Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului „să se răzgândească” în privința ordonanței privind noile taxe despre care a spus că „aruncă în haos economia” și este „un motiv serios de îngrijorare pentru toți românii”. Șeful statului a comentat că demersul Guvernului este o dovadă că este „o problemă cu bugetul”.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„N-au bani, nu știu cum să facă rost de bani și inventează pe picior noi impozite și taxe”, a spus președintele.

Șeful statului a amintit că PSD și premierul Dăncilă au promis că nu vor mări taxele, însă acest lucru se întâmplă. „Dacă PSD a anunțat acum câteva luni de zile că nu va introduce noi impozite și taxe și acum, la sfârșitul anului, vine cu o OUG intitulată fel de fel, fiindcă se amestecă fel de fel de lucruri pentru a lua bani din economia privată, este clar că nu sunt bani la buget", a spus el.

„Se introduce un nou concept, taxa din lăcomie, din lăcomie a PSD-iștilor”, a mai spus Iohannis.

Președintele a adăugat că proiectul de ordonanță „nu are o analiză de fundamentare și vine cu idei nemaiauzite până acum”.

„Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim e că vom plăti cu toți mai mult pentru curent și pentru gaz. (...) Ne așteptăm ca toate să se scumpească, ăsta va fi efectul acestei ordonanțe. (...) Această OUG e un motiv serios de îngrijorare pentru toți românii, va face viața considerabil mai scumpă”, a insistat Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Iată mai jos declarațiile președintelui Klaus Iohannis (sursa - Administrația Prezidențială):

Despre ședința CSAT:

  • Am terminat astăzi ședința CSAT, CSAT care s-a desfășurat în două zile, în 11 și în 19 decembrie. Am analizat și am aprobat o serie de măsuri importante care privesc apărarea țării și securitatea națională.
  • Prima chestiune pe care aș menționa-o puțin mai în detaliu este aprobarea Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028. Acest proiect a fost aprobat și obiectivul fundamental al acestui proces de înzestrare constă în dotarea structurii de forță cu tehnică și echipamente militare performante, compatibile cu echipamentele NATO. Programele de înzestrare care asigură interesele de securitate ale statului român se referă în principal la următoarele: transportoare blindate pentru trupe, autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor, avionul multirol al Forțelor Aeriene, sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare, vânătorul de mine, corveta multifuncțională, elicopterele de transport personal și cele echipamente cu sisteme de salvare, evacuare medicală.
  • Totodată, în CSAT am aprobat forțele și mijloacele care se trimit anul viitor, în 2019, în misiuni și operații în afara teritoriului statului român. Astfel, avem un număr de 1.902 militari români care vor participa la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cu 127 mai mult decât în 2018, iar de la Ministerul Afacerilor Interne, pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU, vom avea în afară 759 de militari și polițiști în misiuni.
  • Vom participa în continuare cu forțe și mijloace la operația NATO din Afganistan, Operația Resolute Support Mission, și vom menține contribuția națională la asigurarea prezenței înaintate consolidate a NATO în cadrul grupului de luptă dislocat în Polonia, concomitent cu menținerea participării la operațiile aliaților din teatrul de operații din Balcanii de Vest.
  • Ca un element de noutate, pe care vreau să îl menționez, în anul 2019, România va participa cu un detașament de elicoptere militare la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente și de asigurare a suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară.
  • Tot în cadrul ședinței Consiliului am aprobat conceptul de constituire pe teritoriul țării noastre a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est.
  • În final, am luat în discuție propunerile de buget prezentate de ministrul Finanțelor, propunerile de buget pentru instituțiile din domeniul securității naționale, proiect care a fost avizat favorabil de CSAT.
  • Mai multe detalii despre toate aceste chestiuni veți putea să găsiți în comunicatul scris pe care îl vom da publicității în puțin timp.

