Belgianul Didier Reynders (parte din grupul Renew Europe), propus drept comisar pentru Justiție a declarat în cadrul audierii sale din Parlamentul European că a discutat deja cu Laura Codruța Kovesi și că își dorește operaționalizarea noii instituții a Procurorului European cât mai rapid. Reynders a adresat și „elefantul” din sala de audieri: acuzațiile de corupție care i se aduc din nou.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cadrul audierilor de miercuri dimineață, belgianul Didier Reynders a precizat că Parchetul European, o nouă instituție europeană, va avea o sarcină importantă în arhitectura UE.

”Salut rolul Parlamentului European în desemnarea conducerii Parchetului European. Am intrat deja în contact cu doamna Kövesi și am încredere că își va îndeplini cu succes misiunea sa”, a spus Reynders.

Printre obiectivele sale, Reynders spune că își propune ca cel mai devreme din anul următor să pună pe picioare un Mecanism de monitorizare a statului de drept pentru toate statele membre UE, un mecanism similar cu celebrul MCV aplicat de peste 12 ani pentru România și Bulgaria. Noul mecanism ar urma să analizeze și capacitatea statelor membre de a lupta împotriva corupției, dar, mai mult, ar urma să condiționeze acordarea sau suspendarea fondurilor europene pentru statele care încalcă statul de drept.

Noul Mecanism va fi strâns legat și de o nouă „Tabelă de scor pe Justiție” (Justice Scoreboard) care va centraliza date comparabile pe tema independenței, egalității și eficienței sistemelor naționale de justiție.

În cadrul audierii Reynders a adresat și „elefantul” din sală: acuzațiile de corupție care i se aduc din nou.

„S-au făcut niște acuzații foarte serioase la adresa mea”, a spus Reynders care a precizat că a negat toate acuzațiile, iar procuratura a închis deja dosarul.

”Această persoană (n.r. acuzatorul) a spus-o public că vrea să mă oprească să devin comisar european. Nu doresc nimănui să treacă prin ce a trecut familia mea, soția mea, cei apropiați mie”, a spus Reynders.

Didier Reynders a fost foarte recent sub ancheta poliției, fiind acuzat de corupție și spălare de bani.

Vineri, pe 27 septembrie, procuratura belgiană a anunțat însă că ancheta a fost închisă ”fără urmări”: ”Cazul a fost clasat pentru că nu există infracțiune”.

Chiar și așa, noi acuzații de corupție pe numele lui Reynders au apărut chiar cu o seară înainte de audierea sa din Parlamentul European - aici detalii.

Citește și: