​​PSD are gata ordonanța de urgență pentru amnistie și grațiere, al cărei termen de adoptare este 15 ianuarie, au declarat pentru HotNews surse social-democrate. Potrivit primelor informații, grațierea va viza pedepsele de până la 10 ani de închisoare.

Viorica Dancila si Liviu DragneaFoto: Agerpres/AP

Până acum, premierul Viorica Dăncilă și ministru Justiției, Tudorel Toader, au negat doar că o ordonanță pe amnistie și grațiere va fi dată până la finalul acestui an.

Liviu Dragnea a cerut, duminică, Guvernului o decizie pe tema amnistiei și grațierii, susținând că e nevoie de acest lucru pentru „repararea abuzurilor și nedreptăților”. „Când se vorbeşte în România despre amnistie şi graţiere, e ca şi cum am vorbi că avem vreo bombă atomică şi ne gândim dacă o folosim sau nu împotriva UE şi a lumii. Eu nu mă tem să folosesc aceste cuvinte”, spus șeful PSD în discursul de la Consiliul Național al partidului.

Înaintea sa, Marian Oprișan le-a cerut premierului Viorica Dăncilă și ministrului Justiției, Tudorel Toader, să dea amnistia și grațierea.

„Doamnă premier, domnule ministru al justiţiei, m-am născut în România. Dincolo de ce spun cei răi şi cei minoritari, PSD trebuie să facă dreptate până la capăt. PSD şi Parlamentul ţării, organul suprem, legislativ al poporului, trebuie să ducă la capăt reforma justiţiei. Un înalt oficial roman spunea, mai bine un vinovat în libertate, decât un nevinovat închis. Aceasta este Justiţia. Dacă vrem o ţară ca afară, să ne asumăm responsabilitatea şi să apelăm la Constituţie, care consacră aceste mijloace, care pe de o parte ne vor opri să plătim bani grei pentru procesele pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi pe de cealaltă parte reparăm toate nedreptăţile făcute în timpul regimului de tristă amintire a lui Traian Băsescu. Eu, ca cetățean al acestei țări, ă încurajez să facem dreptate, anume să folosiţi prevederea constituţională şi să daţi ceea ce este normal - amnistia şi graţierea în România anului 100", a spus Marian Oprișan în ședința.

Invitat la eveniment, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a cerut și el „un moment zero” în justiție. În discursul său, Viorica Dăncilă nu a spus nimic despre amnistie și grațiere.