Președintele Iohannis a acuzat PSD că se folosește de „năcazul foștilor deținuți politici” pentru a-și justifica asaltul la adresa Justiției. Șeful statului a făcut acestă declarație la finalul consultărilor de la Cotroceni cu delegația PSD din care au făcut parte Ioan Muntean și Marin Iancu, foști deținuți la Aiud.

Consultari CotroceniFoto: Presidency.ro

"​I-am ascultat pe cei doi și am auzit două povești de viață cutremurătoare. Torționarii comuniști trebuie trași la răspundere și să suporte consecințele legii. Încercarea PSD de a se folosi de năcazul acestor foști deținuți politici pentru a-și justifica asaltul asupra justiției este jalnică”, a spus Iohannis.

Cât privește consultările propriu-zise pe tema justiției, șeful statului a precizat că nu este nicio surpriză că opiniile sale și ale PSD sunt „destul de diferite”.

"După părerea mea, justiția a ajuns în situația de acum din vina PSD. PSD dă un asalt asupra justiției intens de la începutul mandatului. PSD e vinovat că despre justiție se discută în termeni de îngrijorare. Românii se tem că PSD va subjuga justiția”, a spus șeful statului.

Declarațiile președintelui:

  • Astăzi am continuat seria de consultări cu partidele politice. Au venit la consultări cei delegați de la PSD, am avut o discuție pe justiție, mai exact pe modificările legilor justiției, despre abordarea generală. Cred că nu este o surpriză pentru nimeni dacă spun că opiniile lor cu ale mele sunt destul de diferite despre aceste chestiuni.
  • După părerea mea, justiția a ajuns în situația în care este acum din vina PSD. PSD dă un asalt asupra justiției constant, intens, de la începutul mandatului lor. PSD este vinovat că despre justiție se discută foarte mult, foarte mult în termeni de îngrijorare și de preocupare. Românii sunt îngrijorați, se tem că PSD va subjuga politic justiția românească, cum sunt convins că PSD este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult, PSD este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai bine.
  • Am discutat, foarte pe scurt, și despre referendum, fiindcă este un referendum în continuare cu tema centrală, cu preocuparea principală justiție și am reiterat așteptările mele în ceea ce privește acțiunea Parlamentului, am subliniat că aștept un răspuns cât se poate de rapid și pozitiv din partea Parlamentului la scrisoarea mea de consultare.
  • În consecință, este nevoie de referendum și vom avea referendum pe 26 mai.

  • Din delegația pesedistă au făcut parte și două persoane, foști deținuți politici. După partea oficială de consultare, mi-am făcut timp și i-am ascultat pe cei doi. Am auzit două povești de viață cutremurătoare și pot să reiterez ce am mai spus: torționarii comuniști trebuie să fie trași la răspundere și să suporte consecințele legii pentru faptele lor.
  • Dar, trebuie să spun în același timp că încercarea PSD de a se folosi de necazul acestor doi foști deținuți politici pentru a-și legitima asaltul asupra justiției este o încercare de-a dreptul jalnică. Nu-mi imaginez că cineva care a fost neîndreptățit în perioada comunistă, cineva de care și-au bătut joc comuniștii, cineva care a trăit în perioada comunistă îți dorește altceva decât o justiție independentă și o justiție dreaptă. Și pentru că românii trebuie să dea un răspuns asaltului pesedist asupra justiției, convoc acel referendum din 26 mai.
  • Ar fi trebuit, tot astăzi, să participe la consultări și ALDE, reprezentanții ALDE. Ei n-au venit. ALDE nu este interesat de un dialog cu Președintele României, ALDE nu este preocupat nici de situația justiției din România.