Despre noile taxe anunțate de Guvern

  • Înainte să trecem la sesiunea de întrebări, dați-mi voie să mă refer la o chestiune foarte serioasă și foarte îngrijorătoare. Cu toții am aflat, probabil majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru a introduce noi taxe și impozite.
  • Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmație pe care a făcut-o doamna Prim-ministru în discursul după aprobarea Guvernului din Parlament, deci discursul inaugural. Nu cred că e cazul să citez, dar spunea doamna Prim-ministru acolo: „țineți minte, nu vom introduce noi impozite și taxe”. Ei, iată că nu a trecut nici un an și introduce noi impozite și taxe.
  • Această ordonanță de urgență nu a fost discutată cu partenerii, din mediul economic, nici măcar din mediul instituțional al statului. Acest proiect nu are o analiză la fundamentare. Acest proiect vine cu idei nemaiauzite până acum.
  • Acest proiect aruncă în haos economia!
  • Se prevede acolo supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti cu toții mai mult pentru curent și pentru gaz. Alt rezultat nu văd acum, fiindcă noi vorbim, sigur, mai degrabă din punctul de vedere al oamenilor care stau și se miră ce se întâmplă în acest guvern pesedist.
  • În același timp, am primit asigurări de la responsabili din domeniul telecomunicațiilor că această chestiune îi va afecta și pe ei și cu siguranță vom plăti mai mult pentru telefonie, pentru internet, și așa mai departe.
  • Asta este doar începutul, fiindcă toate companiile folosesc și energie, și carburant, evident, și telecomunicații, deci, pe scurt, ne așteptăm ca toate să se scumpească.
  • Acesta va fi efectul acestei ordonanțe. Se introduc nenumărate modificări, schimbări și adaptări, nota bene, în ultimul moment, fără consultări, fără o dezbatere transparentă și fără o analiză de fundamentare.
  • Se introduce un nou concept, „taxa din lăcomie" – din lăcomia pesediștilor de a lua bani mai mulți pe care îi vor gestiona așa cum consideră dumnealor. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia. Și, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor, fiindcă, în definitiv, astfel de măsuri prost gândite aduse în ultimul moment vor fi suportate și plătite de oamenii de rând.
  • Acest lucru nu trebuie să se întâmple și fac apel la Guvern să se răzgândească în privința acestei ordonanțe, să o pună în discuție, să o negocieze cu patronatele, cu sindicatele și, după o analiză profundă și discuții, să revină cu o formă care este sustenabilă.

Întrebări din partea presei:

Jurnalist: Îmi permit o întrebare, pentru că ați avut astăzi discuția cu Premierul Viorica Dăncilă. Ați stabilit și ce veți face mâine? Pentru că dumneavoastră ați anunțat că vreți să mergeți la ședința de Guvern, doamna Premier v-a transmis într-o scrisoare că ar trebui să veniți doar dacă sunt acele trei teme din Constituție și, în rest, dacă vă cheamă dânsa. Ce ați stabilit azi?

Klaus Iohannis: Astăzi am stabilit exact ce v-am spus în CSAT, am discutat pe ordinea de zi. Nu au existat alte discuții pe alte teme.

Jurnalist: Ce veți face mâine, domnule Președinte?

Klaus Iohannis: Asta vedem mâine.

Jurnalist: Veți merge sau nu? Nu ne puteți spune acum dacă...

Klaus Iohannis: Aveți dumneavoastră cumva agenda ședinței de Guvern? Că la noi nu a ajuns. Deci, întrebarea poate să fie considerată generic. Guvernul nu știe ce face. Această ordonanță este doar o nouă dovadă, nu există niciun anunț despre o ședință de Guvern sau ora la care va avea loc sau agenda care va exista acolo. De asta spun, așteptăm să vedem. Mie îmi place să am un plan, să am o agendă, ca să știe toată lumea ce se întâmplă. Se pare că Guvernului nu-i place așa, deci așteptăm anunțul Guvernului pe ședința de Guvern.

Jurnalist: În legătură cu criticile pe care le-ați adus acestei ordonanțe, ați discutat cumva cu ministrul de finanțe sau aveți alte informații în legătură cu motivele pentru care a apărut această ordonanță? Vă întreb în contextul în care, la un moment dat, dumneavoastră ați avertizat că nu mai există venituri la buget și chiar vă întrebați dacă mai sunt bani de pensii și salarii.

Klaus Iohannis: Acum, răspunsul este destul de evident. Dacă PSD a anunțat acum câteva luni de zile că nu va introduce noi impozite și taxe și acum, la sfârșitul anului, vine cu ordonanță de urgență intitulată „fel de fel”, fiindcă se amestecă fel de fel de lucruri acolo, pentru a lua bani din economia privată, este clar că există o problemă cu bugetul. Cum altfel putem să ne explicăm că suntem la sfârșitul anului și nu avem un proiect de buget? Legea prevede un termen clar. Până în ziua de 15 noiembrie a fiecărui an, Guvernul este obligat să prezinte în fața Parlamentului proiectul de buget pentru anul viitor. Guvernul a ales să ignore această prevedere legală, obligatorie. Concluzia este că nu au bani, nu știu cum să facă rost de bani și inventează pe picior tot felul de impozite și taxe. Total eronată această abordare pesedistă.

Jurnalist: Au existat la un moment dat critici la adresa dumneavoastră că, din cauză că nu se dau avizele pentru instituțiile...

Klaus Iohannis: Iată că avizele s-au dat cu celeritate.

Jurnalist: Deci, în acest moment, considerați că bugetul poate intra în termenul legal...

