Tudorel Toader, a repostat pe Facebook, miercuri dimineață, un mesaj de la începutul lunii, în care spune că își asumă tot ce face el în calitate de ministru al Justiției, nu și ce ”fac alții în domeniul justiției”. Când a postat prima oară mesajul, pe 2 decembrie, Tudorel Toader părea a vorbi despre recursul compensatoriu, în aceeași zi dând și un mesaj în care spunea că proiectul a fost promovat de guvernarea anterioară. Astăzi, Toader nu precizează la ce face referire.

Tudorel ToaderFoto: Facebook

Postarea ministrului:

”Îmi asum tot ceea ce fac eu în calitate de Ministru al Justiției.

Nu îmi asum ceea ce au făcut sau fac alții în domeniul justiției!

PS: Voi reveni cu exemple.”

Toader susţinea, la începutul lunii, că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat „sub guvernarea anterioară” și că propunerea legislativă a fost transmisă de Guvern către Senat înainte ca el să fie numit ministru. Toader precizează totodată că Parlamentul a fost cel care a dublat numărul zilelor compensate pentru deținuți, de la 3 la 6 zile pentru fiecare 30 de zile executate în spații necorespunzătoare.

Ministrul Justiției a evitat, duminică, să răspundă la întrebările repetate ale jurnaliștilor, după ședința Consiliului Național al PSD, la care a participat, dacă Guvernul va adopta o Ordonanță pe amnistie și grațiere, cerută chiar de liderul PSD, care a spus că partidul are obligația de a da un astfel de act normativ. Toader a evitat constant să răspundă, susținând că nu are un răspuns structurat, că reflectează sau că tema nu a fost atât de actuală ca astăzi.

El a spus, luni dimineață, că soluția amnistiei și grațierii reprezintă, la acest moment, ultima soluție de îndreptare a unor abuzuri, deoarece există și alte metode legislative care pot fi adoptate