Corespondență de la Bruxelles

Să fie suspendate fondurile europene pentru țările care încalcă statul de drept? Cartoful fierbinte din brațele eurodeputaților. Grapini: „E extrem de periculos. Pentru mine Olanda este țară cu risc major”

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 3 octombrie 2019, 8:06 Actualitate | Politic


Statul de drept în UE
Foto: Parlamentul European
Posibilul viitor comisar european pe Justiție ar vrea să operaționalizeze încă din anul următor un mecanism de monitorizare a statului de drept în toate statele europene, iar în baza acestei monitorizări să restricționeze sau să suspende cu totul acordarea fondurilor europene acolo unde statul de drept este încălcat. Propunerea dezbătută miercuri în Parlamentul European a lăsat ecouri și în rândul europarlamentarilor români: Dacă cei din rândul Popularilor europeni (EPP) sau noul grup Renew Europe susțin demersul, socialiștii (PSD la noi) se opun măsurii.

Candidatul belgian la funcția de comisar pe Justiție, Didier Reynders a declarat miercuri la audierea sa din Parlamentul European că își propune ca cel mai devreme din anul următor să pună pe picioare un Mecanism de monitorizare a statului de drept pentru toate statele membre UE, un mecanism similar cu celebrul MCV aplicat de peste 12 ani pentru România și Bulgaria. Noul mecanism ar urma să analizeze și capacitatea statelor membre de a lupta împotriva corupției, dar, mai mult, ar urma să condiționeze acordarea sau suspendarea fondurilor europene pentru statele care încalcă statul de drept.

Noul Mecanism va fi strâns legat și de o nouă „Tabelă de scor pe Justiție” (Justice Scoreboard) care va centraliza date comparabile pe tema independenței, egalității și eficienței sistemelor naționale de justiție.

Grapini (PSD): E un lucru extrem de periculos pentru că nu s-a reușit încă a se defini ce înseamnă statul de drept

„E un lucru extrem de periculos pentru că nu s-a reușit încă a se defini ce înseamnă statul de drept și care sunt instrumentele”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini, într-o discuție la Bruxelles cu jurnaliști români în care au participat și alți eurodeputați social-democrați precum Carmen Avram, Cristian Terheș sau Dragoș Benea.

Totuși, Grapini a recunoscut că și familia politică din care provine (n.r. socialiștii) a fost de acord cu o astfel de soluție. „Da, de principiu. Numai că, dumneavoastră sigur știți, condiționalitățile pentru alocarea fondurilor europene sunt prevăzute în tratat. Noi nu putem să adăugăm acum de fiecare dată... Atunci modificăm tratatul și nu mai vrem unanimitate în Consiliu, de exemplu”, a spus Grapini.

Europarlamentarul Cristian Terheș susține că totuși la nivelul Uniunii Europene sunt multe state cu tradiții juridice diferite. „Într-un stat este ministrul Justiției care numește și revocă procurori, în alte state sunt criterii diferite, Constituții diferite. E foarte ușor a vorbi, toată lumea e de acord că „rule of law” este o chestiune importantă (...) Concret, însă, cum măsori dacă un stat corespunde acestor criterii sau nu? Că nu există în momentul de față aceeași unitate de măsură pentru toată lumea, tocmai pentru faptul că există sisteme diferite de justiție, Constituții diferite, istorii diferite.”, a spus Terheș.

Carmen Avram (PSD): Mecanism pe „rule of law”, dar ne vom concentra pe statele cu risc. Care sunt țările cu risc pe care le cunoașteți dumneavoastră?

Eurodeputata Carmen Avram a intervenit și a spus că, așa cum a fost prezentat de către candidatul belgian la funcția de comisar european, mecanismul european privind statul de drept ar urma să fie aplicat cu accent pe statele „cu risc”.

„Spunea candidatul care va fi comisarul pe Justiție că 'o să condiționăm fondurile europene (pe respectarea statului de drept), dar ne vom concentra în special pe țările cu risc'. Adică aplicăm la toată lumea „rule of law”, dar ne concentrăm pe țările cu risc. Care sunt țările cu risc pe care le cunoașteți dumneavoastră?”, a întrebat retoric Avram.

Grapini: „Pentru mine Olanda este o țară de risc major. De la evaziuni fiscale, până la atentat la copii”

„Eu m-aș referi la Olanda, de exemplu, care ne creează mari probleme”, a răspuns Grapini. „De la evaziuni fiscale, până la atentat la copii. Nu vă supărați, dar pentru mine Olanda este o țară de risc major. Folosește țările din est pe scară largă. De ce nu se face o analiză privind statul de drept (al Olandei)? (...) Să nu ne gândim doar la România, Bulgaria, Ungaria sau Polonia. Evaziunea cea mai mare constatată a fost acum în ultima perioadă în cinci-șase state care nicidecum nu sunt din est”, a detaliat Grapini.

Europarlamentarii PPE susțin noul mecanism, dar detaliază: „Regulamentul trebuie negociat foarte tare”

De cealaltă parte însă există și europarlamentari români care salută măsura condiționării fondurilor europene în funcție de respectarea statului de drept.

„Mă bucur că (candidatul la poziția de comisar pe Justiție) a vorbit despre condiționarea fondurilor europene pe statul de drept. Este o chestiune pe care noi (n.r. EPP) o susținem”, a declarat Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, parte din grupul EPP; într-o discuție cu jurnaliști români aflați la Bruxelles.

Și eurodeputatul liberal Marian-Jean Marinescu a intervenit spunând că „această condiționare trebuie să existe”.

„Până la urmă sunt unii care dau bani... Însă regulamentul trebuie negociat foarte tare pentru că textele - amândouă, și de la Consiliu, și de la Parlament - cuprind niște lucruri care nu pot să treacă. Propunerea de text a Parlamentului presupune un grup de experți desemnat de Parlamentele naționale care în fiecare an face un raport privind statul de drept din fiecare stat membru. Asta e propunerea Parlamentului și peste asta nu se va trece, vă garantez eu”, a spus Marinescu.

Europarlamentarul a mai spus că regulamentul este în negociere și va fi finalizat cu pachetul de cadru financiar multianual, adică ar urma să fie finalizat pentru bugetul european 2021-2027.

Ghinea (Renew Europe): „Punctul esențial pentru noi este să nu fie afectați beneficiarii”

În aceeași notă, și europarlamentarii din grupul Renew Eurpe (din care fac parte reprezentanți ai Alienței USR-Plus din Romnia) au salutat ideea unui mecanism de verificare la nivel european privind statul de drept și fondurile europene.

„Suntem de acord cu acest mecanism. Așteptăm să vedem care va fi formula prin care el poate fi activat, nu e ușor. Punctul esențial pentru noi este să nu fie afectați beneficiarii: pentru proiectele în curs, unde sunt apeluri, unde au fost semnate contracte - statul membru continuă să plătească și apoi rămâne el să negocieze cu Comisia Europeană pentru rambursări, în niciun caz să fie pedepsiți beneficiarii”, a declarat Cristian Ghinea, europarlamentar USR și membru al grupului Renew Europe.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5509 vizualizari

 • +19 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 octombrie 2019, 8:18)

  [anonim]

  • -11 (25 voturi)    
   Contrabanda Olandei afectează toată U.E. (Joi, 3 octombrie 2019, 8:36)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui

   E suficient să vezi balanța comercială a Olandei și să te prinzi imediat de contrabanda de multe miliarde de euro. De-altfel o excursie prin piețele Rotterdam-ului te poate edifica.
   • -6 (18 voturi)    
    Olanda este foarte foarte periculoasă (Joi, 3 octombrie 2019, 9:18)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Omics

    Vor călca în picioare pentru bani !!

    Apoi nu poţi să pedepseşti un popor pentru greşelile unor oameni numiţi (nu aleşi) în funcţii de conducere.

    Evoluţia nu se face doar cu biciul, parcă bătaia e ruptă din rai este de nefolosit nu??

    România a devenit, per genere, cel mai mare exportator de cereale şi prin portul Constanţa !

    Deci concurenţă pentru Olanda care deja NE-A ÎNTARZIAT ENORM ÎN SCHENGHEN !

    Şi nici nu ne lasă.