Klaus Iohannis: Bugetul putea să intre și pe 1 noiembrie, nu am avut niciun demers, nicio intenție de a opri acest proiect foarte important. Iar avizul de la CSAT a fost dat imediat ce a fost solicitat.

Jurnalist: Domnule Președinte, această ordonanță privind taxele este anunțată pentru a fi pe ordinea de zi a guvernului mâine, la ședința de Guvern, cel târziu săptămâna viitoare. Este și această ordonanță precum cea privind amnistia și grațierea un motiv să mergeți la ședința de Guvern? Dacă va fi pe ordinea de zi?

Klaus Iohannis: Această ordonanță este un motiv serios de îngrijorare pentru toți românii, fiindcă aici nu se reglementează niște chestiuni formale, birocratice. Aici, practic, se dă ordonanță, sau este în pregătire o ordonanță, care va face viața românilor considerabil mai scumpă.

Jurnalist: Veți merge la ședința de Guvern de mânie dacă este pe ordinea de zi această ordonanță?

Klaus Iohannis: V-am anunțat de ieri, de alaltăieri ce va fi în continuare cu ședințele de Guvern și așa va fi.

Jurnalist: Deci veți merge la toate, de acum încolo?

Klaus Iohannis: Sigur.

Jurnalist: Aș vrea să vă întreb și în legătură cu moțiunea de cenzură care va fi mâine în Parlament. Ce șanse dați acestui demers, în condițiile în care Opoziția v-a făcut de mai multe ori apel să vă implicați?

Klaus Iohannis: Eu le doresc mult succes și cred că au șanse bune de reușită.

Jurnalist: Considerați că ați fi putut face mai mult prin implicarea dumneavoastră?

Klaus Iohannis: Cred că trebuie să fim conștienți că separarea puterilor în stat nu înseamnă să nu meargă Președintele la Guvern, fiindcă sunt ambii din Executiv. Deci nu există așa ceva, separarea puterilor dintre Guvern și Președinte. Și Guvernul, și Președintele reprezintă latura Executivă a puterii statului, dar Parlamentul este puterea Legislativă, și în niciun caz nu este treaba Președintelui să facă program Parlamentului, cum nici invers, nu este treaba Parlamentului să facă program Președintelui. Această chestiune se tranșează în Parlament, prin procedurile prevăzute acolo. Dar sigur, personal, îmi permit să am o simpatie față de o parte și o antipatie față de altă parte.

Jurnalist: Ați spus ieri într-o discuție la un eveniment că nu ați mai numi un Premier de la PSD. Vă mențineți această hotărâre? Este o hotărâre fermă?

Klaus Iohannis: Da, este fermă. Dacă aveți alte întrebări, poate colegele dumneavoastră.

Jurnalist: Aș vrea să vă întreb, în contextul în care CCR va tranșa conflictul cu privire la acele remanieri. În funcție de decizia CCR, care ar urma să vină, ce veți face concret cu acele numiri? Le veți face atunci?

Klaus Iohannis: În funcția de decizia CCR, voi lua o decizie după ce cunoaștem decizia. Nu pot să iau o decizie înainte de a lua CCR o poziție în această chestiune.

Jurnalist: Dar cu Premierul Dăncilă ați discutat pe acest subiect?

Klaus Iohannis: A fost colega dumneavoastră, care m-a întrebat înainte – astăzi am discutat strict punctele de pe ordinea de zi CSAT.

Jurnalist: Și aș vă mai întreb, pentru că legea pensiilor a trecut astăzi de Parlament. Ce veți face mai departe cu acest proiect, îl veți promulga sau nu?

Klaus Iohannis: Voi aștepta să ajungă la mine acest proiect și atunci o să vă spun cum evaluez eu acest proiect de lege.

Jurnalist: Astăzi, în Parlament, au fost adoptate mai multe proiecte. A fost legea pensiilor, dar a fost adoptat și un proiect care îi scapă pe cei care fac evaziune fiscală de închisoare. Va ajunge la promulgare. Care este poziția dumneavoastră cu privire la decizia Parlamentului.

Klaus Iohannis: O să vă dau același răspuns ca și la întrebarea anterioară. În momentul în care proiectul de lege ajunge la mine, împreună cu colegele și colegii din Administrația Prezidențială vom studia actul normativ propus și vom avea atunci o opinie.

Jurnalist: Spuneați săptămâna trecută că ați vrut să aveți o discuție cu Premierul Viorica Dăncilă la acea ședință CSAT. Voiam să vă întreb de ce nu ați făcut acest demers și astăzi, când ați avut o întâlnire față în față cu Premierul?

Klaus Iohannis: Doamna Prim-ministru a preferat să meargă în fața Curții Constituționale și, în concluzie, așteptăm să primim de acolo o indicație, o hotărâre, un sfat, o decizie.