Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a evitat să răspundă la întrebările repetate ale jurnaliștilor, după ședința Consiliului Național al PSD, la care a participat, dacă Guvernul va adopta o Ordonanță pe amnistie și grațiere, cerută chiar de liderul PSD, care a spus că partidul are obligația de a da un astfel de act normativ. Toader a evitat constant să răspundă, susținând că nu are un răspuns structurat, că reflectează sau că tema nu a fost atât de actuală ca astăzi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat, la finalul ședinței PSD, despre informațiile că o Ordonanță pe amnistie și grațiere ar urma să fie dată până pe 15 ianuarie, Tudorel Toader a spus că a citit pe internet că are discuții avansate pentru a candida ca europarlamentar.

La rugămintea jurnaliștilor de a răspunde concret, pe subiect, ministrul Justiției a răspuns: “Concret, când voi avea ce să vă spun, sigur vă voi comunica. În rest, daca cineva v-a spus că a discutat cu mine, că s-a redactat ceva, întrebați pe autorii declarațiilor Nu stiți de existența unui proiect de grațiere si aministie? Întrebati-i pe cei care v-au spus. Dumneavoastră nu vă faceți iluzia că vă răspund ceea ce vreti să vă răspund. Când voi avea mai multe informații, vi le voi oferi”.

Întrebările jurnaliștilor pe tema Ordonanței pe aministie au continuat, dar Tudorel Toader a încercat de fiecare dată să ocolească răspunsul.

“Când voi avea un răspuns structurat, vi-l voi oferi. Toate la timpul lor”, a afirmat Toader.

El i-a chemat pe jurnaliști luni dimineață, "pe la 6.30", la Ministerul Justiției, spunându-le că, pe tema amnistiei, le va transmite că va reflecta.

Întrebat, la final, de ce nu a semnat până acum o Ordonanță pe amnistie, ministrul Justiției a spus că “tema nu a fost la fel de actuală ca până acum”.

Președintele PSD Liviu Dragnea a spus, duminică, la Consiliul Național al PSD, că nu știe când sau cum, dar PSD - ALDE are obligația să dea o Ordonanță de Urgență pe amnistie și grațiere pentru a fi reparate toate nedreptățile care s-au făcut în Justiție.

"De ce cuvintele de exemplu, amnistie sau graţiere reprezintă o blasfemie. Când se vorbeşte în România despre amnistie şi graţiere, e ca şi cum am vorbi că avem vreo bombă atomică şi ne gândim dacă o folosim sau nu împotriva Uniunii Europene şi a lumii. Eu nu mă tem să folosesc aceste cuvinte", a declarant Liviu Dragnea.

El a mai spus că trebuie găsită o soluție pentru repararea ”nedreptăților” și a abuzurilor.

”Dacă cineva găsește alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptățile care s-au întâmplat în România și care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din justiție, altele decât grațierea și amnistia, va avea tot sprijinul partidului și al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitați. Nu știu când, nu știu cum, dar PSD, PSD-ALDE are și această obligație, să repare nedreptățile. Ca să nu-și mai taie venele cei din presa cu epoleți și toți cei plătiți de Sorosică în Bitcoins, ați văzut că toate lucrurile ies la iveală, domnule, inventați ceva, găsiți o decizie CCR, o virgulă într-o decizie a CCR să spuneți - aceste două acte normative, trei, cinci acte normative nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea și închidem subiectul. Ieșiți toți din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenții ca și sunt sunt date pentru mine”, a mai spus liderul PSD.

PSD are gata ordonanța de urgență pentru amnistie șigrațiere, al cărei termen de adoptare este 15 ianuarie, au declarat pentruHotNews surse social-democrate. Potrivit primelor informații, grațierea va viza pedepsele de până la 10 de închisoare.

Până acum, premierul Viorica Dăncilă și ministru Justiției, Tudorel Toader, au negat doar că o ordonanță pe amnistie și grațiere va fi dată până la finalul acestui an.