a ajuns în situația paradoxală ca ministrul PSD al Justiției să lupte pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție(SIIJ), Viorica Dăncilă a răspuns: „Această atitudine a Anei Birchall nu este poziția PSD. PSD nu va mai da nicio ordonanță pe Justiție, noi ne-am învățat lecția, nu vom mai interveni. Intervenția Anei Birchall nu e o intervenție personală. Dacă ne uităm este revocată. Eu nu accept să implice ministerul într-un scandal”.

Premierul a precizat că ministrul Justiției trebuie să răspundă și în fața colegilor de partid.

„Vom vedea atitudinea dânsei în fața colegilor, pentru că această implicare în justiție nemulțumește colegii. Magistrații trebuie să ajungă la un consens. A fost deja o discuție legată de acest aspect, vom avea o nouă discuție în CEx”, a spus Dăncilă.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat, pe 17 septembrie, că grupul de lucru interministerial coordonat de minister a ajuns la două concluzii preliminare referitoare la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, precizând că niciuna dintre ele nu susține funcționarea în această formă a acestei structuri de parchet.

Președintele Consiliului Superior al magistraturii, Lia Savonea, a anunțat marți seară sesizarea Curții Constituționale în cazul ministrului Justiției, Ana Birchall, pe care o acuză de ingerință gravă în activitatea procurorilor și acțiuni de subminare a autorității Consiliului. De asemenea, Savonea a anunțat că inițiază propuneri de modificări legislative, așa încât membrii CSM care lipsesc nejustificat de la ședințe să își piardă mandatul. Ea a făcut acest anunț după ce marți a eșuat pentru a șasea oară în demersul de numire a Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților, pentru că la ședința de plen nu a fost cvorum, ca urmare a absenței procurorilor.