    Hai cu Schengen mai înţeleg dar cu fondurile, mi se pare MULT PREA EXAGERAT!
    • 0 (2 voturi)    
     care este logica cu portul? (Joi, 3 octombrie 2019, 15:11)

     minos [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

     Cosntanat este un port care in mare parte este o poarta spre Asia, in timp ce in Rotterdam se vechiculeaza masiv marfa din Americi si Africa, iar din Asia doar ce merge direct in proximitate, adica in vest. Plus Rotterdam este un pret de 109 ori mai mare decat Constanta. Exportul de cereale al Romaniei nu se pate face prin Rotterdam din 2 motive. Ce exportam spre Europa trimitem cu trenuri/camioane, ce exportam spre Orentul Mijlociu, este logic ca prin portul nostru. Si ce treaba are Schengenul cu exportul Romaniei? Niicunul,pentru ca Shengen inseamna controlul calatorilor si nu cel al marfurilor.
   • 0 (2 voturi)    
    ce logica de fier ai (Joi, 3 octombrie 2019, 14:58)

    minos [utilizator] i-a raspuns lui Omics

    dupa parerea ta, contrabanda se vede in balanta comerciala a unei tari. Pai contrabanda este marfa la negru, nu apare in nicio statistica. Plus, in ce masura un stat poate sa faca evaziune fiscala? pai nu poate, nu este logic, evaziunea fiscala inseamna mai putini bani la bugetul acelui stat. O alta super cretinatate este sa consideri ca un stat este criminal pentru ca un cetatean al acelui stat este criminal. Exact cum au gandit si cretinioizii din Italia cand l-au votat pe acel dobitoc fascist la primaria Romei, pentru ca ala a spus ca romanii sunt violatori si ucigasi dupa cazul Mailat,. Deci, daca Dinca, ramaru, Mailat sunt violatori si ucigasi, asta inseamna ca si tu esti, doar pentru ca esti roman? Incercati sa ganditi oameni buni, nu este asa usor sa iesiti din starea de prostie!
 • +10 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 octombrie 2019, 8:44)

  [anonim]

 • +12 (24 voturi)    
  hoata de voturi (Joi, 3 octombrie 2019, 8:49)

  liviu_ [utilizator]

  urla ca "olanda e un risc major"
  astia-si dau seama cat de penibili sunt?!
 • +2 (14 voturi)    
  O logica foarte interesanta (Joi, 3 octombrie 2019, 9:05)

  ww [utilizator]

  Daca Rusia incalca tratate sau dreptul international, Occidentul aplica sanctiuni nominale impotriva unor oficiali sau oligarhi rusi.
  Ciudat, daca in Estul Europei statul de drept este calcat in picioare, se vor aplica sanctiuni "tarilor", deci cetatenilor. "Tarile" incalca statul de drept sau partide politice slugi ale marilor fami(g)lii europene? Statul roman a fost facut tandari de români sau de slugoii lui Verhofstadt si Timmermans?
  Interesant ca nu am vazut nicio sanctiune aplicata de UE vreunui politician român. Dimpotriva, suntem uimiti pana la ce nivel poate merge toleranta vestului (vezi situatia comisarilor) si buna colaborare cu slugile autohtone.
  Asadar, sa se taie fondurile pentru Est? Da, sigur ca da, mai ales ca acum Europa cu doua-trei viteze (si unitati de masura) a fost ctitorita pe deplin.
  Dar sanctiunile sa nu se limiteze la taierea fondurilor. Se pot tripla contributiile acestor tari catre UE iar corporatiile sa aiba dreptul de a angaja aici fara a fi nevoite sa plateasca si salarii.
  De asemenea, datorita "incalcarii statului de drept", Estul sa fie trecut sub management corporatist, cu un consiliu de administratie format din delegati ai Germaniei, Austriei si Olandei.
  • +5 (7 voturi)    
   Da, da, mori de grija Rusiei (Joi, 3 octombrie 2019, 9:42)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui ww

   macar esti consecvent
   • -2 (4 voturi)    
    Liță Chițălău? (Joi, 3 octombrie 2019, 10:27)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    Tu esti ma?

    Sa cauti neaparat sceneta cu castravetele lui Florin Piersic, e elocventa pentru cei ca tine :)))
  • +1 (1 vot)    
   trebuie s avezi... (Joi, 3 octombrie 2019, 15:05)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui ww

   ....cum functioneaza Ungaria si ce sa intampla cu fondurile europene acolo sau stii cum se dau fonduri europene in Bulgaria? Pai in Ungaria iau fonduri europene doar cei fideli lui Orban. In Bulgaria, daca aplici pentru bani EU, ii primesti daca intrunesti conditiile, dar in secunda doi, vine un mafiot conectat politic si iti cere sa te asociezi cu el. Refuzul este egal cu falimentul firmei respective, pentru ca urmeaza abuzuri teribile de la autoritati. Unii au fost lichidati si fizic. La noi este bine si cred ca doar Romania si tarile baltice sunt relativ ok si in siguranta referitor la o asemenea lege. Apropo, aceasta directiva s-atr aplica si unro tari occidentale, vezi Italia sau poate Austria daca acel partid extremist arajunge la putere. Trebuie sa controlezi extremismul si derapajele cumva.
 • +8 (16 voturi)    
  A vazut cineva (Joi, 3 octombrie 2019, 9:11)

  BibiAfricanul [utilizator]

  sau a auzit ca in Olanda sunt in strada sute de mii de oameni care sa protesteze impotriva modificarilor din justitie? Nu cred. Si daca pietele de la noi sunt pline de legume din Olanda, cine e de vina? Ei sau noi?
  Ne ingrijoram de un pedofil olandez dar de hoarda de violatori (printre care politisii si preotii) care fac la fel in Romania, nu vorbim...
  Alta analfabeta (Granini asta) care pe modelul "ba pa' ma-ti" vrea sa se dea mare patrioata.
  Este acelasi aluat cu dancila. Toate tzatzele analfabete au ajuns sa reprezinte Romania in lume.
  Sincer, am ajuns rau de tot.....
 • +6 (8 voturi)    
  Vad ca pe ta (Joi, 3 octombrie 2019, 9:26)

  eleVenereCtions [utilizator]

  rfa pesedista o cam deranjeaza faptul ca olandezii, pe foarte buna dreptate, o apostrofeaza si pune la zid pe ea si pe ceilalti criminali din partid.

  Bun. Urmatorul pas ar fi sa ajunga la inchisoare.
 • +7 (9 voturi)    
  nu ne mai salveaza nimeni (Joi, 3 octombrie 2019, 9:26)

  ella111 [utilizator]

  Oalanda, al doilea cle mai mare contributor la bugetul UE...e tara cu risc...In mintea de gaina acestor imbecile.

  Adevaurl e ca idiferent cine ne va conduce, tara asta nu are nicio sansa daca oamenii nu se schimba...Nicio sansa...
 • +6 (8 voturi)    
  ce are evaziunea .... (Joi, 3 octombrie 2019, 9:29)

  USMarines [utilizator]

  cu statul de drept? Esti tampita sau rau-intentionata.
  Personal, eu cred ca amandoua.
 • +6 (8 voturi)    
  Pot sa tipe cat vor, s-au fript! (Joi, 3 octombrie 2019, 10:01)

  V. Istina [utilizator]

  Statul de drept nu e o gogoasa pesedista, o „democratie originala“, un stat condus de talhari care isi fac legi pt mizeriile lor.

  UE ramane o sansa istorica pentru poporul si natiunea romana.

  Madam Grapini este perfect reprezentativa pentru antiromanismul mafiotilor de la putere. Mahalagioaica, nesimtita, profund dezgustatoare prin enorma lipsa de bun simt si minciunile uluitoare trantite in fata Europei si romanilor.
 • +1 (3 voturi)    
  tot ce tine de justitie e periculos pentru (Joi, 3 octombrie 2019, 11:03)

  __alex__ [utilizator]

  Grapini. Ea fura voturi pentru cetateni, e intr-un partid de hoti ca sa previna sa ne fure altii, e analfabeta ca sa fie mai aproape de bazinul electoral al PSD, e toapa fiindca ...asa e ea. Un monument de daruie si jertfa pentru patrie, ca toti psdeii.
 • +1 (3 voturi)    
  E complicat (Joi, 3 octombrie 2019, 18:38)

  Luk [utilizator]

  Nu-mi convine sa sufere o tara pentru niste hoti, dar e normal sa sufere toata lumea daca majoritatea voteaza hoti. Nu-mi convine pentru ca se deschid caile pentru abuzuri aupra tarilor din Est, dar in Est se fura la vedere si in stil mare.

  Una peste alta cred ca ar trebui legat accesul la fonduri de statul de drept, da. Cu plusuri si minusuri, sa nu uitam ca tovarasul Dragnea si tovarasii sai la furat intentionau sa repatrieze rezerva de aur care valoareaza mai putin decat am primit de la UE din 2007 pana acum. Ori respecti regulile, ori nu le respecti, dar faci asta pe banii si timpul tau. Poate se fura si in Germania, Franta, Belgia sau in alta parte, dar ei au parcurs un drum de la capitalism la socialism, noi am parcurs un drum invers de la socialism la feudalism si vad ca nici Ungaria nu are vocatie pentru morala si stat de drept. Ar trebui facut un referendum pe tema asta, in toata UE. O sa vedeti ca majoritatea din toate tarile o sa fie de acord.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by