Partidul lui Tăriceanu, ALDE, va rămâne la guvernare, au declarat surse politice pentru HotNews.ro, după o întâlnire între premierul Viorica Dăncilă și șeful Senatului care a avut loc miercuri la Vila Lac. Călin Popescu Tăriceanu nu a obținut nimic din ce au solicitat social-democrațiilor și susțin, printr-un comunicat de presă că discuțiile continuă. La rândul lor, pesediștii anunță că cele două partide au stabilit respingerea proiectului privind amnistia și grațierea.

Viorica Dancila Foto: Captura video

Potrivit surselor citate, în urma întâlnirii s-a decis să se meargă pe varianta remanierii Guvernului, și nu pe cea a restructurării.

”Astăzi a avut loc o nouă ședință a coaliției de guvernare PSD-ALDE, o discuție care a vizat atât componenta politică a alianței, cât și pe cea guvernamentală. În cadrul discuției de astăzi, am abordat tema funcțiilor vacante în guvern, precum și sesiunea parlamentară extraordinară, în cadrul căreia vom respinge proiectul de lege privind amnistia și grațierea.În săptămâna care urmează, ne vom reuni pentru analiza unui amplu set de măsuri care privesc actul de guvernare asumat și agenda publică”, arată comunicatul PSD.

ALDE susține că nu a ajuns la un consens cu PSD în privința restructurării Guvernului

La rândul lor, ALDE transmite printr-un comuicat de presă că nu au ajuns, miercuri, la un consens privind restructurarea Guvernului, urmând ca săptămîna viitoare să aibă loc o nouă discuție. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu va stabili în septembrie dacă va ieși de la guvernare.

„Astăzi, în cadrul şedinţei de coaliţie, prim ministrul Viorica Dăncilă ne -a informat că, urmare a discuţiilor din structurile de conducere ale PSD, a decis să facă nominalizări pentru portofoliile vacante şi consideră că restructurarea guvernamentală nu este o măsură oportună. ALDE consideră în continuare că este necesară promovarea unui pachet de măsuri care să cuprindă o restructurare de amploare a Executivului, care să vizeze reducerea numărului de ministere, înjumătăţirea numărului de secretari de stat şi diminuarea drastică a numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor. În paralel, considerăm că este necesară şi o reformă a funcţiei publice, axată pe competenţă. Săptămâna viitoare va avea loc o discuţie privind setul de măsuri care vizează actul de guvernare şi agenda publică . La începutul lunii septembrie ALDE îşi va convoca structurile de conducere pentru a analiza rezultatele guvernării, perspective şi opţiuni”, a transmis ALDE, într-un comunicat de presă.

Discuțiile dintre cei doi lideri ai Coaliției de guvernare, Dăncilă și Tăriceanu, au avut loc în contextul în care ALDE a amenințat cu ieșirea de la guvernare dacă premierul Dăncilă nu vine cu un nou program politic și cu o restructurare a Guvernului.

Reamintim că liderii Coaliției au avut luni programată o ședință la Vila Lac pentru a discuta despre colaborarea PSD-ALDE. Președintele PSD, Viorica Dăncilă a absentat de la întâlnire, invocând probleme de sănătate iar Călin Popescu Tăriceanu a fost nevoit să-și lase aghiotanții să discute cu Mihai Fifor și Eugen Teodorovici.

Dincolo de declarațiile publice și de atacurile dintre PSD-ALDE, soarta Coaliției rămâne să fie tranșată după congresul social-democraților din week-end, susțin surse din interiorul ALDE pentru HotNews.ro. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu va lua o decizie privind ieșirea de la guvernare doar după ce se va consulta și cu liderii din teritoriu.

Dacă ALDE iese de la guvernare, PSD dispune în Parlament 208 voturi, insuficiente totuși pentru majoritatea de 233 de voturi. Pentru a menține guvernarea, social-democrații ar mai fi avut nevoie de 25 de voturi pe care, susțin surse din PSD, le puteau primi de la o parte dintre reprezentanții minorităților, altele decât cele maghiare. Minoritățile au 17 de voturi iar la acestea s-ar mai adăuga alte 10 voturi ale parlamentarilor independenți, cu care PSD era pregătit să negocieze. De asemenea parlamentarii PRO-România, controlați de fostul premier Mihai Tudose, ar fi putut da o mână de ajutor pesediștilor (așa cum au mai făcut-o când PSD a avut nevoie de ajutor la Camera Deputaților).

Reamintim că UDMR a anunțat public că nu negociază cu PSD pentru susținerea Guvernului. Dincolo de declarațile politice reprezentații UDMR sunt dispuși să negocieze, susțin sursele HotNews.ro