PSD-ALDE nu au ajuns, miercuri, la un consens privind restructurarea Guvernului, urmând ca săptămîna viitoare să aibă loc o nouă discuție, transmite ALDE. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu va stabili în septembrie dacă va ieși de la guvernare, potrivit Mediafax.

Tariceanu, Vosganian, ChitoiuFoto: Captura video

„Astăzi, în cadrul şedinţei de coaliţie, prim ministrul Viorica Dăncilă ne-a informat că, urmare a discuţiilor din structurile de conducere ale PSD, a decis să facă nominalizări pentru portofoliile vacante şi consideră că restructurarea guvernamentală nu este o măsură oportună. ALDE consideră în continuare că este necesară promovarea unui pachet de măsuri care să cuprindă o restructurare de amploare a Executivului, care să vizeze reducerea numărului de ministere, înjumătăţirea numărului de secretari de stat şi diminuarea drastică a numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor. În paralel, considerăm că este necesară şi o reformă a funcţiei publice, axată pe competenţă. Săptămâna viitoare va avea loc o discuţie privind setul de măsuri care vizează actul de guvernare şi agenda publică. La începutul lunii septembrie ALDE îşi va convoca structurile de conducere pentru a analiza rezultatele guvernării, perspective şi opţiuni”, a transmis ALDE, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

ALDE transmite că discuțiile de miercuri au vizat și ordinea de zi din sesiunea extraordinară şi s-a convenit ca proiectul de lege privind amnistia şi graţierea să fie respins la vot.

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu mai transmite că „ALDE i-a propus premierului Viorica Dăncilă, încă de la şedinţele trecute ale coaliţiei, să identifice şi să pregătească un set de măsuri a căror aplicare să asigure o bună guvernare. În viziunea ALDE o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa”.

Și PSD a transmis un comunicat de presă după întâlnirea dintre Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu, care a durat mai bine de două ore. PSD a precizat că în urma ședinței de coaliție s-a stabilit respingerea proiectului de lege privind amnistia și grațierea, în Parlament. De asemenea PSD a afirmat că săptămâna viitoare va exista o nouă întâlnire a coaliției PSD-ALDE pentru a analiza măsuri care privesc actul de guvernare și agenda publică.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, că Guvernul funcționează din inerție și nu vrea să facă parte dintr-un Executiv "impotent". Liderul ALDE a avut, totodată, discuții cu Pro România pentru a forma o alianță.

ALDE a solicitat PSD să vină cu un nou program de guvernare și cu o restructurare parlamentară, dar acest lucru a fost respins de Viorica Dăncilă, care a anunțat că va merge pe varianta unei remanieri.

Viorica Dăncilă a mai cerut ALDE să își asume responsabilitatea guvernării și să înțeleagă că un partid nu poate să fie și la putere și în Opoziție.

De asemenea, liderul PSD a afirmat că dacă nu va găsi consens cu ALDE, va căuta sprijin în alte formațiuni politice, inclusiv în UDMR.