Călin Popescu Tăriceanu continuă să ceară revocarea procurorului general, liderul ALDE comparându-l pe procurorul general, într-o postare pe Facebook, cu Vasile Roaită.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această nouă solicitare a lui Tăriceanu vine în contextul scandalului declanșat după ce a pretins că fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei, i-a fost student și i-a împărtășit, în timpul regimului comunist, "cu mare frică” tragedia prin care trecea familia sa. Liderul ALDE a recunoscut apoi că nu a fost așa, susținând că a fost o ”regretabilă confuzie”, însă Andrei Ursu a trimis o scrisoare publică în care îl invită să dezvăluie cine era acel '"alt student înalt, subțire și brunet'" care i-ar fi destăinuit ca tatăl său a fost ucis de Securitate.

Postarea de sâmbătă a lui Tăriceanu:

”Augustin Lazăr - acest Vasile Roaită al Opoziției

Cei tineri cunosc mai puțin povestea. După instaurarea regimului comunist ne-am pricopsit, printre mulți alții, cu o figură luminoasă de erou al luptei anticapitaliste: bravul Vasile Roaită, muncitorul care a tras sirena la Atelierele CFR Grivița avertizând greviștii că vine poliția regimului odios peste ei.

Roaită a plătit cu viața devotamentul său, fiind împușcat de bestiile de polițiști. Firesc să vină onorurile: în câțiva ani, spitale, școli, străzi, localități, gospodării agricole, bașca o stațiune de pe litoral, au fost botezate cu numele eroului, fără a mai vorbi de statui, tablouri ori poezii ce-i erau dedicate.

Asta până pe la începutul anilor '60, atunci când comuniștii au descoperit în arhive nu doar că Roaită nu fusese erou al Griviței, nu era grevist, nu trăsese nici o sirenă, ci era chiar infiltrat de Siguranță printre muncitori ca să-i spioneze. Peste noapte, “martirul” a fost ras din manuale. Școlile, spitalele, străzile, etc. au primit nume noi, iar stațiunea “Vasile Roaită” a devenit Eforie Sud.

Azi, vremurile s-au schimbat. Lupta de clasă s-a emancipat: unii primesc onoruri abia după ce se află că erau slugile sistemului odios. Rămâne cum am stabilit: #LazarRevocat!”