România a devenit un risc pentru intrarea în funcțiune a noii Comisii Europene așa cum e programat pentru data de 1 noiembrie, după ce candidatura Rovanei Plumb pentru fotoliul de la Transporturi a fost respinsă, iar Viorica Dăncilă a anunțat că îl va propune pe Dan Nica în loc, spune într-un interviu pentru HotNews.ro europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. Pe de altă parte, portofoliul „Transporturi” este unul „mediu spre micuț”, spune eurodeputatul - „fondurile pentru autostrăzi sunt la politică regională” - cu toate acestea România riscă să-l piardă chiar și pe acesta.

Siegfried Muresan in Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Video realizat cu echipament Nikon

„Suntem într-o situație proastă. Datorită deciziei prim-ministrului Viorica Dăncilă de a-și numi o prietenă care nu a avut nicio șansă să treacă prin Parlamentul European - nu a trecut nici măcar de prima etapă, de comisia juridică, care doar în mod tehnic a evaluat declarațiile de avere - datorită tuturor acestor decizii ale Vioricăi Dăncilă suntem într-o situație proastă. Nu avem în momentul de față un candidat desemnat oficial din partea României pentru poziția de comisar european. Suntem un risc pentru intrarea în funcțiune a noii Comisii (n.r. Europene) la termenul stabilit la 1 noiembrie 2019, data la care se încheie actuala Comisie condusă de Junker”, spune Mureșan, membru al grupului popularilor europeni (PPE).

Nici posibila propunere anunțată de Dăncilă - europarlamentarul PSD Dan Nica - nu ar fi o soluție mai potrivită, susține eurodeputatul.

„În primul rând despre Nica, asta ca domnul Nica și pesediștii să nu-și facă speranțe deșarte... Dan Nica aici, în Parlamentul European, a blocat luni de zile ridicarea imunității sale parlamentare atunci când procurorii din România au cerut acest lucru până când faptele i s-au prescris. Ori în fiecare an Comisia Europeană scrie în raportul MCV următorul lucru: 'Parlamentarii români să nu mai împiedice ridicarea imunității parlamentare când procurorii o solicită'. Comisia spune că în justiție în România se întâmplă multe lucruri bune, dar riscul la adresa statului de drept îl reprezintă majoritatea de până acum din Parlamentul României”, a explicat Siegfired Mureșan.

„Este imposibil ca în cadrul Comisiei Europene să avem un comisar european pe domnul Dan Nica care a făcut tocmai acest lucru, a împiedicat ridicarea imunității sale”, a mai adăugat eurodeputatul

În ceea ce privește genul candidatului pe care România trebuie să-l propună, Mureșan spune că „Viorica Dăncilă, toată vara, în loc să desemneze o persoană competentă, credibilă, integră, în loc să negocieze un portofoliu important pentru România a petrecut toată vara încercând sî ajungă președinta PSD și apoi candidat al PSD-ului la alegerile prezidențiale. De aceea propunerea de comisar european - pe doamna Plumb - a trimis-o în ceasul al doisprezecelea - a fost ultima propunere ajunsă la președinta Comisiei Europene, iar ea dorește egalitate de gen în următoarea comisie”.

Miercuri președintele Iohannis a ieșit public și a cerut premierului Dăncilă să se consulte cu el pentru următoarea propunere pentru funcția de comisar european, avertizând că România ar putea pierde portofoliul Transporturilor.

„Riscul ca România să piardă portofoliul Transporturilor există”, spune Mureșan. „Există până în momentul în care vom fi prezentat un candidat pentru poziția de comisar, care să treacă de comisia juridică, care să treacă de comisia de specialitate. Până când toate aceste lucruri nu se întâmplă există riscul de a pierde acest portofoliu”, spune europarlamentarul.

„Portofoliul Transporturilor este unul de importanță medie spre micuță. Ceea ce este important în domeniul Transporturilor, la nivel European, pentru România - anume fondurile europene pentru construcția de autostrăzi, pentru căile ferate, pentru reabilitarea drumurilor - toate sunt la comisarul pentru politică regională. Ca atare comisarul european pentru Transport - să nu ne amăgim - nu poate veni să ne construiască autostrăzi în România”, mai precizează eurodeputatul PNL.

Cât privește ideea ca România și Ungaria - al cărei candidat a fost și el respins în primă instanță în Parlamentul European - să facă schimb de portofolii - caracterizată miercuri de colegul său de grup Marian-Jean Marinescu drept „cea mai bună mișcare politică”, Mureșan susține că aceasta este posibilă, dar oferă și un motiv pentru care este puțin probabilă.

„Această posibilitate teoretică există, portofoliul de extindere și al politicii de vecinătate este extrem de important. Ar da României o cu totul altă anvergură în regiune, în Balcanii de vest, în relația cu state vecine nouă precum Serbia. În vecinătatea estică, în primul rând Republica Moldova - am putea ajuta și mai mult Republica Moldova”, spune Mureșan.

Acesta însă detaliază că funcția de comisar pentru extindere și politica de vecinătate este țintită de grupul popularilor europeni (PPE) pentru a echilibra situația prezentă unde Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă este un socialist spaniol. „Așa a fost și în legislatura anterioară”, spune Mureșan.

Citește și: